Rodzaj żyłki a praca do wykonania
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rodzaj żyłki a praca do wykonania
Witam, tak się zastanawiam nad kupnem żyłki tnącej w kształcie np. kwadratu albo gwiazdki. Tylko co mi to da? Teraz używam żyłki okrągłej Whisper 2,4 mm przy kosie 1 KM. I wycinam nią trawę, pokrzywy, nawet czasem jakieś łopiany i maliny. Co mi da zmiana kształtu żyłki? Wytnę szybciej i więcej, czy może nie będzie różnicy? Pozdrawiam 

Re: Rodzaj żyłki a praca do wykonania
różnica jest.
Kwadrat, gwiazda - lepiej przy tych samych obrotach kosy tną miękkie. Szybciej się niszczą na twardym. Do zielska wybieram obecnie tylko kwadrat. Mniejsza średnica niż okrągły. Okrągłej używałem 1.6, a teraz mam kwadrat 1.4 i nawet w wyższej trawie się już tak łatwo nie zawija, szybciej ścinam.
Kwadrat, gwiazda - lepiej przy tych samych obrotach kosy tną miękkie. Szybciej się niszczą na twardym. Do zielska wybieram obecnie tylko kwadrat. Mniejsza średnica niż okrągły. Okrągłej używałem 1.6, a teraz mam kwadrat 1.4 i nawet w wyższej trawie się już tak łatwo nie zawija, szybciej ścinam.
-
- 200p
Twardym - podłoże kamieniste czy o co chodzi? Bo wykaszam kosą co ok. 2 - 3 tygodnie trawę wysokość różna ok. 10 cm i więcej i okrągłą nieźle to idzie, wcześniej miałem tą niskohałasującą whisper ale plątała się trochę. Kupię 15 mb gwiazdki i zobaczymy. Tylko jak ze średnicą czy mi nie uszkodzi głowicy jak taka mocna?
Producent zaleca 1,6 mm a ja wsadziłem 2,4 i od 5 lat działa 

tak, twarde do kamienie, sciany, murki, zdrewniałe części roślin itp. Kwadratowe czy gwiazdki mają "ostre" krawędzie, dlatego lepiej tną miękkie. Żyłka i tak się zużywa, tylko jakoś wolniej. A jak wiadomo, kosimy trawę i inną roślinność a nie kamienie.
-
- 200p
U mnie na tempo zużycia ma też wpływ teren, bo co uderzy się w coś wyższego to żyłka się wysuwa. Ale z drugiej strony jakby było super gładko, to bym kosiarką kosił. Przy płocie i murach to mam niewiele do koszenia, 96% to zwykła trawa i czasem jak się zapuszczę na teren za budynkami gosp. to trochę zielska wyższego, i pokrzywy jakieś. Za jakiś czas mam zamiar wziąć się za działkę i nawieźć lepszej ziemi i wyrównać teren, wtedy to sobie kosiarkę spalinową kupię i będę gość