Problem z trawnikiem - trawa wysycha

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Paulos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2013, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z trawnikiem - trawa wysycha

Post »

Witam. Trawnik ma ok 12 lat. Zasiany jest na całym ogrodzie, jednak tylko w jednej części (zaraz przy działeczce) wytworzył się jakby torf. Trawnik w tym miejscu łatwo żółknie. Po większych deszczach trochę się zazielenia, ale i tak sporo jest w nim suchej trawy (fotka 1). Grzebiąc w trawniku ciężko dostać się do ziemi, ponieważ przykrywa ją gruba warstwa zgnitej trawy (fotka 2). Wykroiłem nawet mały fragment trawnika aby pokazać przekrój (fotka 3-4). Jak widać na zdjęciu, warstwa zgnitej trawy ma grubość ok 3 cm, dopiero pod nią jest czysta ziemia.Trawnik co roku poddawany jest wertykulacji (aeracji rzadziej, ale też) . Dziwne jest to, że na pozostałych obszarach ogrodu nie ma takiego problemu, trawa rośnie normalnie na glebie. Z kolei dookoła działeczki na ogrodzie, w trawniku powstała warstwa zgnitej trawy, przez co trawnik jest miękki jak gąbka i szybko żółknie.
Moje pytanie , czy jest możliwość uratowania tego trawnika?
Fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Problem z trawnikiem ? wytworzył się ?torf? i trawa wysycha

Post »

Z ciekawości kosiarka z koszem ?
Jakie koszenie ustawione.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Zauważ, że trawa nie ma normalnych płaskich źdźbeł, ale w przekroju okrągłe, nitkowate.Czy taką trawę masz wszędzie?
U mnie zrobiło się podobnie na fragmencie między pasami wjazdowymi.To stało się po dłuższym czasie, ta 'nitkowata' trawa jakby sama wyrosła i zagłuszyła normalną.Co roku wiosną wygrabiam to suche, ale nic to nie daje.Wydaje mi się, że to kwestia podłoża, u mnie w tym miejscu jest bardzo nieprzewiewna gleba.Ta trawa rośnie wolniej niż pozostała, a latem jest prawie sucha.To chyba jakaś kostrzewa, chyba owcza.U ciebie widać żółtawy kolor gleby, raczej nieprzepuszczalna glina.
Chyba nie ma innego wyjścia, jak posianie nowej trawy, ale trzeba przekopać i przygotować ziemię.
Paulos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

gemciu83
Tak, kosiarka tylko z koszem. Jeśli chodzi o to jakie koszenie - nie do końca rozumiem:) Chodzi o długość? Koszę dosyć krótko, mniej więcej jak na fot. 3 (poza tymi dłuższymi sterczącymi źdźbłami - akurat nie były skoszone).

selli7
Taką trawę mam wszędzie, to taka odmiana. Jest cienka ale bardzo gęsta, dlatego szkoda mi jej usuwać, bo nie mam pojęcia jaki to gatunek (12 lat temu nikt się nad tym nie zastanawiał), a chciałbym mieć taką cały czas.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chodzi mi o to czy np. nie robisz jakiegoś mulczowania itp wymysłów i trawa się gubi.
Bo widać tak, że trawa korzenie nie rosną w glebie, a w zbitej martwych resztkach trawy.
Wertykulacja głęboko prowadzona ?

Dla mnie problem jest taki, że system korzeniowy rozrasta się w martwej części, a nie w glebie i korzeń zamiast rosnąć zdrowy obumiera.
Stąd pytanie o koszenie.

Selli7 zadała pytanie o pozostały trawnik i też tego ciekaw jestem.

PS. trawa wokół ogrodu ciemniejsza. lepsza bo pewnie masz ogrodzenie, które daje chłód i wilgoć.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może masz w tym miejscu cięższą glebę, trawa wygląda na kostrzewę nitkowatą. Ona nie znosi takich warunków, woli bardziej przepuszczalne podłoża.Na glinie płytko się korzeni, zamiera nadmiernie i stąd ten filc :? Widać zbyt dużo martwej trawy, a to musi następować z jakiegoś powodu. Ten filc zatrzymuje wodę z opadów, mało jej dochodzi.Może wygrabić porządnie i posypać ziemią zmieszaną z piaskiem?
U mnie jednak to suche niezbyt daje się wygrabić, mocno trzyma się u podstawy tych kępek :roll:
Paulos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeśli chodzi o koszenie, to żadnych dodatkowych "fajerwerków" nie stosuję:) Zwykłe koszenie, trawa wędruje do kosza kosiarki i wyrzucana jest poza ogród. Szczerze powiedziawszy nie wiem na jaką głębokość jest prowadzona wertykulacja. Musiałbym bliżej przyglądnąć się wertykulatorowi. Tak czy siak po tym, obszary trawnika, które rosną na tym filcu wertykuluję jeszcze ręcznie (wertykulatorem ręcznym z nożykami, podobnym do grabek), który wyciąga jeszcze więcej żółtego siana z trawnika.
Rzeczywiście widoczne jest to, że w miejscach których jest więcej cienia to trawa jest bardziej zielona. Z kolei obszary o których tutaj piszę, ze zgniłą trawą, prawie cały czas są na słońcu. No ale trawnik wzdłuż podjazdu też cały czas wystawiony jest na słońce i tam nic się nie dzieje.
Selli7 mówisz żeby porządnie wygrabić tę trawę. Ale chodzi Ci o tą suchą na górze czy tą zgniłą w korzeniach? :) Ja się obawiam, że główną przyczyną jest zgniła trawa, która nie pozwala rozwijać się nowej zielonej (tak jak wspomniał gemciu83). Jeśli chodzi o glebę, to na terenie całego ogrodu jest taka sama. Przed zasianiem trawnika dosyć sporo było nawiezione, ponieważ teren był piaszczysty.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chodzi mi o wygrabienie tej suchej na górze ostrymi metalowymi grabiami, by dochodziło więcej powietrza i wody do korzeni.Glebę może masz taką samą, ale podglebie może być różne w różnych miejscach na działce.Trzeba dojść przyczyny dlaczego ta trawa nadmiernie zamiera i powstaje tyle suszu.Jest to jakieś zjawisko fizjologiczne, zapewne zależne od gleby, bo inaczej nie da się tego wytłumaczyć, skoro trawa została posiana wszędzie taka sama.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Co do gleby. Patrząc na nią to jest to raczej gleba klasy 4-5 plus spód piasek.
Gdy pada deszcz to wierzchnia warstwa chłonie wodę ale robi się trzęsawka. Piach wszystko przepuszcza.
Gdy jest susza to z tego robi się skała albo puszek.
Dlatego zrobiła się martwa warstwa i przez nią gniją korzenie.
Kostrzewa nitkowata ok ale kostrzewy lubią suche tereny tj. znoszą braki wody. Jednak nie ma opcji by korzeń nie zgnił. Skoro warstwa martwa to na oko 3-5cm. Cała darń trzyma się warstwy martwej.
Czy wygrabianie głębsze pomoże? Nie wiem bo boję się, że wyjdzie cała darń. Można spróbować i zobaczyć jak idzie. Jak się uda wyciągnąć martwą warstwę to nie zaszkodzi jej rozluźnić piaskiem, a nawet zrobić dosiewkę prosto w trawnik. Dostarczenie powietrza i rozluźnienie gleby powinno pomóc w napowietrzeniu korzeni i ich rozroście.
Dobrym nawozem na rozrost korzeni jest każdy dowolny zawierający fosfor i potas, Mg też się przyda jak i S.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”