Na wiosnę kupiłem nasiona słonecznika ozdobnego jego kwiaty miały być czerwone a tu wyszła mieszanka kolorów przeważnie zakwitły na żółto parę tylko na czerwono Taka mieszanka mi się nie podoba. Jedne są wysokie ok180cm inne tylko po 50cm wygląda to paskudnie. :
Warto o ile nasiona nie pochodzą od rośliny będącej mieszańcem F1, czyli krzyżowki w pierwszym pokoleniu. Mozna to sprawdzić na opakowaniu nasion lub w internecie. Jeżeli komuś zależy na zachowaniu czystości odmianowej to powinien pamiętać również o izolacji roślin konkretnej odmiany od roslin innych odmian, po to aby uniknąć zapylenia krzyżowego.
Ja swoje słoneczniki ozdobne posiałam tydzień temu i wczoraj zaczęły się pojawiać pojedyncze siewki.
Ja z kolei uwielbiam żółte, więc tylko takie kupiłam. Mam tylko nadzieję, że nie trafi mi się jakaś mieszanka niskich i wysokich...
"W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie."
Jakis czas temu posadzilam sloneczniki (nie wiem jaka to odmiana) i dzis zauwazyam ze ich lodygi zaczely roic sie brazowo/purpurowe. Roslinki sa jeszcze male i delikatne (ok 10 cm) i zastanawiam sie co to moze byc. Ma ktos moze jakies pomysly?
Kto mi powie co zjadło moje słoneczniki? Z około 10 sadzonek zostały gołe łodyżki
Uratowałam pozostałe 10 pryskając wywarem z pokrzyw i wodą z mlekiem. Po sadzonkach śmigały mrówki, mszyce siedziały na nagietkach.