Byliny średnie i niskie - prośba o radę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Byliny średnie i niskie - prośba o radę
Poradźcie proszę jakie niskie byliny mogę posadzić w cieniu. Chciałabym żeby były niskie, tworzyły zwarte kępy, koniecznie kwitły i to jak najdłużej.
Nie jestem wytrawną ogrodniczką więc lepiej żeby były niekłopotliwe w uprawie.
Nie jestem wytrawną ogrodniczką więc lepiej żeby były niekłopotliwe w uprawie.
Pozdrawiam. Sławka
Sawka, powiedz jeszcze jaki to jest cień. Czy całkowity głęboki cień czy raczej półcień? I jaka tam jest gleba?
Ogólnie mogę Ci zaproponować rośliny żelazne, które beda rosły w niemal każdych warunkach cienistych:
-bergenia
-skalnica cienista
-barwinek
-gajowiec
-bodziszek korzeniasty
-trzmielina płożąca
Natomiast wieksze wymagania co do gleby i wilgoci maja np.:
-funkie, inaczej hosty, sa odmiany niewysokie i nawet całkiem niskie, ale sa tez olbrzymie, więc trzeba uważać, jaką sie wybiera
-tiarella
-fiołki wonne
-konwalie
-kokoryczka miniaturowa
Niektóre powojniki znoszą półcień i mogą rosnąc bez podpór jako rosliny okrywowe, wygladaja pieknie. Np. odmiana bylinowa "Arabella", kwitnie od pocz. czerwca do konca paźdz.
jeśli uwzględniasz krzewy, to mozna pokusic sie o niskie odmiany rododendronów.
Sa tez niskie trawy cieniolubne.
Ogólnie mogę Ci zaproponować rośliny żelazne, które beda rosły w niemal każdych warunkach cienistych:
-bergenia
-skalnica cienista
-barwinek
-gajowiec
-bodziszek korzeniasty
-trzmielina płożąca
Natomiast wieksze wymagania co do gleby i wilgoci maja np.:
-funkie, inaczej hosty, sa odmiany niewysokie i nawet całkiem niskie, ale sa tez olbrzymie, więc trzeba uważać, jaką sie wybiera
-tiarella
-fiołki wonne
-konwalie
-kokoryczka miniaturowa
Niektóre powojniki znoszą półcień i mogą rosnąc bez podpór jako rosliny okrywowe, wygladaja pieknie. Np. odmiana bylinowa "Arabella", kwitnie od pocz. czerwca do konca paźdz.
jeśli uwzględniasz krzewy, to mozna pokusic sie o niskie odmiany rododendronów.
Sa tez niskie trawy cieniolubne.
Bea
-
Syringa! Miejsce gdzie chcę sadzić jest pod dużą ale podkrzesaną lipą. Bezpośrednie słońce jest dopiero od 16.30 czyli zachodnie. Gleba na powierzchni jest nawieziona ok 20-30 cm, piaszczysto-gliniasta. Pod spodem słaba. Rosną tam ładnie bukszpany, nieźle rozmaryny, co roku dosadzam aksamitki.
Podobałyby mi się tam niskie, bylinowe goździki ale chyba miałyby za ciemno?
Z Twoich propozycji zauroczył mnie powojnik Arabella
ale w opisach odmiany wszędzie piszą że lubi słońce. Myślisz że sobie poradzi? Byłby idealny!
Przejrzałam Twój wątek (świetny!!!) i przy wpisie z 11.04 jest zdjęcie kępy niebieskich kwiatków z pieskiem. O coś takiego mi chodzi, kolor może być inny.
Hosty, trzmieliny, trawy nie wchodzą w grę bo zależy mi na kwiatach= kolorze na rabatce.
Podobałyby mi się tam niskie, bylinowe goździki ale chyba miałyby za ciemno?

