Moje storczyki od północy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwaszam
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 11:51

Post »

Trzy,ale za to jakie ładne ;:80
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam - IWA
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Dzięki Iwonko za pochwały :oops: to chyba jedna z tych hybryd,która chętnie kwitnie,ma już jeden przyrost nieźle wyrośnięty i drugi który niedawno się pojawił,liczę na kwitnienie co pół roku :wink:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Nawet jeden tak piękny - a swój by był sukcesem :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczna, i jaki sukces. Nie sztuka kupić kwitnące, sztuką jest doprowadzić do kwitnienia samemu. Moje gratulacje! :)
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wandziu za odwiedziny i pochwały :oops:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dorelo - gratuluję własnego kwitnienia, to zawsze najbardziej cieszy - widać, że storczykowi odpowiada Twoja opieka :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje gratulacje, ja cieszyłabym się nawet z jednego "mojego kwiatka" :lol:
Co do harmonijek, to pojawiły się u mnie na 'Nelly Isler'....bardzo o nią dbam, a jednak :cry: Zastanawiam się, czy zwiększyć częstotliwość podlewania?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz guciu ,ja na jednej Cambrii też mam harmonijki i za chiny ludowe nie mogę się dopasować z podlewaniem :evil: ,ale o dziwo też niedługo będzie kwitła :shock: jak zakwitnie dam fotki całości
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Witaj, Dorelo :-)

Przepiękne te Twoje storczyki, tfu tfu.
Twój wątek to jedyny, jaki znalazłam, w którym jest tak wiele informacji o cambriach.

A ponieważ jestem świeżą posiadaczką trzech, chciałabym podpytać Cię troszkę o Twoje doświadczenia.

Jak często podlewasz cambrie? Wiem, że nie należy dopuszczać do przesuszenia, jednak nie wiem do końca, kiedy następuje taki moment.

W którym momencie mam uznać, że formuje się nowa psb i zacząć przesuszać? I jak wówczas wygląda częstotliwość podlewania?

Mam nadzieje, że nie zamęczam pytaniami o oczywiste sprawy - dla początkującej to naprawdę niełatwy orzech do zgryzienia :-)
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jasminee w moim wątku :D miło,że zajrzałaś,już odpowiadam na twoje pytania
Cambrie podlewam po przeschnięciu-lekka doniczka,czasem też wkładam do doniczki kij do szaszłyków ,jak jest suchy lub lekko wilgotny wtedy podlewam
po wyrośnięciu przyrostu,spomiędzy liści wyłania się psb-musisz obserwować,to moment w którym powinnaś przestać podlewać do momentu ukazania się pędu kwiatowgo i zapewnić nocne spadki temperatur-może być balkon,w ten sposób doprowadziłam do kwitnienia Oncidium i Cambrie
postaram się zrobić fotki dojrzewającej psb,ale to trochę potrwa,moja Cambria wypuściła przyrost w styczniu do tej pory rośnie :D w tej chwili pokażę Ci psb Oncidium
Obrazek
to dojrzewająca psb,gładka i lśniąca
Obrazek
tu widoczny mały pędzik kwiatowy :D tegoż Oncidium :D
w razie wapliwości pytaj chętnie odpowiem :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Dorelko, od kilku dni mam Oncidium. Kupiłam jako przecenione, bo kończy kwitnienie na 2 pędach. Było dokładnie przesuszone. Bulwki pomarszczone. Zrobiłam mu od razu moczonko z dodatkiem nawozu do storczyków i wystawiłam na balkon. Ono ma 2 psb z jeszcze kwitnącymi pędami, 2 też duże i 3 młodziutkie, które dopiero się tworzą. Te duże psb trochę po tym moczeniu się wygładziły, ale nadal są trochę pomarszczone. Mam pytanie - czy one się jeszcze wygładza, czy już tak zostaną? I czy jest szansa, że te 2 duże, które jeszcze nie kwitły - zakwitną w tym roku?
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p

Post »

Dorela, piękne dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Naprawdę bardzo dużo się od Ciebie uczę :-)
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jasminee cieszę się ,że potrafiłam odpowiedzieć na twoje pytania :D
Wandziu psb już takie zostaną,taka ich uroda,tylko młode są lśniące i gładkie,starsze się marszczą
małe szanse mają te 2 psb na kwitnięcie,większe są na tych 3, które jak piszesz -się tworzą-wstaw zdięcie tych młodych w swoim wątku (albo w moim-jak Ci wygodniej)
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p

Post »

Dorelko, mam jeszcze jedno pytanie.
Zauważyłam na spodzie starszych liści w jednej z cambrii drobne czarne kropki. Ponieważ mam ją od niedawna, nie wiem, czy już tam były, czy pojawiły się u mnie.
Dodatkowo jeden z liści pękł w miejscu zgięcia (to dość długi liść).
Niestety nie mogę wstawić zdjęć, bo nie mam aparatu.

Zastanawiam się, czy to normalne - na Twoich zdjęciach również dostrzegam gdzieniegdzie kropki na liściach, ale pęknięć na liściach nie widzę. Co o tym sądzisz?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”