Cudne kwiatuszki, no cóż muszę kiedy dupsko ruszyć i na żywca zobaczyć te cuda natury
Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
Cudne kwiatuszki, no cóż muszę kiedy dupsko ruszyć i na żywca zobaczyć te cuda natury
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudny ten turbi - gratis -obgryziony!
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No już próbuje na kawę zapraszać z rana, ale jak takie chmury to lipa, bo i tak nie ma co oglądać :/ Ale nyskadu jeśli jedziesz np. jutro do Gliwic to po drodze zawsze możesz wpaść choć na chwilkę :]
U mnie chmury i deszcz, więc nowości nie ma, a i wczorajsze chciały dać szoł, no ale jak tu bez reflektora.

Natomiast po drodze na cotygodniowe zakupy spożywcze ;) wstąpiliśmy z żoną do Palmiarni w Gliwicach. Trochę ludzi spotkałem. No i jakoś tak mi się przyplątało parę badyli...

Teraz zaś żałuję, że od Pana z Ligoty (zapominam imienia) nie dobrałem turbiniaczków panarottoi, polaskii i drugiego pseudomacrohele do kompletu ;/
U mnie chmury i deszcz, więc nowości nie ma, a i wczorajsze chciały dać szoł, no ale jak tu bez reflektora.

Natomiast po drodze na cotygodniowe zakupy spożywcze ;) wstąpiliśmy z żoną do Palmiarni w Gliwicach. Trochę ludzi spotkałem. No i jakoś tak mi się przyplątało parę badyli...

Teraz zaś żałuję, że od Pana z Ligoty (zapominam imienia) nie dobrałem turbiniaczków panarottoi, polaskii i drugiego pseudomacrohele do kompletu ;/
Mediolobivia einsteinii var. aureiflora
Cudowny kolor
Ładne nowości

Ładne nowości
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Mediolobivia pygmaea var. gracilispina FR 1118- piękny kolorek taki lubię
A nowości też ładne ,co prawda nie mam ani jednego z tego rodzaju,ale podobają mi się
przepraszam ,mam kilkanaście noworodków
ale co z nich bedzie to wielka nie wiadona 
A nowości też ładne ,co prawda nie mam ani jednego z tego rodzaju,ale podobają mi się
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wspaniałe kolory. W ciemne, pochmurne dni takie widoki są niezastąpione. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakaś sulka też widzę się przyplątała
Mojej gracilispince, tyle że hillmannowej 928, też już mało brakuje - jakieś 2-3 dni. A ja znowu w środę wyjeżdżam
Mojej gracilispince, tyle że hillmannowej 928, też już mało brakuje - jakieś 2-3 dni. A ja znowu w środę wyjeżdżam
- czarny

No cóż, szkoda że przy wystawach, wyjazdach itp. człowiek budżetu nie ma z gumy. Kupiłbym więcej sulek, no ale nie mogłem się tym astrakom oprzeć. Aż już mi ich chyba styknie. Może jak się trafi coś ekstra za dobrą cenę, ale jak nic nie wypadnie, to już nie będę szalał z nimi.
A sulka ma wyglądać tak, więc fajno:
http://www.kaktus-mila.cz/img/pictures/ ... e/2927.jpg
A sulka ma wyglądać tak, więc fajno:
http://www.kaktus-mila.cz/img/pictures/ ... e/2927.jpg
- przemek_pc

Tak myślałem, że to polymorpha. Też mam jedną, z tego samego źródła co fotka 
- czarny

Dziś słoneczko od rana i coś tam wreszcie coś. Choć niewątpliwie przez to dawkowanie słońca w tym roku nie będzie dnia ze stołem w 30-50% przykrytego kwiatami. No cóż w ciągu kilku lat na pewno się uda takie foty zrobić :] Niestety nie wiem czy w tym tygodniu będę miał możliwość pocykać jakieś dobre foty, więc lepiej żeby było ciemno i lało, hehe.

Tymczasem dziś przywitał mnie taki widok na stole. Bez szału, ale coś tam się dzieje.

Przygotowanie co cykania fotek.

Mediolobivia einsteinii var. aureiflora - musiałem jeszcze raz, bo jej ogromne kwiaty (porównanie na poprzednim zdjęciu) coraz większe wrażenie na mnie robią, niestety nie zauważyłem kropelki na obiektywnie.

Mediolobivia sp. (pygmaea?) KK 873 - jedna z ulubienic, na tej focie może nie widać, ale kwiat ma żółty środek, czerwony płatek z końcówkami rózowo-fioletowymi.

Mediolobivia pygmaea v. gracilispina FR 1118 - wreszcie w pełnej krasie.

Mediolobivia pygmaea v. diersiana FR 1113 - tylko dwa pąki z kilkunastu, ale nie wiem czy uda mi się jutro cyknąć fotki reszty.

Mediolobivia haagei var. rosalbiflora FR 1115

Mediolobivia atrovirens v. zecheri WR 650 - tez jeden kwiat, ale zaś nei wiem czy uda się w tym roku ustrzelić wszystkie kwiaty.

Mediolobivia haagei var. canacruzensis WR 642

Mediolobivia haagei var. elegantula WR 502

Mediolobivia pygmaea var. colorea FR 1106 - colorejki od Rauscha mają trochę ładniejszy odcień czerwieni, te za to fajniejsze ciernie.

Mediolobivia haagei var. eos RH 327a - wg mnie jakie nova.

Mediolobivia haagei var. mixta RH 326 (a raczej eos, ale wciąż nie rozgryzłem do końca ritterowskiego opisu mixta)

Mediolobivia einsteinii var. aureiflora cv. eburnea - piękne dranie, ale potrzebują skwaru do pełnego rozwinięcia.

Mediolobivia atrovirens var. yuquinensis WR 632 - moja ulubienica dziś niedorozwinięta. Ma przepiękny, ogromny kwiat z dużą ilością pręcików i jak to powiedziała moja żona kolorem amarantowym (czyli czerwono-różowy z odcieniem fioletu ;))

Mediolobivia malochii KHM 9840 - jeszcze nie wszystkie pąki, ale i tak już styknie to co jest :]

Mediolobivia pygmaea var. iscayachensis FR 1120 - a te to pojechały po bandzie.

I jeszcze badyl czerwony, choć na zdjeciach w słońcu zawsze wydaje się ten kolor jakiś inny.

I żółty.

Tymczasem dziś przywitał mnie taki widok na stole. Bez szału, ale coś tam się dzieje.

Przygotowanie co cykania fotek.

Mediolobivia einsteinii var. aureiflora - musiałem jeszcze raz, bo jej ogromne kwiaty (porównanie na poprzednim zdjęciu) coraz większe wrażenie na mnie robią, niestety nie zauważyłem kropelki na obiektywnie.

Mediolobivia sp. (pygmaea?) KK 873 - jedna z ulubienic, na tej focie może nie widać, ale kwiat ma żółty środek, czerwony płatek z końcówkami rózowo-fioletowymi.

Mediolobivia pygmaea v. gracilispina FR 1118 - wreszcie w pełnej krasie.

Mediolobivia pygmaea v. diersiana FR 1113 - tylko dwa pąki z kilkunastu, ale nie wiem czy uda mi się jutro cyknąć fotki reszty.

Mediolobivia atrovirens v. zecheri WR 650 - tez jeden kwiat, ale zaś nei wiem czy uda się w tym roku ustrzelić wszystkie kwiaty.

Mediolobivia haagei var. elegantula WR 502

Mediolobivia pygmaea var. colorea FR 1106 - colorejki od Rauscha mają trochę ładniejszy odcień czerwieni, te za to fajniejsze ciernie.

Mediolobivia haagei var. eos RH 327a - wg mnie jakie nova.

Mediolobivia haagei var. mixta RH 326 (a raczej eos, ale wciąż nie rozgryzłem do końca ritterowskiego opisu mixta)

Mediolobivia einsteinii var. aureiflora cv. eburnea - piękne dranie, ale potrzebują skwaru do pełnego rozwinięcia.

Mediolobivia atrovirens var. yuquinensis WR 632 - moja ulubienica dziś niedorozwinięta. Ma przepiękny, ogromny kwiat z dużą ilością pręcików i jak to powiedziała moja żona kolorem amarantowym (czyli czerwono-różowy z odcieniem fioletu ;))

Mediolobivia malochii KHM 9840 - jeszcze nie wszystkie pąki, ale i tak już styknie to co jest :]

Mediolobivia pygmaea var. iscayachensis FR 1120 - a te to pojechały po bandzie.

I jeszcze badyl czerwony, choć na zdjeciach w słońcu zawsze wydaje się ten kolor jakiś inny.

I żółty.
- przemek_pc

No to teraz pojechaleś po bandzie! Prawdziwa pipisówka! Gratulacje!!! Wspaniałe medio. Szczerze i pozytywnie Ci zazdroszczę!
- Nadzieja

- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dziś jest dopiero co oglądać!!
Marku, takie widoki lubię najbardziej. Zbiorówka fantastyczna - od końca do końca mnie interesująca.
Pojedyncze długo by wymieniać...
Może "tylko"...
Mediolobivia sp. (pygmaea?) KK 873
Mediolobivia pygmaea v. gracilispina FR 1118
Mediolobivia haagei var. mixta RH 326
Mediolobivia einsteinii var. aureiflora cv. eburnea (!!!)
Mediolobivia malochii KHM 9840
Bajka...
Marku, takie widoki lubię najbardziej. Zbiorówka fantastyczna - od końca do końca mnie interesująca.
Pojedyncze długo by wymieniać...
Może "tylko"...
Mediolobivia sp. (pygmaea?) KK 873
Mediolobivia pygmaea v. gracilispina FR 1118
Mediolobivia haagei var. mixta RH 326
Mediolobivia einsteinii var. aureiflora cv. eburnea (!!!)
Mediolobivia malochii KHM 9840
Bajka...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ale zawróciłeś mi w głowie kolorami...cudnie
Jak to bez szału
nie grzesz człowieku 
Jak to bez szału