blue pisze:Witam mam pytanie trzy lata temu posadziłam lilie te oto w ogródku Rodziców nie wiem co to za odmiana ale jest przesliczna ma do 16 kwiatów na jednej łodydze. Ale jak rozmnażają się lilie? przez nasiona? czy przez "podział" cebulki ? Mama na wiosnę mówiła mi że wokól jednej cebulki pojawiły się "odrosty" ale są nie głęboko w ziemi przysypała ziemią ! Zakwitły zeszłoroczne ale czy na jesień te widoczne odrosty można odłączyć od głównej cebuli?
W skrócie to można lilie rozmnażać na różne sposoby:
1.generatywnie - czyli poprzez nasiona
2. wegetatywnie- np. przez cebule przybyszowe
rozdzielanie samorzutnie dzielących się cebul np. u azjatek jak Twoja jesienią
sadzenie cebulek z pędów nadziemnych i podziemnych
Mam lilie od kilku lat, ale najpiękniej kwitły w pierwszym roku. Część z nich pachnie. Niestety kupowałam je w sklepie nie patrząc na nazwy, a kolory. Tylko nie wiem dlaczego teraz i tak najwięcej mam żółtych . Ta rośnie pośród hortensji, więc słoneczka jak na lekarstwo. Jednak radzi sobie nieźle.
Ta lilia ma ponad 170cm i przepięknie pachnie. Nie wiem tylko czy ukaże sie jej zdjęcie, bo albo fotosik, albo internet strajkuje. i jej zbliżenie.
Ewkapaw-twoja lilia -stawiałabym na YELLOWEEN jest podobna do CASA BLANCA ale cała biała.Casa Blanca bardzo szybko środek robi się żółty,bo pręciki cały czas się poruszają i barwią ją na żółto.Jeśli masz ochotę zobaczyć Casa Blance to proszę
Witam;
Wena bardzo podoba mi się Twoja lilia trąbkowa pomarańczowa.Ja mam żółtą ,ale moja tak wysoko nie urosła.Pozostałe też są cudne.
Wszystkie Wasze lilie są przecudne wiele z nich chciałabym miec w swoim ogródku
Pozdrawiam Marzena
jako,że jesteś specem od tych pięknych kwiatków przyszłam z pytaniem:
zamówiłam lilie od tego producenta http://www.lilie.com.pl/oferta2.php rozmawiałam telefonicznie i facet powiedział,że wysyła je we wrześniu, a spokojnie mogę wsadzać do pażdziernika....stad pytanie mogę czy nie?
kołacze mi po głowie,że kiedyś swoje sadziłam na wiosnę....