Powiedzcie, czy ma sens jeszcze wysianie ogórków, czy raczej szukać gdzieś sadzonek?
Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
-
Beata1971
- 50p

- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe
Wysiałam ogórki, pięknie wzeszły, zaczęły ładnie rosnąć i w ciągu tygodnia wszystko zeżarte przez ślimaki
Powiedzcie, czy ma sens jeszcze wysianie ogórków, czy raczej szukać gdzieś sadzonek?
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
-
Pelasia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Możesz jeszcze siać,ale jeżeli masz dostęp do sadzonek, to też kup. Będziesz miała dwie tury ogórków....
Asia
Asia
-
Beata1971
- 50p

Dzięki Pelasia
Mimo, że dziś niedziela, to zaraz idę siać, póki słoneczko wyszło, bo od kilku dni u mnie ciągle leje
a gotowe sadzonki dopiero jutro gdzieś poszukam
Mimo, że dziś niedziela, to zaraz idę siać, póki słoneczko wyszło, bo od kilku dni u mnie ciągle leje
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
To tak jak u mnie...ciągle pada, aż rzygać się chce...mam ogórki przykryte agro,chyba dzisiaj je odkryje ,bo zgniją.
A może sama zrób rozsadę,posiej je do małych doniczek i posadź sadzonki?
Asia
A może sama zrób rozsadę,posiej je do małych doniczek i posadź sadzonki?
Asia
- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
U mnie jest prawdziwa plaga ślimaków i nie ma szans utrzymać ogórki z siewu, dlatego zawsze robię rozsadę.Beata1971 pisze:Wysiałam ogórki, pięknie wzeszły, zaczęły ładnie rosnąć i w ciągu tygodnia wszystko zeżarte przez ślimaki![]()
Większe ogórki nie są tak chętnie zjadane jak maleństwa, które dopiero co pokazały się z ziemi - zwłaszcza gdy okryte są agrowłókniną.
Jak dla mnie rozsada to jedyny sposób na własne ogórki.
Pozdrawiam, Jacek
-
Beata1971
- 50p

Czyli bezpieczniej siać w doniczki. Tylko jeszcze jedno, czy mogę je trzymać na wysokim tarasie czy raczej w domu?
- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Oczywiście możesz na tarasie, oby tylko za zimno nie miały.
Ja siałem miesiąc temu do palet i chyba na 2-3 noce wniosłem do domu, bo zapowiadało się bardzo zimno.
Ja siałem miesiąc temu do palet i chyba na 2-3 noce wniosłem do domu, bo zapowiadało się bardzo zimno.
Pozdrawiam, Jacek
Ślimakom trzeba podsunąć coś innego do jedzenia
Są granulki na ślimaki. Działa. Zamiast na nasze uprawy zajadają się "trutką" - giną masowo.
-
Szczecinek
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 19 maja 2013, o 12:58
Witam witamaguskac pisze:Witaj SzczecinekSzczecinek pisze:...Sadzę, iż plon z rozsady jest lepszy, niż sianie wprost z grunt.Borne Sulinowo się kłania
![]()
Ja też się zdecydowałam na pikowanie, sadzonki ładne i mimo zimna rosną. Nakrywałam agro, ale za duzo deszczu, chyba by zgniły pod mokrą szmatą.
Drugą turę posiałam w grunt, kiedy jeszcze było cieplutko, miałam nadzieję, że zdążą wykiełkować. Siałam po ok 5 nasion z kilku odmian dla porównania. Wzeszły po 2-3 a czasem nicPostanowiłam zrobić dosiewkę, także w pudełko. Teraz poczekam aż wzejdą i dosadzę w puste miejsca.
-- So 01 cze 2013 22:27 --
Miedzian i Miedzian? A potem nic? słyszałam, że miedzian to tylko do kwitnienia.... Prysnęłam dziś 50WPjanhel41 pisze:W przypadku wystąpienia chorób ogórków stosuje:
? kanciasta plamistość
[MIEDZIAN 50 WP, MIEDZIAN EXTRA 350 SC]
A jak już choroba zaatakuje?
Pogoda nam dopisuje, w te ostanie dni. Moje ogórki odpukać na razie są ok
Wiadomo, że parę z nich zakończy żywot, bo za dużo deszczów itp. czekamy na plon ...
- anabelka23
- 200p

- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje wczoraj poszły do gruntu. Co ma być, to będzie. Mam na wszelki wypadek taką plandekę przywiązaną do palików, bo w tym roku puszczam ogórki po sznurkach. W razie ulewy zaciągam i woda leci do rowków.
Wczoraj przez 10- 15 minut lał deszcz, nie zdążyłam przykryć rozsady i po ulewie ogórki rosły w błocie... Musiałam wieczorem do grunty wysadzić. Skończyłam o 22. ale mam już z głowy
Zostało mi kilka sadzonek i zastanawiam się nad tym, czy udałoby się wyhodować je w skrzynkach. Nie chcę już niczego przekopywać, więc takie duże skrzynki wyłożyłabym folią, zrobiłabym dziury w spodzie, wypełniłabym ziemią. Na środek skrzyni palik, od palika sznurki do skrzynek i tak w każdej po 4 krzaczki. Co myślicie?
Wczoraj przez 10- 15 minut lał deszcz, nie zdążyłam przykryć rozsady i po ulewie ogórki rosły w błocie... Musiałam wieczorem do grunty wysadzić. Skończyłam o 22. ale mam już z głowy
Zostało mi kilka sadzonek i zastanawiam się nad tym, czy udałoby się wyhodować je w skrzynkach. Nie chcę już niczego przekopywać, więc takie duże skrzynki wyłożyłabym folią, zrobiłabym dziury w spodzie, wypełniłabym ziemią. Na środek skrzyni palik, od palika sznurki do skrzynek i tak w każdej po 4 krzaczki. Co myślicie?
Mam na imię Ilona...
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Biorąc pod uwagę to co się dzieje na południu to nie wypada narzekać. Chciałoby się więcej słońca, ale cóż...Szczecinek pisze:Witam witam
Pogoda nam dopisuje, w te ostanie dni. Moje ogórki odpukać na razie są ok
Wiadomo, że parę z nich zakończy żywot, bo za dużo deszczów itp. czekamy na plon ...
Pryskałam wczoraj miedzianem ogórki, ale rano była potężna ulewa i dokładnie umyła krzaczki ogórkowe i pomidorowe. Pryskać ponownie?? Chyba jednak zdążył zadziałać, jak uważacie?
Jeśli między opryskiem a deszczem było minimum kilka godzin, powinno być ok. Tylko nie wiem, jak z jego zmywalnością? Na pewno część zmyło.
Pozdrawiam
Adam
Adam
http://www.insad.pl/files/oferty_pdf/of ... 009sad.pdfaguskac pisze:
Pryskałam wczoraj miedzianem ogórki, ale rano była potężna ulewa i dokładnie umyła krzaczki ogórkowe i pomidorowe. Pryskać ponownie?? Chyba jednak zdążył zadziałać, jak uważacie?
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Dzięki
Jesteście niezawodni, jak to dobrze, że można na Was liczyć.
Czasu było wystarczająco dużo by środek zadziałał, bo lunęło dopiero o 6 rano. Gdyby deszcz był zaraz po zabiegu, to mam odpowiedź - powtórzyć. Ale minęło więcej godzin a środek jednak zmyło, co wtedy? Po jakim czasie ponowić oprysk i czym??
Jesteście niezawodni, jak to dobrze, że można na Was liczyć.
Czasu było wystarczająco dużo by środek zadziałał, bo lunęło dopiero o 6 rano. Gdyby deszcz był zaraz po zabiegu, to mam odpowiedź - powtórzyć. Ale minęło więcej godzin a środek jednak zmyło, co wtedy? Po jakim czasie ponowić oprysk i czym??
- apw81
- 200p

- Od: 11 lis 2011, o 17:09
U nas tragedia z tym deszczem i wilgocią, pada przelotnie całe dnie, do następnej niedzieli ma padać, szok. No więc chyba zasieję ogórki do palet, przetrzymam w domu/zadaszonym tarasie i wysadzę w połowie czerwca jak pogoda pozwoli...niby te pod włókniną nie padły jeszcze ale wiadomo co będzie..? a jak te w gruncie przeżyją to będę miała na uzupełnienie tego rządka co wygnił bez przykrycia. Myślę, że zdąży się zebrać plon przy tak późnym siewie?może powinnam wybrać jakąś wczesną odmianę...? o krótkim okresie wegetacji....? jaką......
ktoś jeszcze wysiewa teraz ogórki??
ktoś jeszcze wysiewa teraz ogórki??
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud