Plamy i dziury w liściach w całym ogrodzie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
hilaner
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2013, o 23:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Plamy i dziury w liściach w całym ogrodzie

Post »

Co może powodować takie spustoszenie w liściach? Robią się brązowe plamki na liściach, tworzą się dziury i w końcu liście opadają. Problem dotyczy praktycznie wszystkich drzew liściastych - owocowych i ozdobnych. W zeszłym roku w połowie sezonu przez to część drzew została bez liści - gdy zaczęły wyrastać nowe, wyrosły większe i ładniejsze. Owoce raczej nie są bezpośrednio tym problemem dotknięte, np. na śliwie zostało więcej śliwek niż liści i owoce na jesień dojrzały.

Wszystkie drzewka zostały posadzone przeciągu ostatnich 3 lat. Gleba jest słaba, pH < 5, brak wapnia i mało azotu. Ale wydaje się, że nie jest w tym problem - zakupione ostatnio drzewka i krzewy stały sobie w doniczkach czekając na wkopanie i po kilku/kilkunastu dniach też pojawiły się brązowe plamy i dziury.

Wygląda to na chorobę niż szkodnika, żadnej inwazji robaczków nie zauważyłem (no może poza mszycami w poprzednim sezonie). Pryskałem więc zimą i wczesną wiosną Miedzianem, ale problem jak widać powraca (może oprysk wiosną był zbyt późno). Tydzień temu pryskałem Topsinem, ale ciężko ocenić tego skutek. Nie chcę na ślepo pryskać czym się da, ale nie potrafię zidentyfikować winowajcy. Znamienne jest to, że pojawia się to kolejny rok jednocześnie u wielu różnych roślin.

Poniżej zdjęcia - nie wygląda to może w tej chwili na zdjęciach jakoś tragicznie, ale mając w pamięci efekt końcowy z lat ubiegłych, będzie źle.

Na początek śliwa (efekt podobny jak w innym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=66904)
Obrazek

W innym miejscu wygląda już klasycznie - brązowe plamy i ubytki w liściach:
Obrazek
Obrazek

Klon - początkowo wyrosły ładne duże liście, ale teraz już są zaatakowane:
Obrazek

Grab - zakupiony zdrowy 2 tygodnie temu:
Obrazek

Jabłoń - plamy i deformacje liści:
Obrazek
Obrazek

Orzech - dziury i spore ubytki:
Obrazek

Lipa - jaśniejsze plamy widoczne pod światło zrobią się brązowe i zrobią się dziury:
Obrazek
Obrazek

Grusza - jasne plamy tak jak w przypadku lipy i dalej standardowo. Rok temu wszystkie liście sczerniały:
Obrazek
Obrazek

Magnolia:
Obrazek

Jarzębina - rok temu została bez liści w połowie sezonu:
Obrazek

Bez - wyrastają małe liście, szybko pojawiają się plamki. Dwa inne zdrowe okazy posadzone miesiąc temu mają już liście lekko podłużnie zwinięte i pomarszczone, podobnie zaczynają się marszczyć liście wszystkich jaśminowców
Obrazek

Porzeczka - sito:
Obrazek

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Plamy i dziury w liściach w całym ogrodzie

Post »

Patrzyłeś na spód liścia ? Czy nie ma żadnego śladu ?
Specem nie jestem, ale jak nie będzie to mogą to być te cholerne żuki majowe .Obeżre się i odlatuje.Dzisiaj siedziały na winorośli i pożerały młode liście to od rana siedziałem i gniotłem sekatorem.

Talstar 100 EC ///Karate ZEON 050 SC////Decis 015 EW -ale może być ciut przy słaby.

Przy deszczowej pogodzie i plagach czasem pozostaje ręczna robota............. :roll:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Co do liści z plamami to ja bym obstawiał na antraknozę, a co do obgryzionych liści to prawodopodobnie Piędzik przedzimek. Z tym, że nie pasuje mi to, że liście orzecha są objedzone a śliwy nie. Więc być może ostatnim sprawcą jest ten wskazany przez przedmówcę.
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

te ostro odgraniczone dziury to wyżarte przez latające paskudy, oprysk niewiele pomoże, bo jedzą i lecą dalej.
Co do gruszy, zobacz, czy od spodu nie ma żółtawych skupisk rdzy, bo to klasyk.
Na bzie natomiast u mnie podobnie wyglądała bakterioza lilaka. Jeden krzak już wywaliłem, drugi się nie zaraził bardzo.
Jabłoń - czy nie parch?
Grzybów teraz będzie sporo, wilgoć i momentami ciepło.
hilaner
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2013, o 23:05

Post »

Dzięki za wszystkie sugestie, dziś wreszcie przestało lać to pooglądam raz jeszcze wszystko uważniej. Ale już widzę, że popełniłem błąd zakładając, że przyczyna jest jedna - to też uniemożliwiło mi przypasowanie konkretnej choroby do moich objawów. Czyli mogę się spodziewać w zależności od drzewa i przypadku bakterii, grzybów i owadów i do każdego przypadku trzeba będzie podejść indywidualnie...

Wczesną wiosną widziałem też coś jakby nić pajęczą na kilku drzewach, myślałem więc, że to może przędziorek (chyba też powoduje powstawanie plam), ale ostatnio nic podobnego nie znalazłem.
Chomik_krk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2014, o 13:58

Post »

Ja mam taki sam problem z grabem:( żywopłot został posadzony na samym początku kwietnia i do tej pory wyglądał pięknie. Od 2-3 tygodni na niektórych liściach pojawiają się niewielkie, wygryzione dziurki, a na innych pojawiają się brązowiejące plamki, które po jakimś czasie doprowadzają do brązowienia całych liści i opadania:/ dodam że liście są całkiem ususzone.

Pomóżcie, bo czymś trzeba opryskać ale nie wiem czym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”