Z Twoich propozycji zauroczył mnie powojnik Arabella

Przejrzałam Twój wątek (świetny!!!) i przy wpisie z 11.04 jest zdjęcie kępy niebieskich kwiatków z pieskiem. O coś takiego mi chodzi, kolor może być inny.
Hosty, trzmieliny, trawy nie wchodzą w grę bo zależy mi na kwiatach= kolorze na rabatce.
Pozdrawiam. Sławka
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
To może tawułki, jeśli chodzi Ci o kolor?
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
-
Tawułki sprawdziłam, są śliczne ale za wysokie. Potrzebuję coś niskiego. Im niższe tym lepsze.
Bardzo zainteresował mnie ten powojnik Arabella jako roślina płożąca. Poczekam może ktoś doradzi czy będzie rósł w cieniu czy właściwie półcieniu.
Bardzo zainteresował mnie ten powojnik Arabella jako roślina płożąca. Poczekam może ktoś doradzi czy będzie rósł w cieniu czy właściwie półcieniu.
Pozdrawiam. Sławka
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolorowe z liści są żurawki, one również kwitną, choć tiarelle o wiele ładniej.
Możesz posadzić tułacza/hottunia/ on ma piękne kolorowe liście natomiast kwiaty są małe, możesz posadzić dąbrówki o kolorowych liściach one i kwitną a po przekwitnięciu zdobią rabatę kolorowymi liśćmi i szybko się rozrastają.
Powojnik Arabella:
Tu podaja, że wystawa zachodnia jest odpowiednia:
http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Arabella/34
Tu, że może rosnąć w półcieniu:
http://www.clematisy.pl/katalog-roslin/ ... -id89.html
Ja bym posadziła na Twoim miejscu
A jeśli chodzi o tamto zdjecie z pieskiem, to jest floks szydlasty, zwany też płomykiem szydlastym. To roślinka skalna i akurat lubi duzo slońca. Chociaż u mnie na "podwórku" nie ma chyba wcale takich miejsc, gdzie slonce jest caly dzień i tam, gdzie on rośnie tez nie caly czas jest słonce i radzi sobie doskonale. Fakt, że słońce świeci tam od przedpołudnia do popołudnia, a cień jest rano i popołudniu, czyli w tym czasie, gdy jest najwięcej światła akurat jest odsłonięty. Kwitnie w maju, a potem wygląda jak drobniutka trawka
Żagwin tez ładnie kwitnie w maju. Myślę, że jeśli posadzisz powojnik, który kwitnie od czerwca, to przydaloby sie posadzić też coś, co bedzie kwitło właśnie w maju. Może tego typu skalniaczki, a może inny powojnik... Oczywiście skalniaki w takim miejscu będa kwitły mniej obficie niz w słońcu, ale myślę, że skoro chcesz tam mieć coś kwitnącego, to lepiej miec mniej kwiatków na roślince niż mieć coś całkowicie liściastego bez (prawie) kwiatków.
Hotujnia z kolorowymi liścmi to też dobry pomysł. Gdyby tak połączyc dwa powojniki płożące i hotujnię, to mógłby być spektakularny efekt
Tu podaja, że wystawa zachodnia jest odpowiednia:
http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Arabella/34
Tu, że może rosnąć w półcieniu:
http://www.clematisy.pl/katalog-roslin/ ... -id89.html
Ja bym posadziła na Twoim miejscu

A jeśli chodzi o tamto zdjecie z pieskiem, to jest floks szydlasty, zwany też płomykiem szydlastym. To roślinka skalna i akurat lubi duzo slońca. Chociaż u mnie na "podwórku" nie ma chyba wcale takich miejsc, gdzie slonce jest caly dzień i tam, gdzie on rośnie tez nie caly czas jest słonce i radzi sobie doskonale. Fakt, że słońce świeci tam od przedpołudnia do popołudnia, a cień jest rano i popołudniu, czyli w tym czasie, gdy jest najwięcej światła akurat jest odsłonięty. Kwitnie w maju, a potem wygląda jak drobniutka trawka

Żagwin tez ładnie kwitnie w maju. Myślę, że jeśli posadzisz powojnik, który kwitnie od czerwca, to przydaloby sie posadzić też coś, co bedzie kwitło właśnie w maju. Może tego typu skalniaczki, a może inny powojnik... Oczywiście skalniaki w takim miejscu będa kwitły mniej obficie niz w słońcu, ale myślę, że skoro chcesz tam mieć coś kwitnącego, to lepiej miec mniej kwiatków na roślince niż mieć coś całkowicie liściastego bez (prawie) kwiatków.
Hotujnia z kolorowymi liścmi to też dobry pomysł. Gdyby tak połączyc dwa powojniki płożące i hotujnię, to mógłby być spektakularny efekt

Bea
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja zaproponuję fiołki rogate. Po 1 są niskie a jeśli umiejętnie dobierzesz jednobarwną odmianę nie będą pstrokate. A teraz najważniejsze - będą kwitły od zejścia śniegu aż do spadnięcia następnego i będą się rozsiewać
. U mnie na skalniaku szarogęsi się fiołek w czarnym (no dobrze mocno ciemno fioletowym) kolorze z aksamitnymi płatkami i małym żółtym oczkiem. Jest prześliczny.
http://www.byliny-swierk.pl/p/foto.php? ... SWIERK.jpg

http://www.byliny-swierk.pl/p/foto.php? ... SWIERK.jpg