Jagoda kamczacka cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 1

Post »

Moje sadzone zeszłej jesieni też zawiązały troszkę owocków, ale daleko im jeszcze do dojrzałości :roll:
Pozdrawiam, Jacek
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po owocowaniu.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ratunku, czy spotkaliście się może z robaczywymi jagodami kamczackimi?? :shock: U mnie też dziś była pierwsza konsumpcja, niewiele jeszcze tych jagód, ale pojadłam razem z dzieckiem a tu...w dwóch zobaczyłam robala-jakiegos takiego jak w czereśni czy malinie nie wiem...
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

danutka66 pisze:Kupiłam w tym roku Sinogłaską...właśnie skonsumowałam 2 owocki...kwasior nieziemski,nie będzie to mój ulubiony owoc, stanowczo wolę amerykańską
Mam tak samo, dlatego pisałem, że smakuje jak szczaw :) Może i są to owoce jadalne, ale na pewno nie smaczne :) Mniej kwasu (mieszanka smaku szczawiu i borówki wysokiej) mają owoce, które przy dotknięciu same spadają na ziemię.

Z robakami zaskakująca sprawa, sam zaraz pójdę zobaczyć moje, bo już sporo się przebarwiło.

Co do rośnięcia w każdej ziemi - mam taki zakątek, gdzie nie rosło dosłownie nic (poza trawą i chwastami). Ziemia fatalna, teren podmokły, glina, po prostu ziemia VII klasy :) Rzodkiewka wyglądała jakby ktoś ją roundoupem spryskał a w smaku to normalnie chilli :) Porzeczki usychały po 2 latach, po prostu nic a nic nie rosło. Kamczacka natomiast 2 lata stała w miejscu, ale później pięknie odbiła i od dwóch lat krzewy bardzo ładnie się rozrastają. Dodam, że nie przejmowałem się nawożeniem czy dodatkowym odwodnieniem.
Tomek85
50p
50p
Od: 2 maja 2012, o 17:48

Post »

Kiedyś wiele osób tutaj na forum sceptycznie podchodziło do jagody kamczackiej (kwaśna, małe owoce, itp). Natomiast ja zainwestowałem w jagodę kamczacką (4 odmiany, 8 krzewów). Krzaki podrosły i w tym roku jest rzeczywiście dość dużo owoców i mam zamiar zrobić sok z jagód kamczackich - podobnie jak z czarnych porzeczek/aronii, czyli cukier, owoce, gotowanie i skraplanie soku.
Awatar użytkownika
Taddeo
100p
100p
Od: 23 sty 2013, o 17:20

Post »

ewa-s pisze:Po owocowaniu.
Dzięki za odpowiedź. Ja próbuję ukorzeniać właśnie teraz w czasie owocowania. Kolejne jakieś doświadczenie. Zastosowałem ukorzeniacz do zielnych (brałem też wierzchołki, odcinki około 12-15cm) o efektach powiadomię za około miesiąc myślę. że wtedy będę miał odpowiedź czy postąpiłem prawidłowo.
Pozdrawiam. Tadeusz.
ewa-s
500p
500p

Post »

Czytałam gdzieś, chyba na tym forum,ale nie jestem pewna,że jagodę i borówkę zresztą też,można sadzonkować już w czerwcu,więc w tym roku spróbuję wcześniej.W lipcu na wszelki wypadek można zrobić drugą turę sadzonek.A tak na marginesie,borówki też ukorzeniałam z jeszcze lepszym skutkiem,ale o tym pisałam w dziale o borówkach -rozmnażanie.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

danutka66 pisze:Kupiłam w tym roku Sinogłaską...właśnie skonsumowałam 2 owocki...kwasior nieziemski,nie będzie to mój ulubiony owoc, stanowczo wolę amerykańską
U mnie dojrzały jagódki na jednym krzaczku, na pozostałych jeszcze zielone. Na smak nie narzekam. Ale na przykład czarną porzeczkę też pałaszuję prosto z krzaka. Jeżeli komuś przeszkadza kwaskowatość owoców, to można jagody utrzeć z dodatkiem cukru, słodzika albo miodu. Ja lubię z jogurtem i białym serem. Naprawdę warto jeść owoce jagody, bo mają bardzo dużo przeciwutleniaczy. Mylnie jednakże "kamczatka" jest traktowana jako typowy owoc deserowy jak malina czy truskawka. Bo takim nie jest i chyba na tym polega problem.

