MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Gamon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 mar 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

U mnie jeszcze kilka lata. Myślałem, że już zakończyły, bo dawno nie widziałem ich. Ale dzisiaj wyszło słońce, było ciepło i ku mojej uciesze pojawiły się murarki.
Niestety pomimo moich starań, trzmiele u mnie się nie zagnieździły. Przygotowałem im w sumie sześć różnych miejsc do gniazdowania. Ale przynajmniej się zakwieciło wokół domu i w ogrodzie, i jeszcze myślę jak by im tu dogodzić. Wyczaiłem gdzie rośnie jasnota biała. W tym roku przygotuję poletko z tą rośliną i w przyszłym roku brutalnie trzmiele udomowię.
Tomasz zdjęcia robi starym czteromegapikselowym Nikonem E4500. Cztery megapiksele na matrycy wielkości 1/1.8 cala i zdjęcia wychodzą jak z lustrzanki. nikt normalny nie zamieni tego aparatu na współczesne osiemnastomegapikselowe bajerki. A do tego wbudowane makro od dwóch cm. i jest co podziwiać.
tomeka90
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 maja 2012, o 17:23

Post »

kidaa21 pisze:pytanko do wszystkich czy u kogoś jeszcze przczoły latają?
Właśnie miałem zapytać jakie to pszczoły mogą u mnie latać jeszcze?? murarek miałem około 80 samic, a teraz lata może z 5-10 sztuk, niektóre to na pewno nie murarki, ale kilka raczej tak.

Dodatkowo miałem zapytać, czy każda murarka zalepia rurkę tak samo? chodzi kolor, mianowicie cześć moich rurek jest zalepiona jasno żółtym piaskiem, a część szarym. Czy to zależy od tego jaki piasek pszczoła użyje?
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

Kolor nie ma znaczenia, gdybyś miał zapchane puchem to wtedy by były te które zbierają pająki
ewentualnie zamknięte liśćmi wtedy masz miesierki.
Dzisiaj jest piękna pogoda i mogłam zobaczyć moja trzódkę tak wiec:
mam jeszcze 7 murarek, z 15 mniejszych innego mniejszego gatunku , 3 szczuplejsze od murarek i rudym kolorze futerka ,4 zbierające pająki + 2 podobne do nich tyle że większe i kilka maleńkich 3 razy mniejszych niż murarka z odwłokiem w czarno brązowe paski....i tyle na razie co udało mi się wypatrzeć bo siedziałam tylko pół godziny i przy okazji walczyłam z tymi cholernymi meszkami które kręciły się wokół rurek.
a propos te tez likwiduje bo w tym roku dłuuugo czekałam aż mi wyklują się z beczółek jakieś owady po otwarciu kazało się że w każdej z beczułek było mnóstwo tych małych muszek zamiast <i tu nie pamiętam nazwy klecanki chyba>
Czekam na miesierki jak na razie lipa.
:)
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie latają jeszcze, ostatnie sztuki, aczkolwiek nie wiem czy ostatnie z powodu końca sezonu...czy dlatego, że zabrakło rurek :uszy

Bo jak tak patrze jak jest chłodno to 99% jest zalepione + zajęte przez pszczoły, zaledwie kilka sztuk pustych :D

Kilka dolnych niestety podmoczyła mi silna ulewa ;:oj Trochę tam mokro, mrówki się zlazły, ale nic nie ruszam, bo szybko przeschło. Za rok trochę podniosę rurki aby :)

O innych owadach nie ma mowy u mnie :) Niekoniecznie z powodu braku rurek. U mnie nie wszystko występuje - miasto.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomasz_PCH pisze:A tu maleństwo. majwyraźniej wcina pyłek z dołu. :) a górą... (zdjęcie 2)

Obrazek Obrazek

Pozdrowienia,
Tomek
Coś mi sie wydaje że z tym nie ruszaniem rurek to jest jakis mit że niby larwa z niego spadnie itp itd.
Na zdjeciach wyrażnie widac że larwa sie przemieszcza po pyłku.
U mnie tez jeszcze sporo murarek lata :)
Tomasz_PCH
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 kwie 2011, o 18:58

Post »

Cześć,

Stary ale jary Nikon E4500. 4Mpix i fakt że makro z 2cm.

