Storczykowa pasja Andzi !

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowa pasja Andzi !

Post »

Aniu, dziękuję. U mnie shagnum nie było na szczęście mocno zbite ale rosnąc w zwykłej ziemi pochłaniało wilgoć i ją utrzymywało przy korzeniach. te najbliżej były pognite, trochę wycięłam.
Wandziu, dziękuję. Nie wszystkie kwitnienia to moja zasługa ale staram się aby roślinki powtarzały je u mnie.
Martusia, dziękuję. staram się jakoś kierunkować moją kolekcję na gatunki/rodzaje, które w danym momencie mnie interesują najbardziej. Obecnie Oncidia i ich mieszańce mnie zafascynowały. Oby tylko portfel i parapety zniosły jakoś tę fascynację :;230 .
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedzinki :wit .
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Widzę tu sporo nowych i pięknych storczyków ;:138
Żółciutkie Oncidium, colmanara tropic jungle, Oncidium oraz Brassada są piękne ;:oj
Nie wiem już sama, które ładniejsze ;:224 Ja również zastanawiałam się nad takimi odmianami, na razie jednak zostanę przy mojej jednej Cambrii Nelly Isler takiej samej jak Twoja świeżynka :D
Również śliczna jest ta Twoja Tolumnia ;:oj
Życzę Ci, żeby te Twoje nowości ładnie się zadomowiły ;:333
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

Witam ;:172
Andziu przestudiowałem cały Twój wątek, gratuluję Ci tak wspaniałych kwitnień.
Bardzo ładne żółte Oncydium,...................i różnorodnie ubarwionych phalków.
Takiej różnorodności storczyków to już dawno niewidziałem.
Powodzenia
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Jak to miło z Waszej strony, że zaglądacie. Jeszcze milej,że się Wam moje rośliny podobają i że tak miłe słowa czytam.

Rozkwitła Brassada :
Obrazek

Obrazek

Zobaczcie jakiego brzydala sobie sprawiłam :D :roll: . Nie dość, że brzydkie to to, to jeszcze śmierdzi :;230 . Woń znaczy niezbyt przyjemną dla nosa roztacza :oops: :;230 . Ale i tak go lubię :klaszcze: . Jak tu nie kochać brzydkiego śmierdziucha ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zasłużył na trzy odsłony po tych obelgach, biedaczek ;:306 .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

;:oj Prawdziwe okazy!!! Brassada jest cudowna, a "śmierdziel" ma bardzo ciekawe kwiatuszki :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

ajania pisze: Zobaczcie jakiego brzydala sobie sprawiłam :D :roll: . Nie dość, że brzydkie to to, to jeszcze śmierdzi :;230 . Woń znaczy niezbyt przyjemną dla nosa roztacza :oops: :;230 . Ale i tak go lubię :klaszcze: . Jak tu nie kochać brzydkiego śmierdziucha ;:306
A tam, od razu brzydal. Uroda jest kwestią gustu. Uważam, że niczego mu nie brakuje, wręcz przeciwnie.

Brassia piękna! Bardzo lubię brassie. Kwiaty mają niepowtarzalne. Gratuluję kwitnienia!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

a mi się ten brzydal podoba, nawet bardziej niż Brassia :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p
Od: 21 lip 2010, o 10:22

Post »

Brassada piekna i taka elegancka, wielokrotnie mialam okazje ja kupic ale z jakiegos powodu sie wstrzymuje, nie wiem czemu wydaje mi sie ze jest raczej wymagajaca i trudna w uprawie. Moze kiedys ....tobie zas gratuluje kwitnienia :)
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Aniu, może Ty jesteś w stanie mi wytłumaczyć łopatologicznie, a może koleżanki, które piszą w wątku. Raz pojawia się określenie Brassada (Ania) innym razem Brassia. Czy zatem chodzi o tę samą roślinkę, czy to jakieś "Kuzynki"? Nie ogarniam, proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Bardzo Wam dziękuję.
Gianna, oczywiście, że mogę Ci wytłumaczyć całą sprawe z Brassiami (Adami) :D .
Otóż Brassia jest storczykiem pochodzącym z Am. środkowej. Brassje rosną w ciepłych i wilgotnych lasach strefy międzyzwrotnikowej. Jest ich prawie 40 gatunków. Natomiast Brassada jest hybrydą (mieszańcem) rodzajów Brassia i Ada. Często po Ada dziedziczy fajny, ognisty kolorek, choć niektóre (jak moja) są bardziej żółte. Jednak rodzaj Ada potrzebuje chłodniejszych warunków, w mieszkaniach często mają za ciepło. Szkoda, na peno sprawiłabym sobie taką Adę, zobaczcie :
http://www.orchidarium.pl/AdoZ/html/Ada ... ntiaca.htm
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Aneczko, dziękuję. Teraz rozumiem. Musiałam zapytać, bo Brassia w drodze, nie chcę jej zrobić krzywdy. Czeka mnie lektura... Ada faktycznie śliczna, tylko w mieszkaniu u mnie gorąco i dość sucho.
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

;:172
Andzi wspaniałe kwitnienie brassi, to jest roślinka kupiona z kwiatkami , Teojej chodowli.
Ja też mam brassie tylko nie wiem co mam zrobić żeby zakwitła.
Powodzenia
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Janeczko, Brassie są piękne, na pewno będziesz zadowolona. Jeśli można wiedzieć, gdzie kupiłaś ? Rzadko są w sprzedaży a ja nabyłabym jakąś (jedną mam ale różnią się kwiatami, są różne odmiany).

Stefanku, kupiłam już z pędem - u mnie rozkwitła. Co do zainicjowania kwitnienia wiem na pewno, że dobrze im robią nocne spadki temp. i przesuszenie w okresie dojrzewania pseudobulw. Kwitną z dojrzałej psb.
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Kochani, chciałabym Wam pokazać co na chwilę obecną cieszy moje oczy i zdobi parapety. Na początek "falkowo"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taka zbioróweczka :
Obrazek

I "bulwiaki" :
Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że nie dostanę "po uszach" :D :
Obrazek
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Choć bardzo lubię żółte, to dziś Aniu obstawiam "falkowo". Takie słodkie, cukierkowe... śliczne ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”