Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Post »

Pabblo_Pl, tu bardziej chodzi o to, żeby przesadzić z miejsca na inne miejsce, bo w czasie ostatnich deszczów nieco mi podmyło tą grządkę z koktajlowymi. I chciałabym na przyszłość uniknąć takich sytuacji i dwa przeniosłabym na inne miejsce.
Mam na imię Ilona...
Pabblo_Pl

Post »

No tak, przepraszam nie doczytałem że one rosną w gruncie..

Jak musisz przesadź a jak nie musisz to nie ruszaj..

Pomidor odchoruje przesadzenie..
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jeśli mogę, to przesadzę. Lepszym wyjściem jest, żeby trochę odchorował, niż ma się zupełnie zmarnować ;:185 W tym roku deszcze pokrzyżowały troszkę plany...
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

tysonka pisze:Czyli jakieś 2-2,5 m? puszczony na żywioł???
Sorry, wiem, że drążę temat, ale lubię wiedzieć :D
2 metry spokojnie osiągnie.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki wielkie za info :wit
hybryda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 cze 2013, o 09:46
Kontakt:

Post »

W tym roku posiałam swoje pierwsze pomidory koktajlowe. Ładnie wzeszły i rosną dalej. Chciałabym się was zapytać jak mam je rozsadzić. Obecnie mam po trzy w jednej doniczce. Jak wysokie będą tego nie doczytałam na opakowaniu :( Boje się, że mi zajmą pół balkonu ;:218 Czy to prawda, że czym większa doniczka tym mniejszy pomidor ? Wybieram się do sklepu ogrodniczego po doniczki i nie wiem jakie kupić
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Hybryda, doczytaj chociaż jaka to odmiana, bo "koktailowy" oznacza tylko tyle, że owoce są małe. Jeśli to nie jest odmiana typowo balkonowa to doniczki powinny mieć min. 10 litrów czyli bardziej wiadra niż donice. W trochę mniejszych mogą też dać radę, ale trzeba wtedy więcej uwagi poświęcić na podlewanie i zasilanie. W przypadku mniejszych donic nie radzę puszczać pomidorów na żywioł, ale ograniczyć im ilość pędów lub nawet gron.
Dorota
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

A czy u Was dużo już podrosły pomidorki? Zawiązały jakieś owoce? Bo u mnie od posadzenia 15 maja przybyło im może ze 2-3 cm i cały czas maja nierozwinięte pąki. Po prostu przez to zimno i wodę stoją... :?
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Kontakt:

Post »

markpm, moje dwa koktajlowe w gruncie mają już owoce. Jeden ma 2, drugi około 6 w tej chwili. Ale tylko koktajlowe. Normalne pomidorki mają tylko kwiaty, a i to nie wszystkie. Jeśli zaś chodzi o wzrost, to liście urosły, owszem, ale w górę nie bardzo chcą iść.
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

U mnie w gruncie, nie ma jeszcze owoców,ale karłowe koktajlowe-żółte 4szt. i 1 czerwony, mają już owoce :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ma ktoś z Was Rose Quartz Multiflora? - bo moje jak będą tak rosły w górę, to 3 metrowa tyczka to pikuś ;:oj ;:oj
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
Ganesh
200p
200p
Od: 25 kwie 2012, o 19:09

Post »

Agulka mój krzaczek rose quartz multiflora jest jeszcze mały ale z tego co gdzieś wyczytałam tu na forum, to trzeba go ogłowić nad drugim max 3 gronem tak jak megagroniastego. Tak mam zapisane w kajecie;P

Najlepiej niech się wypowie ten kto go miał ;:108
Pozdrawiam serdecznie:)
Sylwia
Awatar użytkownika
fruitssk
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2013, o 10:02
Kontakt:

Post »

Witam. To mój pierwszy post na forum. W tym roku dostałem kilkadziesiąt nasion pomidorów koktajlowych (niestety nie wiem jaka odmiana). Wysiałem w marcu - zeszły chyba wszystkie. Po przepikowaniu część sadzonek porozdawałem po rodzinie i znajomych, reszta poszła do gruntu, chyba ze dwa do foliowego tunelu jako uzupełnienie bawolich serc które wypadły. Te w tunelu rosną piękne. Te w gruncie gorzej, ale to przez pogodę. Pierwszy raz uprawiam te pomidory i nie wiem czy robię dobrze. Normalne prowadziłbym na jeden pęd, ale z tego co wyczytałem i z obserwacji własnych to raczej zły pomysł. Usunąłem wilki które szły w kierunku ziemi, tak aby pęd kwiatowy nie leżał na ziemi. Tylko te w foliaku na próbę moja mama prowadzi jak odmiany wielkoowocowe.
Wyśniłem sobie ten świat tak długo myśląc o nim.
Zupełnie po nic. Tak dla siebie by się bronić.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Moje pytanie do tyczy nie tylko pomidorów koktajlowych ale i tych innych, ale co tu tłumaczyć zobaczcie sami i powiedzcie co im dolega, i proszę o rady co dalej ?

Obrazek
  • Pozdrawiam Jurek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Co im dolega ?

To, co większości tego roku . Nadmiar wody i za niska temperatura i w związku z tym ograniczone przyswajanie składników z gleby.

Oprysk dolistny nawozem w płynie + siarczan magnezu. Jeśli pomidor nie stoi we wodzie, doglebowo pod krzak azot w postaci saletrzaku rozpuszczonego w wodzie.

Upominałem tu już , że jeśli komuś zalało pomidory to po zejściu wody należy niezwłocznie uzupełnić azot w glebie, ponieważ on jest łatwo wymywany.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”