Mamutowiec olbrzymi (Sequoiadendron giganteum) wysiew nasion

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Fabiox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2013, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Mamutowiec olbrzymi (Sequoiadendron giganteum) wysiew nasion

Post »

Witam
na samym początku chciałbym powiedzieć że jestem początkujący i nigdy nie sadziłem żadnych drzewek itd.
Kupiłem nasiona Mamutowca i trzeba przeprowadzić stratyfikację chłodną. Ogólnie wszystko mam opisane co mam robić ale jednak zapytać. Jest napisane że mam pomieszać nasiona z piaskiem jak 1:3 czyli ogólnie niewiele tego piasku ma być? I oczywiście wilgotny ale czy wystarczy jak pokropię woda z dłoni? Temp. jest wskazana 0-5st.C ale waszym zdaniem jaka może być max. temp. ponieważ nie wiem czy uda mi się taką osiągnąć w lodówce.
Ok powiedzmy że za 1,5 miesiąca zaczną powoli kiełkować. Czyli mogę już je sadzić? I teraz najważniejsze pytanie, ponieważ to już będzie prawie sierpień to czy mogę zasadzić je do doniczek a w przyszłym roku w kwietniu je posadzić do ziemi?
Dziękuje z góry za odp. i jeszcze raz mówię że jestem początkujący, stąd takie pytania. Proszę o zrozumienie :)
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MAMUTOWIEC OLBRZYMI stratyfikacja chłodna i wysiew

Post »

Piasek powinien być wilgotny, ale nie mokry (woda nie może ściekać po ściśnięciu piasku w palcach). Trzy części piasku na jedną nasion. Najlepiej jest wysiewać nasiona do jednego pojemnika, trzymac zimą w temperaturze niewiele powyżej 0st. Na następną wiosnę wysadzić pojedyńczo do doniczek. Podłoże do siewu powinno skłądać się z torfu i piasku (1:1)
Fabiox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No ok czyli mam włożyć wszystkie z tym piaskiem do pojemnika(z dziurkami na wieczku czy bez?) no i jak juz peknie skorupka i zaczna kiełkować mam zasadzić do doniczek? I te doniczki trzymać normalnie na parapecie czy dalej w lodówce bo tak zrozumiałem. Przecież one będą kiełkować tak jak napisałem gdzie na początku sierpnia wiec co mam zrobić?
P.S. W lodówce mam ok. 2-4st. C. ;)
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p

Post »

Nasiona z piaskiem umieść w szczelnym pojemniku, aby piasek sie nie wysuszył. Co jakiś czas kontroluj nasiona, aby sprawdzić czy nasiona kiełkują lub czy pisek nie jest zbyt suchy. Wysiej wszystkie nasiona do wspólnego pojemnika. W przyszłym roku porozsadzaj pojedyńczo siewki do doniczek.
Fabiox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok teraz rozumiem. A to jak je zasieje do wspólnego pojemnika to nie braknie im miejsca? W sensie żeby się nie poplątały korzeniami bo przecież porozrywać nie będę mógł... czy raczej tak nie urosną szybko? I jak już wysieje wszystkie do wspólnego pojemnika to gdzie i przy jakiej temp. ?
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p

Re: Mamutowiec olbrzymi wysiew nasion

Post »

Przy siewie zawsze pozostawia się odstępy między nasionami aby siewki miały swobodny wzrost. Jeżeli masz większą ilość nasion to musisz zastosować więcej pojemników. na pewno nie warto trzymać pojemnika z wysianymi nasionami w pełnym słońcu. Podłoże trzeba utrzymywać stale wilgotne, ale nie mokre. Poszukaj informacji na temat ochrony przed zgorzelą siewek, kiełkujące mamutki są wrażliwe na tą chorobę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”