Mam jeszcze pytanie odnośnie K/125 F5 Czarna Zebra, u mnie zawiązuje 3 grono każde po 12-15 kwiatów czy je redukować? jaki jest w smaku?
Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
- kasia82
- 500p

- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
Ja mam megagronka na gruncie, może to kwestia nawożenia ale u mnie krzaki są bardzo bójne, prócz tego wieczorami pierwsze liście od góry podnosi do góry, jak ktoś pisał "składa do modlitwy" czy czegoś mu brakuje? w kącikach liści i wierzchołek są koloru jasnozielonego tzn że brakuje mu papu? zawiązał drugie grono, w ubiegłym tygodniu podlewałam saletrą potasową 20g/20l, ale doczytałam, że saletrą potasową robi się oprysk a nie podlewa pod krzak, więc chyba coś popsułam
Mam jeszcze pytanie odnośnie K/125 F5 Czarna Zebra, u mnie zawiązuje 3 grono każde po 12-15 kwiatów czy je redukować? jaki jest w smaku?
Pozdrawiam
Witajcie.
Chciałem zapytać, czy u Was K - 150 też ma tak mocno rozbudowane grona i tak duże kwiaty?
Mam tą odmianę po raz pierwszy.

Chciałem zapytać, czy u Was K - 150 też ma tak mocno rozbudowane grona i tak duże kwiaty?
Mam tą odmianę po raz pierwszy.

Udanych plonów życzy Marcel. 
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Yvona, miałem Megagronka w ubiegłym sezonie w gruncie.
Dostałem sadzonkę od sąsiadki, jako ciekawostkę ogrodniczą i dokładnie pamiętam, że tak właśnie wygląda jego grono w początkowej fazie. Z czasem będzie się rozrastało co raz bardziej.
Dodam jeszcze, że był to mój pierwszy i jedyny pomidor w ogrodzie, który sprawił, że w tym roku postanowiłem zakupić tunel i posadzić więcej odmian pysznych pomidorów.
Dostałem sadzonkę od sąsiadki, jako ciekawostkę ogrodniczą i dokładnie pamiętam, że tak właśnie wygląda jego grono w początkowej fazie. Z czasem będzie się rozrastało co raz bardziej.
Dodam jeszcze, że był to mój pierwszy i jedyny pomidor w ogrodzie, który sprawił, że w tym roku postanowiłem zakupić tunel i posadzić więcej odmian pysznych pomidorów.
Udanych plonów życzy Marcel. 
-
tencia

- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też tak wyglądało na początku teraz jest już większe.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- pawel1000
- 50p

- Od: 20 maja 2012, o 20:44
Witam.
Mam pytanie.
U megagrona należy zostawić wilki z liśćmi, po ogłowieniu pędu głównego.
Jest jakaś zasada na to, ile pędów bocznych musi zostawić?
Mam pytanie.
U megagrona należy zostawić wilki z liśćmi, po ogłowieniu pędu głównego.
Jest jakaś zasada na to, ile pędów bocznych musi zostawić?
Pozdrawiam Paweł.
-
Dorcinda
- 500p

- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Ja pilnuję żeby miał tylko 3 grona (a w gorszych warunkach np. w donicy tylko 2). Wilki ogławiam, gdy pojawia się grono a całe wilki usuwam, gdy się robi za gęsto.
Dorota
Latem, małżonek, będzie jadł już swoje, to ciężko będzie go przekonać.
Zacznij teraz, pokazując mu np. fotę Kasi
Ładny
Zacznij teraz, pokazując mu np. fotę Kasi
Ładny
- BozenkaA
- 1000p

- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Oj Winterek, nie od razu Kraków zbudowano. Nie mogę od razu za dużo, żeby nie przyznał racji szwagrowi, iż 10 razy taniej kupić niż samemu uprawiać. I nie narobi się człowiek.
Powoli zaczynam rozpoznawać "Kozulki". Wiem, jak prowadzić Megagronka i że 131/K jest samokończące. Pozostałe będę prowadzić na 1 pęd, chyba, że któryś będzie nie do opanowania.
Najśmieszniej jest, że mam 127/K od Korzo_m (Pelasia) i część ma liście tradycyjne a część ziemniaczane.
Powoli zaczynam rozpoznawać "Kozulki". Wiem, jak prowadzić Megagronka i że 131/K jest samokończące. Pozostałe będę prowadzić na 1 pęd, chyba, że któryś będzie nie do opanowania.
Najśmieszniej jest, że mam 127/K od Korzo_m (Pelasia) i część ma liście tradycyjne a część ziemniaczane.
To nie jest śmieszne tylko normalne. Z ziemniaczanych nie zbieraj nasion, tylko z ze zwykłych.
Ja ziemniaczanych siewek po prostu nie sadzę, bo szkoda mi miejsca.
Ja ziemniaczanych siewek po prostu nie sadzę, bo szkoda mi miejsca.
- BozenkaA
- 1000p

- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Gdy się coś robi po raz pierwszy, to rozpiera człowieka ciekawość, co to też z tego wyrośnie.
Iza, dlaczego nie sadzisz tych z ziemniaczanymi liśćmi?
-
czlowiek
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 30 mar 2013, o 11:40
Z takim podejściem to nie byłoby wędkarzy, bo taniej kupić niż złowić, ogrodników amatorów bo taniej kupić pomidorka niż go wyhodować. Powiedz M, że jak będzie chciał sam trawnik to niech pikuje trawę z łąki a nie kupuje nasiona - będzie taniej.BozenkaA pisze:Oj Winterek, nie od razu Kraków zbudowano. Nie mogę od razu za dużo, żeby nie przyznał racji szwagrowi, iż 10 razy taniej kupić niż samemu uprawiać. I nie narobi się człowiek.
A tak na serio. Mój szwagier ma działkę obok mnie. Zanim kupiłem foliaka, to chodził i bełkotał pod nosem, a po co, a na co.
Zgadnij co mówi dzisiaj ? ;)
- Agulka11

- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
??? Ja mam i jedne i drugie nasionka! - obydwa były pyszne. Rudy ma rozszczepienie właśnie takie. I ostatnio na akcji właśnie poszukiwany był ziemniaczany...BozenkaA pisze:Gdy się coś robi po raz pierwszy, to rozpiera człowieka ciekawość, co to też z tego wyrośnie.![]()
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
U mnie rudy ziemniaczany dawał owoce zbyt podobne do BJT, natomiast u tego z regularnymi liśćmi owoce były duże, czarne, wczesne i pyszne, takie czarne malinówki. Zresztą ja tak zrozumiałam wypowiedź Kozuli, takie są opisy rudego zamieszczone na forum.
Co ciekawe, ziemniaczany jest już chyba ustalony, bo u mnie powtarzał cechy, a typ malinowy ciągle jeszcze się rozszczepia.
Co ciekawe, ziemniaczany jest już chyba ustalony, bo u mnie powtarzał cechy, a typ malinowy ciągle jeszcze się rozszczepia.