U mnie reanimacja przebiegała super...do czasu aż wyjechałam na tydzień z domu. Ktoś z domowników (ewentualnie kot czarna bestia) ruszył "inkubator" w taki sposób że jakoś nawpadało nieco kropelek wody między starego liścia a nowe listki-a miał już ich trzy
Jak wróciłam to od razu zajrzałam do niego, niestety chyba już za późno, bo zauważyłam zgniliznę między młodymi listkami a starym no i robaczki już się zaczęły do niego dobierać. Skąd się tam wzięły nie mam pojęcia! Szczelnie było zamknięte, keramzyt czysty, woda deszczówka specjalnie osobna, a nie tak jak reszta storczyków mająca wspólną kąpiel.
Zastanawiałam się czy może jakoś da się oczyścić dookoła, bo gniła pozostałość ze starego liścia który odpadł a był między starym a nowymi listkami...Nowe chwiały się dziwnie na trzonie, zaryzykowałam i postanowiłam oddzielić, na tych nowych małych listkach z boku zdążył wyrosnąć malutki korzonek, ma może 1cm. Zgnilizna zaczęła powoli "wgryzać" się w trzon jaki stworzyły sobie wyrastające nowe listki, więc to chyba była jedyna słuszna decyzja.
Mam teraz więc stary liść ze zniszczonym już stożkiem wzrostu, za to nieco większe korzonki wsadzony do plastikowego przeźroczystego kubeczka z porobionymi dziurkami, na dnie kilka sztuk keramzytu i dość gruba kora. Może jakimś cudem korzenie ruszą i okaleczony biedak jakoś będzie egzystował.
No i oczywiście rozdzielony nowy przyrost-tutaj zastosowałam również plastikowe kubeczki nałożone jeden nad drugim i szczelnie zaklejone dookoła, tyle że ma specjalny stelaż tak że nie dotyka keramzytu oraz ścianek z daszkiem z waty (w razie gdyby znów jakaś kropla chciała go dopaść), a z góry specjalny otwór wentylacyjny-zaklejany taśmą gdy nie jest potrzebny.
Marne są szanse uratowania-żeby nie mówić że niemal zerowe, ale będę starać się do końca.
Jeżeli nie uda się to będzie czwarty storczyk który dopełni żywota będąc u mnie-tylko pierwszego ewidentnie ukatrupiłam, reszta mimo starań poddała się przy reanimacji, a ten tak dobrze się zapowiadał mimo agonalnego stanu w jakim trafił do mnie