jałowce pomocy
jałowce pomocy
Witam wszystkich,
mam problem ze swoimi jałowcami otóż od jakiegoś czasu odkształcają im się gałęzie tzn. chylą się ku ziemi. W pierwszej chwili myślałem że to pozostałość po zimie ale z biegiem czasu kolejnym drzewkom zaczęła doskwierać ta przypadłość. Jak widać na zdjęciach niektóre drzewka powiązałem sznurkiem bo były już bardzo odkształcone. Czy ktoś spotkał się z takim problemem, za wszystkie pomocne rady będę bardzo wdzięczny.
http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 12110.jpg/
mam problem ze swoimi jałowcami otóż od jakiegoś czasu odkształcają im się gałęzie tzn. chylą się ku ziemi. W pierwszej chwili myślałem że to pozostałość po zimie ale z biegiem czasu kolejnym drzewkom zaczęła doskwierać ta przypadłość. Jak widać na zdjęciach niektóre drzewka powiązałem sznurkiem bo były już bardzo odkształcone. Czy ktoś spotkał się z takim problemem, za wszystkie pomocne rady będę bardzo wdzięczny.
http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 12110.jpg/
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 mar 2013, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: jałowce pomocy
Nie tylko jałowce, inne krzewy i drzewa też tak mają w tym roku. Jednym z powodów jest późna wiosna - rośliny w miesiąc przyrosły tyle ile normalnie w 2 miesiące (natura nadrobiła stracony czas). Drugim powodem jest brak słońca, dużo deszczu i silne wiatry - pędy są bardziej wiotkie, mniej zdrewniałe.
czy jest jakiś sposób żeby poprawić wygląd tych drzewek, czy po prostu dać im czas i poczekać na słońce ?
Chyba nie ma, jak raz się odkształcą, to nie chcą wyprostować.Nie wiem jaką masz glebę, ale u mnie tak się robiło ( został wycięty, ale nie z tego powodu) z jałowcem na żyznej i gliniastej.Jałowiec dobrze drewnieje gdy ma sucho i pełne słońce.
Jałowce chyba lepiej też rosną sadzone jako solitery, gdy powietrze i słońce dochodzi z wszystkich stron, w żywopłotach, szczególnie starszych może być taki problem,bo zacienione gałązki pozostają bardziej miękkie.
Jałowce chyba lepiej też rosną sadzone jako solitery, gdy powietrze i słońce dochodzi z wszystkich stron, w żywopłotach, szczególnie starszych może być taki problem,bo zacienione gałązki pozostają bardziej miękkie.
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z jałowcami swoimi walczyłem przez kilka lat ciągle je formując przez podcinanie zwisłych gałęzi, i wreszcie nie widząc szans na utrzymanie je we właściwym pokroju zostały wykopane.
Pozdrawiam Zenek