Rudy z regularnymi liśćmi też można uznać za ustalony (przynajmniej pod tym względem) jeśli jedna roślina ma tylko potomstwo z regularnymi liśćmi w liczbie 11 do 17 w zależności od wymaganego poziomu konfidencji (5% do 1%).aria pisze:Co ciekawe, ziemniaczany jest już chyba ustalony, bo u mnie powtarzał cechy, a typ malinowy ciągle jeszcze się rozszczepia.
Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
pozdrawiam, Gunnar
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oba typy u mnie miały owoce jak JAPANESE BLACK TRIFELE - JBT - ale na drugim lub trzecim gronie obie wersje (regularna i ziemniaczana) dawały owoce większe, spłaszczone i ciemniejsze.
Wersja ziemniaczana nie jest więc dalej ustalona, skoro tak się dzieje - ale to już należy do obserwacji i mojej i waszej
Ps. w obu przypadkach owoce słodsze niż JBT,
zdravko, Aimee - obserwujcie krzaczki i dawajcie znać jak będzie to wyglądać
No i przyjemności smakowania - to bardzo dobry pomidorek:)
Wersja ziemniaczana nie jest więc dalej ustalona, skoro tak się dzieje - ale to już należy do obserwacji i mojej i waszej

Ps. w obu przypadkach owoce słodsze niż JBT,
zdravko, Aimee - obserwujcie krzaczki i dawajcie znać jak będzie to wyglądać

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Agulko, na tych samych krzakach miałaś owoce sakiewkowe i spłaszczone i jeszcze ciemniejsze niż JBT?
U mnie się to nigdy się nie zdarzyło, pomidor miał albo sakiewki albo kształt malinówki. A kolor to właśnie przydymiona malinówka.
Może ktoś miał jeszcze inne przypadki z Rudym, to ciekawe, napiszcie.
U mnie się to nigdy się nie zdarzyło, pomidor miał albo sakiewki albo kształt malinówki. A kolor to właśnie przydymiona malinówka.
Może ktoś miał jeszcze inne przypadki z Rudym, to ciekawe, napiszcie.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Widzisz, szkoda, że fotek nie robiłam. Fotki mam tylko ogólne pomidorasów.
Tak - w obu wersjach z tego co pamiętam było tak samo - drugie lub trzecie grono, to i gruszkowate owoce i lekko spłaszczone.
W tym roku Rudego nie sadziłam - mam sporo innych krzyżówek z początkowych F-ek, więc foty na pewno będą i to sporo.
Dobrze by więc było, żeby osoby, które Rudego mają porównały i obserwowały co się z nim dzieje. Gdyby też zaistniały takie przypadki u nich, to będziemy wiedzieli jak może jeszcze się rozszczepiać.
No i w takich przypadkach oczywiście przy wyciąganiu nasionek warto dać info, że to Rudy PL lub RL owoc gruszka lub okrągły spłaszczony i do tego jeśli kolor się zmienia to też fajnie by było gdyby było info.
Tak - w obu wersjach z tego co pamiętam było tak samo - drugie lub trzecie grono, to i gruszkowate owoce i lekko spłaszczone.
W tym roku Rudego nie sadziłam - mam sporo innych krzyżówek z początkowych F-ek, więc foty na pewno będą i to sporo.
Dobrze by więc było, żeby osoby, które Rudego mają porównały i obserwowały co się z nim dzieje. Gdyby też zaistniały takie przypadki u nich, to będziemy wiedzieli jak może jeszcze się rozszczepiać.
No i w takich przypadkach oczywiście przy wyciąganiu nasionek warto dać info, że to Rudy PL lub RL owoc gruszka lub okrągły spłaszczony i do tego jeśli kolor się zmienia to też fajnie by było gdyby było info.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Tak wygląda u mnie K/179 zebra żółta F3 - czy to jakaś choroba wirusowa czy jakieś inne zaburzenie i co w ogóle z tym pomidorem dalej robić : zostawic czy usunąć - to moja jedyna sadzonka tej odmiany

Wygląda to na staśmioną łodygę. Lepiej nie zbierać nasion z tego krzaczka. Na pewno pojawią się na akcji.
-
O zbieraniu nasion to nawet nie myślałam - zastanawiam się czy w ogóle go zostawić bo nie wiem czy to zaraźliwe może być 

Chyba nie, jak masz jakieś sadzonki na podmianę to ja bym podmieniła, ale Kozula pisała, że owocowanie jest możliwe, tylko pielęgnacja utrudniona.
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Jeśli chodzi o BLT w 2012 r. u mnie też były różne, kształt takiej sakiewki, u góry mocno zaznaczona niewyrośnięta piętka. Dlatego z nich nie zbierałam i nie wysyłałam nasion. Ja podejrzewałam tu nie żadne rozszczepienie czy nieustalenie odmianowe BJT, tylko po prostu warunki uprawy (niedobory różnych składników NKP, przelanie albo jeszcze inne czynniki)Tula pisze:U mnie też były na jednym krzaku owoce różnych kształtów.
Wydaje mi się, że piszemy o dwóch różnych rzeczach. Czym innym są sakiewki, czasem duże jakby podwójne i lekko spłaszczone, a czym innym duże spłaszczone owoce w typie malinowych.
Ale nie ważne, każdy z nas ustala taką odmianę jaka mu odpowiada.
Ale nie ważne, każdy z nas ustala taką odmianę jaka mu odpowiada.
Chudziak nie pamiętasz czy przypadkiem nie miał więcej liścieni?
-
Niestety tego nie pamiętam ale chyba nie .
To co Ci się urodziło? czworaczki czy pięcioraczki i to syjamskie w dodatku 
Zaraźliwe to to nie jest.

Zaraźliwe to to nie jest.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie megagronki rosną na gruncie - nasiona dostałam od dwóch różnych osób, posiałam i wysadziłam oba w tym samym czasie.
Krzak solidny i bujnie ulistniony, chyba za mało miejsca mu dałam ...
Ten z bardziej rozbudowanym gronem zawiązał już trzecie grono, podpowiedzcie proszę, ogławiać już za trzecim gronem czy zaczekać aż się bardziej rozwinie? Czy usuwać już dolne liście pod pierwszym gronem?

Krzak solidny i bujnie ulistniony, chyba za mało miejsca mu dałam ...
Ten z bardziej rozbudowanym gronem zawiązał już trzecie grono, podpowiedzcie proszę, ogławiać już za trzecim gronem czy zaczekać aż się bardziej rozwinie? Czy usuwać już dolne liście pod pierwszym gronem?

Pozdrawiam
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nie obrywałam żadnych liści o ile były zdrowe i zielone, Dodatkowo pozostawiałam po 2 listki na wilkach - nie wyłamywałam wilków przy łodydze. Jak zawiązało potrzebną ilość gron (maksymalnie 3 grona) to nie ogławiałam tylko usuwałam następne grona kwiatowe. U mnie ten pomidor miał jednak bardzo delikatne listki, podobnie jak moje Bawole Serce i żółty NN i ja walczyłam o każdy zielony listek.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."