Byliny średnie i niskie - prośba o radę

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Byliny średnie i niskie - prośba o radę

Post »

Poradźcie proszę jakie niskie byliny mogę posadzić w cieniu. Chciałabym żeby były niskie, tworzyły zwarte kępy, koniecznie kwitły i to jak najdłużej.
Nie jestem wytrawną ogrodniczką więc lepiej żeby były niekłopotliwe w uprawie.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Sawka, powiedz jeszcze jaki to jest cień. Czy całkowity głęboki cień czy raczej półcień? I jaka tam jest gleba?
Ogólnie mogę Ci zaproponować rośliny żelazne, które beda rosły w niemal każdych warunkach cienistych:
-bergenia
-skalnica cienista
-barwinek
-gajowiec
-bodziszek korzeniasty
-trzmielina płożąca

Natomiast wieksze wymagania co do gleby i wilgoci maja np.:
-funkie, inaczej hosty, sa odmiany niewysokie i nawet całkiem niskie, ale sa tez olbrzymie, więc trzeba uważać, jaką sie wybiera
-tiarella
-fiołki wonne
-konwalie
-kokoryczka miniaturowa

Niektóre powojniki znoszą półcień i mogą rosnąc bez podpór jako rosliny okrywowe, wygladaja pieknie. Np. odmiana bylinowa "Arabella", kwitnie od pocz. czerwca do konca paźdz.

jeśli uwzględniasz krzewy, to mozna pokusic sie o niskie odmiany rododendronów.

Sa tez niskie trawy cieniolubne.
Bea
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Syringa! Miejsce gdzie chcę sadzić jest pod dużą ale podkrzesaną lipą. Bezpośrednie słońce jest dopiero od 16.30 czyli zachodnie. Gleba na powierzchni jest nawieziona ok 20-30 cm, piaszczysto-gliniasta. Pod spodem słaba. Rosną tam ładnie bukszpany, nieźle rozmaryny, co roku dosadzam aksamitki.
Podobałyby mi się tam niskie, bylinowe goździki ale chyba miałyby za ciemno? ;:173
Z Twoich propozycji zauroczył mnie powojnik Arabella ;:215 ale w opisach odmiany wszędzie piszą że lubi słońce. Myślisz że sobie poradzi? Byłby idealny! ;:138
Przejrzałam Twój wątek (świetny!!!) i przy wpisie z 11.04 jest zdjęcie kępy niebieskich kwiatków z pieskiem. O coś takiego mi chodzi, kolor może być inny.
Hosty, trzmieliny, trawy nie wchodzą w grę bo zależy mi na kwiatach= kolorze na rabatce.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

To może tawułki, jeśli chodzi Ci o kolor?
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tawułki sprawdziłam, są śliczne ale za wysokie. Potrzebuję coś niskiego. Im niższe tym lepsze.
Bardzo zainteresował mnie ten powojnik Arabella jako roślina płożąca. Poczekam może ktoś doradzi czy będzie rósł w cieniu czy właściwie półcieniu.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kolorowe z liści są żurawki, one również kwitną, choć tiarelle o wiele ładniej.
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Możesz posadzić tułacza/hottunia/ on ma piękne kolorowe liście natomiast kwiaty są małe, możesz posadzić dąbrówki o kolorowych liściach one i kwitną a po przekwitnięciu zdobią rabatę kolorowymi liśćmi i szybko się rozrastają.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Powojnik Arabella:
Tu podaja, że wystawa zachodnia jest odpowiednia:
http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Arabella/34

Tu, że może rosnąć w półcieniu:
http://www.clematisy.pl/katalog-roslin/ ... -id89.html

Ja bym posadziła na Twoim miejscu ;:333

A jeśli chodzi o tamto zdjecie z pieskiem, to jest floks szydlasty, zwany też płomykiem szydlastym. To roślinka skalna i akurat lubi duzo slońca. Chociaż u mnie na "podwórku" nie ma chyba wcale takich miejsc, gdzie slonce jest caly dzień i tam, gdzie on rośnie tez nie caly czas jest słonce i radzi sobie doskonale. Fakt, że słońce świeci tam od przedpołudnia do popołudnia, a cień jest rano i popołudniu, czyli w tym czasie, gdy jest najwięcej światła akurat jest odsłonięty. Kwitnie w maju, a potem wygląda jak drobniutka trawka :wink:
Żagwin tez ładnie kwitnie w maju. Myślę, że jeśli posadzisz powojnik, który kwitnie od czerwca, to przydaloby sie posadzić też coś, co bedzie kwitło właśnie w maju. Może tego typu skalniaczki, a może inny powojnik... Oczywiście skalniaki w takim miejscu będa kwitły mniej obficie niz w słońcu, ale myślę, że skoro chcesz tam mieć coś kwitnącego, to lepiej miec mniej kwiatków na roślince niż mieć coś całkowicie liściastego bez (prawie) kwiatków.
Hotujnia z kolorowymi liścmi to też dobry pomysł. Gdyby tak połączyc dwa powojniki płożące i hotujnię, to mógłby być spektakularny efekt ;:136
Bea
maxx
100p
100p
Od: 14 kwie 2011, o 22:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja zaproponuję fiołki rogate. Po 1 są niskie a jeśli umiejętnie dobierzesz jednobarwną odmianę nie będą pstrokate. A teraz najważniejsze - będą kwitły od zejścia śniegu aż do spadnięcia następnego i będą się rozsiewać :). U mnie na skalniaku szarogęsi się fiołek w czarnym (no dobrze mocno ciemno fioletowym) kolorze z aksamitnymi płatkami i małym żółtym oczkiem. Jest prześliczny.
http://www.byliny-swierk.pl/p/foto.php? ... SWIERK.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”