Actusowa kolekcja cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
cashmir1975
100p
100p
Od: 26 kwie 2013, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Actusowa kolekcja cz.II

Post »

Witam z rana. U mnie dziś słoneczko i piękne błękitne niebo:) Deszczówki się chyba nie połapie:P Ale i tak nie muszę bo mam studnie :heja Filiżanka piękna, ale nie lepiej ją zostawić i kiedyś przy jakimś ciężkim smutku wykorzystać i wlać coś mocniejszego dla kamuflażu :oops: Żaruję oczywiście, ale gdzi Ty takie mega cudo dorwałaś?????? Swoją drogą jak myślisz, wschodni taras na dendrobia będzie dobry? Mam 4 w tym jeden w trakcie reanimacji, ale poszłam troche po bandzie i zażywał prysznicu przedwczoraj dość ostrego na dworze, o dziwo chyba mu nie zaszkodziło, a wręcz odwrotnie, później wrzuce u siebie zdjęcie to zobaczysz co on z siebie zrobił.
pozdrawiam wszystkich ..Tamara
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Witam w ten przepiekny sloneczny dzien ;:138 .
Kahim na razie nic nie będę zmieniac bo ladnie sie wkomponowala w kuchenne otoczenie :D .
Cashmir Wschodni taras dobry jak każdy inny pod warunkiem ze beda chronione przed bezposrednim sloncem. :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

a czy sprawdzałaś tą wodę ze studni? Bo wiem, ze wiele osób się skarżyło na zbyt wysoki poziom żelaza i taka woda nie nadawała się do storczyków :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
cashmir1975
100p
100p

Post »

No właśnie podlewałam całe tamto lato i było coraz lepiej, problem był w zimę kiedy musiałam się przestawić na wodę destylowaną, jakoś im nie służyła, od jakiegoś czasu znów podlewam wodą ze studni i Dufin sama widziałaś mojego falka jak szaleje... brassia też ma nowe przyrosty więc chyba nie jest źle:) Co prawda to studnia tylko do użytku ogrodowego i do basenu, ale jak kiedyś porównałam kranówe i studzienną wode, to zgadnij która miała więcej syfu...
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cashmir wcale mnie nie dziwi, ze kranówa miała więcej syfu, dlatego nie nadają się do storczyków ;) Chciałam Cię tylko uczulić, że nie zawsze woda ze studni jest dobra dla epifitów, ja studni nie mam więc się nie znam, ale wiem, ze ludzie tutaj sprawdzają jej skład, czy poziom pewnych pierwiastków bo to chyba ma duże znaczenie :) Nawet sama dla siebie z ciekawości możesz kiedyś coś poczytać o tym i sprawdzić swoją wodę, mnie by korciło :D

Co do wody destylowanej to mam nadzieję, ze używałaś jej razem z nawozem, bo sama w sobie nic nie ma, więc wiadomo, że długo storczykom nie posłuży :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
cashmir1975
100p
100p

Post »

Nie no, mam biohumusa, a może im po prostu zima nie służyła... studnia u mnie też od zawsze, więc mam praktykę, tym bardziej, że dawno temu była i w domu używana i skład był sprawdzany,ale to za dziadków. Tu u nas każdy ma studnie praktycznie na podwórku, ale powiem Ci , że ja już taka odważna nie jestem, więć z duszą na ramieniu laliśmy córce do basenu i o dziwo wodą świetnie się sprawdziła. Zresztą my tu mamy niedaleko do ujęć jurajskiej więc jest na tyle dobrze, że znajomi pokłócili się z miejskim wod-kanu i tylko są na studni, 4 dzieci i oni.
actus
1000p
1000p

Post »

jeśli o mnie chodzi to mialabym o wiele mniej zaufania do deszczowki jak wody ze studni.Deszczowka jak ktos mieszka na wsi z dala od miasta ,lub w lesie gdzies ,wtedy ewentualnie ,ale lapanie deszczowki w miescie mija sie z celem.Az strach pomyslec co ten deszcz po drodze zbiera :shock:
Awatar użytkownika
cashmir1975
100p
100p

Post »

Dawno temu łapałyśmy deszczówkę do włosów z koleżanką. Tak się złożyło, że miałam białą miskę do łapania... po którymś deszczu minął mi zapał:/ czysta to ta woda nie była:/ tyle że miękka.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zgadza się Kasia ;:108 W Krk nie odważyłabym się moczyć je w deszczówce, tam nawet przegotowanie wody nie pomaga.. natomiast u mnie w domu wczoraj pierwszy raz zebrałam deszczówkę i będę obserwować jak storczyki na nią reagują. Na szczęście tu mamy lepsza wodę i żadnego większego miasta w pobliżu, z którego mógłby jakiś syf nalecieć, więc jestem spokojniejsza, obok mamy uzdrowiska, więc chyba źle z deszczówka nie powinno być ;:224 Poza tym najlepiej jest ponoć zbierać deszczówkę jakieś pół godziny po tym gdy zacznie padać, bo własnie "pierwszy deszcz" zawiera najwięcej tych śmieci i toksyn ;)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

O tym wlasnie mowie Aniu ,w Twoim przypadku nie dziwie sie ze ja zbierasz.Wyobraz sobie jak ja bym tu deszczowke zebrala to pewnie by mi oslonki popalila :;230
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Naczytałam się wczoraj o tej deszczówce, a że burza nadeszła to ja z michą na podwóreczko (ku radości sąsiadów ;:oj ). Nałapałam 2 filiżanki. Moje 2 maluszki się napiją ;:304 Tylko raz w ubiegłym roku udało mi się nazbierać 5 litrów, ale wówczas była taka nawałnica, że w sąsiedniej miejscowości dachy pozrywało. Także, nici z deszczówki.
Kasia, a co dziś rozkwitło?
actus
1000p
1000p

Post »

Nic Janeczko ,wszystko jest na biezaco w wateczku ,a pedow i korzonkow pokazywac nie będę :D Zaraz ide na balkon zobaczyc jak sie towarzystwo w szklarence ma :D
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

No i ...? Jak się ma?
actus
1000p
1000p

Post »

Rosna dziady ,nic nie padlo ,slimakow nie widze :D
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Ślimakom postaw piwko. W miseczce... podobno lubią się napić ;:306 wtedy odpuszczą storczykom ;:306
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”