Tymianek musi bosko pachniec, ciekawe czy mój na balkonie zakwitnie?:).
Mój domowy roślinny miszmasz..cz3
Re: Mój domowy roślinny miszmasz..cz3
Gratuluję pierwszego kwiatu na hibiskusie.
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasia Storczykowiec nie lubi pełnego słońca...jak nadejdzie pełnia lata i upały...to odstaw go gdzieś z boku...ja trzymałam swojego młodego na parapecie..i słońcu..i kiepsko rósł...prawie go ugotowało...stąd dolne listki nie najpiekniejsze..potem cały czas stał od południa ale na komodzie..ok 3m od okna, nawet zimą, a rósł ciągle do grudnia, potem przysnął i ..dopiero na pierwsze promienie słońca w tym roku(a było to późno jak wiesz) przestawiłam go bliżej..zaraz za firankę..zaczął rosnąć..i niech tak postoi do upałów..Cięcie polecam...ale jeszcze nie teraz..choc nie wiem jak wyglada..aktualnie..
bo może czasem...
I ja bym go zabrała z dworu...wiele się od Was nauczyłam..ale są rzeczy na które wpadłam sama.., po prostu sa rośliny co nie lubią być na dworze..dobrze znosi odwracanie..wtedy równo się rozmieszcza..i nie jest wybredny jak podeschnie mu gleba..
Ale to tylko moje zdanie..
...może Twój woli inny styl??
Pati Jeśli to siewki to nie gwarantuje...jeśli sadzonka to z pewnością..tylko go nie "grilluj" na słońcu..woli umiarkowane prażenie..jak większość ziół...a bylinkowe mam w większości..wiele lat juz..to coś nie coś wiem..o nich..bo maniaczką jestem zioł własnych..podobnie jak przypraw..Powodzenia
I ja bym go zabrała z dworu...wiele się od Was nauczyłam..ale są rzeczy na które wpadłam sama.., po prostu sa rośliny co nie lubią być na dworze..dobrze znosi odwracanie..wtedy równo się rozmieszcza..i nie jest wybredny jak podeschnie mu gleba..
Ale to tylko moje zdanie..
Pati Jeśli to siewki to nie gwarantuje...jeśli sadzonka to z pewnością..tylko go nie "grilluj" na słońcu..woli umiarkowane prażenie..jak większość ziół...a bylinkowe mam w większości..wiele lat juz..to coś nie coś wiem..o nich..bo maniaczką jestem zioł własnych..podobnie jak przypraw..Powodzenia
- labka1

Oby się udało...bo to tylko moje skromne zdanie..a roślinki miewają swoje.. 
- katharos
- 1000p

- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Storczykowiec ładnie się rozrasta, a jeszcze mi po kolei wyłuż jak dziecku...jaki duży był gdy go ciachłaś pierwszy raz?Bo może mojego trzeba ,ma jakieś 25 cm. wysokośi i jak go nie ciachnę to będzie rósł do nieba?...i jak twój lubi odwracanie i nie gniewa się jak go nie podleję..ciągle rośnie
i stoi na razie na południowo-zachodnim oknie, ale muszę mu dać wiekszy domek bo mieszka ciągle w kubku po jogurcie
A hibiscus śliczny.....całkiem jak mój...a wiesz że u mnie i z tego co czytałam nie tylko, kolejne kwiatki są puste
A hibiscus śliczny.....całkiem jak mój...a wiesz że u mnie i z tego co czytałam nie tylko, kolejne kwiatki są puste
- labka1

Ja też czytałam,że kwiatki hibiskusa..moga takie być..raz pełne raz pojedyńcze..ale co tam...
i tak się ciesze..lubię każde..
Storczykowiec...Twój ma dobre warunki..okno ma chyba najlepsze z mozliwych..tylko przesadź..go koniecznie..zauważyłam,że lubi mieć miejsce..mogę zdradzić..że dodałam do ziemi ciut piasku..trochę podłoża do storczyków..i porządną garść wermikulitu... a w tym roku na wiosnę zmieniałam mu podłoże..i nie narzekam..niedługo znowu go ciachnę...bo po co mi taki wysoki..? Do tego sam się nie chce rozrastać..to ciacham póki ma czas silnego wzrostu..potem mu odpuszczę..
Ma okropną wadę..ucięte kawałki za nic w świecie nie chcą sie utrzymać..ani w wodzie ani w ziemi..to wredne..bo można by tyle sadzonek zrobić..a tu bleee
Storczykowiec...Twój ma dobre warunki..okno ma chyba najlepsze z mozliwych..tylko przesadź..go koniecznie..zauważyłam,że lubi mieć miejsce..mogę zdradzić..że dodałam do ziemi ciut piasku..trochę podłoża do storczyków..i porządną garść wermikulitu... a w tym roku na wiosnę zmieniałam mu podłoże..i nie narzekam..niedługo znowu go ciachnę...bo po co mi taki wysoki..? Do tego sam się nie chce rozrastać..to ciacham póki ma czas silnego wzrostu..potem mu odpuszczę..
Ma okropną wadę..ucięte kawałki za nic w świecie nie chcą sie utrzymać..ani w wodzie ani w ziemi..to wredne..bo można by tyle sadzonek zrobić..a tu bleee
- Nolinka

- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Muszę sfocić swoje storczykowce
Dwa, tóre stoją w domu mają o wiele większe liście. Te co były na podwórku są mniejsze i mają mniejsze listki. Jeden samoistnie się rozkrzewił bez przycinania. Z tego wniosek, że nie bardzo im pasuje nasze świeże powietrze
Kasiu (katharos) moje też rosną w kubkach po jogurcie
(tylko w dużych)
Kasiu (katharos) moje też rosną w kubkach po jogurcie
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- labka1

Ale mój nie cięty miałby ze 2 metry...
teraz ma ok 90cm...
A duże liście miał i mój..do kilku miesięcy..potem jak rósł..tak i one malały..z pewnością warunki maja na nie wpływ..
Kasiu nie napisałam czy masz ciąć...? bo musiałabym go zobaczyć..to raczej wyczucie...niż nagła potrzeba..na pewno masz oko..i sama będziesz wiedziała..
Haniu..weź je z dworu..szkoda ich..
i pokażcie foteczki 
A duże liście miał i mój..do kilku miesięcy..potem jak rósł..tak i one malały..z pewnością warunki maja na nie wpływ..
Kasiu nie napisałam czy masz ciąć...? bo musiałabym go zobaczyć..to raczej wyczucie...niż nagła potrzeba..na pewno masz oko..i sama będziesz wiedziała..
Haniu..weź je z dworu..szkoda ich..
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
A ja dopiero co zasiałam storczykowca
Ciekawa jestem, jak będzie rósł.
Twoje są cudne
Twoje są cudne
-
izabela14

- Od: 15 lut 2012, o 12:39
Bauhinia piękna i dorodna 
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
- labka1

Aniu tylko te stare..w tym roku nie udało się..choc siałam mnóstwo razy..
...ostatnie podejście..zrobiłam..siedzą w doniczce..jak tym razem nie powiedzie się..to i ja odpuszczam.. 
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Mam nadzieję, że już Cię nie zgubię. 
- labka1

Oby ..Dorotko..oby...widziałaś Daturkę od Ciebie??? Ma sporo listeczków..czy ona zakwitnie??? W tym roku oczywiście 
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Tak, powinna zakwitnąć, bo z góry sadzonka.