Migdałek trójklapowy-wymagania,pielęgnacja
Re: Migdałek trójklapowy
Nie jest szczepiony ma formę krzaczka
zostaje mi czekać do przyszłego roku
zostaje mi czekać do przyszłego roku
kawika ależ ja cię nie zmuszam do sprawdzania jeśli jesteś pewna, że on nie jest szczepiony, czytam uważnie, wiem że masz krzew http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p2174449

Monika no popatrz to ja nie czytam ze zrozumieniem
)
dzięki przyjrzę się dokładnie co tam tak naprawdę jest
dzięki

dzięki przyjrzę się dokładnie co tam tak naprawdę jest
dzięki
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję. Obejrzę co tam się dzieje na dole, nei wiem czy to nie zostało objedzone przez jakiegoś zwierzaka, po sąsiedzku zające i sarny grasują.robertP2 pisze: Co najmniej skrócenie o 1/3 , ja bym skrócił nawet o połowę pędy jak leci.
Tam na dole może robic się coś nieciekawego.Posmaruj to albo gotową pastą ,,Funaben'' albo farbą emulsyjną z dodatkiem miedzianu.
magdalenca
Po pierwsze jak będziesz ciąć to tak się staraj, żeby młodziutki krótki pęd, nad którym będziesz ciąć, skierowany był był na zewnątrz a nie do środka drzewka.
Po drugie zawsze tnij pod skosem, zwłaszcza grubsze gałęzie, tak żeby woda z deszczu szybo spływała z tego miejsca.
Po trzecie chyba nie warto tak radykalnie ciąć, bo młode przyrosty polecą do nieba. Tak o 1/3 w zupełności starczy.
Migdałek łapie brunatną zgniliznę drzew pestkowych (moniliozę) więc warto pomieszać pare kropel Topsinu z farbą emulsyjną i chociaż te grubsze cięte gałęzie zapędzlować - po przeschnięciu.
Warto też zapędzlować miejsce szczepienia - nasada korony - tam skąd gałęzie migdałka wyrastają. Tam najczęściej jest siedlisko choroby, bo przeważnie w tym miejscu jest wgłębienie.
Ja po raz pierwszy w tym roku nie przycinałam, natomiast wycięłam sporo gałęzi, krótko mówiąc przerzedziłam drzewko. I zasmarowałam Topsinem. Szczerze mówiąc gałęzie migdałka szczepionego na pniu po cięciach kiepsko wyglądają, drzewko traci wizualnie, ale to rzecz gustu.
Po pierwsze jak będziesz ciąć to tak się staraj, żeby młodziutki krótki pęd, nad którym będziesz ciąć, skierowany był był na zewnątrz a nie do środka drzewka.
Po drugie zawsze tnij pod skosem, zwłaszcza grubsze gałęzie, tak żeby woda z deszczu szybo spływała z tego miejsca.
Po trzecie chyba nie warto tak radykalnie ciąć, bo młode przyrosty polecą do nieba. Tak o 1/3 w zupełności starczy.
Migdałek łapie brunatną zgniliznę drzew pestkowych (moniliozę) więc warto pomieszać pare kropel Topsinu z farbą emulsyjną i chociaż te grubsze cięte gałęzie zapędzlować - po przeschnięciu.
Warto też zapędzlować miejsce szczepienia - nasada korony - tam skąd gałęzie migdałka wyrastają. Tam najczęściej jest siedlisko choroby, bo przeważnie w tym miejscu jest wgłębienie.
Ja po raz pierwszy w tym roku nie przycinałam, natomiast wycięłam sporo gałęzi, krótko mówiąc przerzedziłam drzewko. I zasmarowałam Topsinem. Szczerze mówiąc gałęzie migdałka szczepionego na pniu po cięciach kiepsko wyglądają, drzewko traci wizualnie, ale to rzecz gustu.
Witam No i wszystko stało się jasne
gdzie ja miałam oczy??
Myślałam że to migdałek taki duży a tu proszę duże to jest ale rozczarowanie
migdałek został zagłuszony przez to drugie "coś"
po prawej migdałek po lewej to coś
dopiero jak się przyjrzałam to zobaczyłam ile mój migdałek przez moją niewiedzę stracił
tototot to mi tak ładnie urosło
a to już na pewno migdałek
oooo ja głupia
Dziękuję Wam bardzo bo dalej hodowałabym to co nie trzeba
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
gdzie ja miałam oczy??

migdałek został zagłuszony przez to drugie "coś"
po prawej migdałek po lewej to coś
dopiero jak się przyjrzałam to zobaczyłam ile mój migdałek przez moją niewiedzę stracił
tototot to mi tak ładnie urosło

oooo ja głupia
Dziękuję Wam bardzo bo dalej hodowałabym to co nie trzeba

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Po lewej pięęękna ałycza

Dla Twojej wiedzy - masz szczepiony na ałyczy

Wyciąć podkładkę, zapastować i czekać na przyszły sezon
A odnośnie ałyczy to fakt , szybko rośnie

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
pięknamonika pisze:Po lewej pięęękna ałycza![]()

-- 6 cze 2013, o 08:51 --
a czym zapastować???robertP2 pisze:Wyciąć podkładkę, zapastować i czekać na przyszły sezon
Gotową pastą ,, Funaben '' lub farbą emulsyjną z dodatkiem miedzianu / niektórzy dodają Topsin .Można na większych cięciach pomalować dwu-trzykrotnie po wyschnięciu.
Bardzo dobrze się sprawdza.Ja na ten przykład pomalowałem cały orzech włoski i nie popękał od mrozu i rany nie chorują .
Bardzo dobrze się sprawdza.Ja na ten przykład pomalowałem cały orzech włoski i nie popękał od mrozu i rany nie chorują .
Wyciąć podkładkę?
jak?
Przecież zaszczepiony jest na podkładce. Wyciąć wszystkie pędy ałyczy i pilnować jej odrostów.

Przecież zaszczepiony jest na podkładce. Wyciąć wszystkie pędy ałyczy i pilnować jej odrostów.
No to o to mi chodziło.Czasem posługuje się swoim jezykiem 

No Ty uważaj co piszesz
Ałyczę smarować Funabenem? z niej to co poniektórzy żywopłoty robią

Ałyczę smarować Funabenem? z niej to co poniektórzy żywopłoty robią

Dodam, że chronimy migdałka przed brunatną zgnilizną drzew pestkowych (moniliozą), dotyczy to również przycinania gałęzi - należy więc stosować odpowiednią chemię do ochrony, o której np tu można poczytać http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=531