danutka66 pisze:stanowczo wolę amerykańską
Niewątpliwym atutem jagody w porównaniu z borówką jest łatwość uprawy i małe wymagania. Gdy czytam o zmaganiach działkowiczów z nieowocującymi, niekwitnącymi tudzież całkiem niezdolnymi do samodzielnej egzystencji na działce borówkami, to włos mi się jeży na głowie... :lol:
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Nie wiem skąd jest taki dysonans pomiędzy jagodą kamczacką a borówką wysoka. Te dwa rodzaje nie mają ze sobą nic wspólnego.
Pochodzą z różnych kontynentów. Mają rozbieżne wymagania glebowe. Smaku owoców nie sposób porównywać.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

Jagoda kamczacka jest bardzo wartościową rośliną, właściwie nie ma konkurencji bo o tej porze w ogrodzie nie ma innych owoców. Mnie nie przeszkadza jej smak a doceniam jej wartości odżywcze oraz łatwość w uprawie.
Pozdrawiam.
and777
ewa-s
500p
500p

Post »

Corazonbianko zgadzam się z Tobą ,jagody można dodawać do koktajli owocowych na bazie mleka,kefiru,czy jogurtu.Są zdrowsze od gotowych,sztucznie barwionych i aromatyzowanych.Można robić z nich przetwory,a najważniejsze,że nie sprawiają problemów w uprawie.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

corazonbianco pisze:
Niewątpliwym atutem jagody w porównaniu z borówką jest łatwość uprawy i małe wymagania. Gdy czytam o zmaganiach działkowiczów z nieowocującymi, niekwitnącymi tudzież całkiem niezdolnymi do samodzielnej egzystencji na działce borówkami, to włos mi się jeży na głowie... :lol:
Ja koło borówki w ogóle nie chodzę..poza chodzeniem w celu zbierania owoców ;:138 .Może i nie mam super plonów ale na moje potrzeby wystarczy.
Nikt tez nie porównuje obu roślin,a raczej walory smakowe
Mundzio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 maja 2013, o 19:44

Post »

Tomek85 pisze:Kiedyś wiele osób tutaj na forum sceptycznie podchodziło do jagody kamczackiej (kwaśna, małe owoce, itp). Natomiast ja zainwestowałem w jagodę kamczacką (4 odmiany, 8 krzewów). Krzaki podrosły i w tym roku jest rzeczywiście dość dużo owoców i mam zamiar zrobić sok z jagód kamczackich - podobnie jak z czarnych porzeczek/aronii, czyli cukier, owoce, gotowanie i skraplanie soku.
Witam. Sok z samej jagody kamczackiej może potrzebować dużo cukru. Ja zbieram jagody... sukcesywnie, bo nie dojrzewają wszystkie razem i wkładam do zamrażalnika. Czekam na inne owoce... porzeczka, malina... i dopiero razem robimy sok w sokowniku. Jest bardzo dobry. Polecam ten sposób.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

seedkris pisze:Nie wiem skąd jest taki dysonans pomiędzy jagodą kamczacką a borówką wysoka. Te dwa rodzaje nie mają ze sobą nic wspólnego. Pochodzą z różnych kontynentów. Mają rozbieżne wymagania glebowe. Smaku owoców nie sposób porównywać.
Owoce mają podobną wartość odżywczą oraz zawartość polifenoli, w tym antocyjanów (borówka 4,1 g/kg, jagoda 5,6 g/kg). To chyba jest wspólnym mianownikiem obu gatunków.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy jagoda kamczacka może rosnąc pod orzechami? Bo moje są tak posadzone,na razie orzechy są małe.Nie miałem już za bardzo gdzie posadzić tych jagód.Na forum porównywany jest smak tych jagód bo borówki i teraz pytanie czy chodzi o borówkę tą czerwoną czy czarną jagodę?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”