-- 11 cze 2013, o 09:19 --
sparks25 pisze:Coś mi sie wydaje że z tym nie ruszaniem rurek to jest jakis mit że niby larwa z niego spadnie itp itd.
Na zdjeciach wyrażnie widac że larwa sie przemieszcza po pyłku.
U mnie tez jeszcze sporo murarek lata :)
A o których fotach piszesz? Na tych ostatnich jedno zdjęcie jest zrobione z boku a drugie z góry. Dla mnie larwa rośnie i "podwija się" jedząc pyłek który jest pod nią, a tył larwy jest w "zaczepiony" stałym miejscu.
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Post »

sparks25 ja jestem tego samego zdania baa nawet kiedys to pisałem ze larwa musi sie ruszac bo w miejscu nie bedzie a komora jest małe jeśli spadnie to nie jakies poł metra tylko pare mm co nie.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawe jak jest gdy rurka jest pionowa? Czy wtedy też larwa jest "nogami do góry"?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
grzesiek1209
50p
50p
Od: 4 cze 2013, o 08:34

Post »

Hej. Podaje kilka linków z moich obserwacji. Na jednym z nich widać grubiutką larwę. Przeniosłem jednak gniazdo i sądzę, że wszystko będzie z nimi ok.
http://www.youtube.com/watch?v=FAh3tXRz5v0
http://www.youtube.com/watch?v=gVD-nrRVeFI
http://www.youtube.com/watch?v=h-RQ_HY1Zdw
http://www.youtube.com/watch?v=30mez9fxohU

Miłego oglądania... ;)

-- 14 cze 2013, o 15:39 --

Koledzy i koleżanki, a co to są za pszczoły o których była mowa wcześniej, że znoszą jakieś pająki ? Tzn., że te pająki w rurkach się rozmnożą ?
Pozdrawiam,
GP
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

kochany GrZESIU :) mowa jest na ich temat dużo wcześniej
i niestety te pająki już nie rozmnoża się nigdy , gdyż w momencie przenoszenia przez owada są już sparaliżowane często pozbawione juz odnóży by były lżejsze i przeniesione do gniazda służą jako pożywienie dla larw które po wykluciu się z jajeczka bedą sie pożywiały świeżym żywym mięskiem
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

ehhh u mnie sie w końcu zakończył sezon murarkowy, ostatnia osima rufa najwyrazniej padła wczoraj bo dziś już jej nie widziałam....
za to zauważyłam kolejnego nowego owada, zamieszkał a raczej zamieszkała w spruchniałym klocku drewna, z wyglądu przypominające murarke tyle że troche bardziej pękatą i wiekszą, no i zaczeły sie pojawiać osowate
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

Wczoraj w pieńku, który kiedyś wkopałem z myślą o boczniakach (porażka) wywierciłem chyba z pół setki otworów mam nadzieję , że jakieś pożyteczne "robale" zrobią sobie w nich mieszkania. :D
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Jozek45
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 wrz 2012, o 09:38

Post »

Zauważyłem już ślady działania miesierki. Pojawiły się wycięcia na listkach przykwiatowych lipy. W poprzednich latach obserwowałem tylko gniazda z płatków róży i liści brzozy.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja wczoraj jeszcze widziałem latającą murarkę, ale to już koniec sezonu, znalazłem kilka martwych w okolicy domku.
Ale pojawiły się prawdopodobnie miesierki - widziałem kilka owadów wielkości murarki, z bardziej czarnym i połyskliwym odwłokiem o kształcie bardziej szpiczastym na końcu. Latały wolniutko koło domku i zaglądały w każdą szparkę. Pustych rurek niestety już nie mam, murarki zakleiły je w 100% :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Post »

u mnie jeszcz jakies psczoły lataja ale nie wiem czy to murarki owe pszczoły tez nosza pyłek na brzuchu lecz nie tak duzo jak murarki raz widziałem ze zamiast pyłku na szczotce miały ziemie co to za pszczoła?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”