Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 mar 2013, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kapusta
Dzięki za odpowiedź
Chyba je okopię.A co do smietki to zrobiłem oprysk Calypso bo zauważyłem jej działanie ale na całe szczęście padły mi tylko 2 kapustki.Jeszcze raz dzięki za odpowiedź:) pozdrawiam

- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mnie coś obgryzło liście na dwóch kapustach nie mam ślimaków ani gąsienic a dwie następne miały liście oklapnięte i bez problemu wyciągłam je z ziemi to okazało się że są obgryzione korzonki chyba turkuć mi je podgryzł, ale czy turkuć też może obgryz liście?
Bożena
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
Turkuć żeruje pod ziemią. Teraz latają takie żuczki z brązowym grzbietem. Zauważyłam że zjadają wszystko na co usiądą. Liście malin, róż, trawy itp. Więc może też dobrały się do Twojej kapusty? 

-
- 10p - Początkujący
A może to nasza "słynna" śmietka???Ja na moich dwóch padniętych też mialem podobne objawy,a po oprysku Calypso zauważyłem śmietkę.Tuzdjęcie obgryzionego korzenia.Jakość słaba bo zdjęcie zrobione telefonem ale chyba widać co trzeba.
-- 7 cze 2013, o 21:38 --
Co do żuczków to zgodzę się z pilosula-zjadają co się da niestety

-- 7 cze 2013, o 21:38 --
Co do żuczków to zgodzę się z pilosula-zjadają co się da niestety

- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
Muszę jutro sprawdzić,choć nie zauważyłam aby inne liście malin czy buraczków były obgryzione, ale na wszelki wypadek jakby to były ślimaki to obsypałam grządkę popiołem.
Sprawdziłam i co do korzonków to wygląda mi na śmietkę
czy pozostałe kapusty da się uratować ?
Sprawdziłam i co do korzonków to wygląda mi na śmietkę

Bożena
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
Tak, zjadają co się da a do tego jeszcze kopulują 

-
- 10p - Początkujący
Pilosula aż tak to nie wnikałem co one tam robią poza zjadaniem 

- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
A ja ostatnio w swojej już całkiem sporej kapuscie (już zaczyna główki tworzyć) znalazłam gasiennice. Oczywiście je zdjelam ale jak sie bez chemii przed nimi uchronić? Zdziwilam tez sie bo jedna kapustą całkowicie była oklapnieta, dziwnie to wyglądało, wszystkie liście sie rozłożyły na ziemi.
Oklapnięte liście to prawie na pewno śmietka kapuściana. Mi to wygubiło połowę roślin kapustnych, ale jeśli dopiero teraz są u Ciebie pierwsze objawy, to myślę, ze szkody nie będą wielkie. Przed gąsienicami, bez chemii raczej ciężko jest się uchronić. Kiedyś myślałem, ze może kury wyjedzą gąsienice z kapusty, ale absolutnie nimi gardziły. zbieranie ręczne to z kolei syzyfowa praca. W tamtym roku po prostu dałem spokój, gąsiennice zerowały, ale kapusta i tak wyrosła, jak równiez brukselka. Ale ostatecznie załowałem ze nie uzyłem chemii na brukselce, bo pod koniec sezonu kapustki były strasznie pogryzione. zwykła kamienna głowa z kolei dała sobie radę świetnie bez żadnych oprysków, gąsienice pogryzły tylko wierzchnie liście a po jednym ścięciu jeszcze odbiła od korzenia i uformowała do jesieni drugie główki na drugi zbiór 

-
- 10p - Początkujący
Ja również uważam że to śmietka,i zgodzę śię że bez chemi to śię raczej nie obejdzie niestety.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Ja mam podobne odmiany na kalafiorach. Niektóre oklapły i skurczyły się, a po kilku dniach padły. Łodyga, a konkretnie jej podziemna część zrobiła się brązowa, guzowata.
Jaki oprysk powinienem zastosować?
Jaki oprysk powinienem zastosować?
Pozdrawiam, Jacek
-
- 10p - Początkujący
Ja zrobiłem zwykłym owadobujczym a dokładniej to Calypso.Po oprysku w foliaku znalazłem padnięta śmietkę więc chyba coś podziałało 

-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje kalafiory też już się pożegnały z grządką. Po wyciągnięciu z ziemi korzenie były jednym brązowym kikutem, stwierdziłam że nie ma co już lać chemii w tą ziemię bo tym kalafiorom i tak już nie pomogę. Wykopałam je razem z ziemią. Obok rosną brokuły wysadzone kilka dni później i rosną pięknie. To były pierwsze kapustne w moim życiu i przynajmniej mam z tego naukę - jak chcę kapustne bez chemii to trzeba zrobić kołnierze albo posadzić wszystkie na jednej grządce i zrobić mini tunel z siatki maskującej (na wzór tego co pokazywała Pilosula), chociaż zastanawiam się czy taka cieniutka agrowłóknina też nie była by dobra.
Pozdrawiam Kinga
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Mospilan się nada?osaa87 pisze:Ja zrobiłem zwykłym owadobujczym a dokładniej to Calypso.Po oprysku w foliaku znalazłem padnięta śmietkę więc chyba coś podziałało
Pozdrawiam, Jacek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Obecnie jest na śmietkę Karate Zeon, inne środki nie wskazane. Ale ochronę należy już zastosować na rozsadniku, bo gdy są już objawy, to jest za późno. Brokuł jest mniej smaczny dla śmietki od kalafiora i gdy w pobliżu jest kalafior, to brokuł czuje się bezpieczny.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny