jałowce pomocy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
strader
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2013, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

jałowce pomocy

Post »

Witam wszystkich,
mam problem ze swoimi jałowcami otóż od jakiegoś czasu odkształcają im się gałęzie tzn. chylą się ku ziemi. W pierwszej chwili myślałem że to pozostałość po zimie ale z biegiem czasu kolejnym drzewkom zaczęła doskwierać ta przypadłość. Jak widać na zdjęciach niektóre drzewka powiązałem sznurkiem bo były już bardzo odkształcone. Czy ktoś spotkał się z takim problemem, za wszystkie pomocne rady będę bardzo wdzięczny.

http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 12110.jpg/
krzewywpaski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2013, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: jałowce pomocy

Post »

Nie tylko jałowce, inne krzewy i drzewa też tak mają w tym roku. Jednym z powodów jest późna wiosna - rośliny w miesiąc przyrosły tyle ile normalnie w 2 miesiące (natura nadrobiła stracony czas). Drugim powodem jest brak słońca, dużo deszczu i silne wiatry - pędy są bardziej wiotkie, mniej zdrewniałe.
strader
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2013, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

czy jest jakiś sposób żeby poprawić wygląd tych drzewek, czy po prostu dać im czas i poczekać na słońce ?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Chyba nie ma, jak raz się odkształcą, to nie chcą wyprostować.Nie wiem jaką masz glebę, ale u mnie tak się robiło ( został wycięty, ale nie z tego powodu) z jałowcem na żyznej i gliniastej.Jałowiec dobrze drewnieje gdy ma sucho i pełne słońce.
Jałowce chyba lepiej też rosną sadzone jako solitery, gdy powietrze i słońce dochodzi z wszystkich stron, w żywopłotach, szczególnie starszych może być taki problem,bo zacienione gałązki pozostają bardziej miękkie.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z jałowcami swoimi walczyłem przez kilka lat ciągle je formując przez podcinanie zwisłych gałęzi, i wreszcie nie widząc szans na utrzymanie je we właściwym pokroju zostały wykopane.
Pozdrawiam Zenek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”