Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Post »

A ja też tak myślę że moje się zmieniają; nie tylko kwiaty rok temu miałam wspaniałe kępy kwiatów a w tym po jednej dwie gałązki. Miałam białe orliki w tym roku ich nie widzę za to mam nowe różowe :oops:
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłko, ponoć na świętego Marcina najlepsza gęsina. Mamy jeszcze trochę czasu, ale może tak być, że to będą gęsi rezydentki ;:306

Beatrix, dziękuję, zajrzę z pewnością. Mój żmijowiec właśnie z dzikich łąk :D

Kasiu, myślę, że cottage garden to dla Ciebie jedynie inspiracja, Ty z wielkiego zamiłowania do kwiatów, z rozmachem i konsekwencją tworzysz własny ogrodowy styl, który podziwiamy :D

Justynko, widziałam tę kocimiętkę w sprzedaży, ale pomyślałam, że to ewidentna pomyłka, bo ona listkowo jest bardzo mało kocimiętkowa. A teraz, kiedy widzę ją z kwiatkami, to baardzo mi się podoba. Niewielka jej część bardzo mnie uszczęśliwi. Znajdź coś w moim ogrodzie, koniecznie :D

Sławku, kocimiętki zawsze lubiłam. Nie mogę znaleźć u Jagi, jakie ma trzy nowości. Ja też szukam różnych odmian, choć dobrze rośnie u mnie jedynie niska, najpospolitsza. Nie mam ziemi do lawendy, kocimiętki i irysów, a szkoda :)

Małgosiu, bardzo to mnie cieszy. Moje orliki też pozmieniały kolory, ale czy na pewno to nie wiem do końca. Gosiu, świadomie nie wybrałam się na targi kwiatowe, a potem nastąpił straszliwy kwiatowy efekt jo-jo. Nie pisałabym o tym, ale byłam m.in. w Hortulusie (Dobrzyca) i tam właśnie widziałam różową i białą lawendę, której ogłosiłaś poszukiwanie.

Masko, służę białymi orlikami :heja
W Twojej ulubionej Ustce było dzisiaj 13 stopni i arktyczny wiatr. U mnie, 18 kilometrów od morza 7 stopni więcej i upał. Byliśmy bez kurtek, zapomniałam aparatu i znad morza uciekliśmy :)

Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Irminko, Sławek się ewidentnie pogubił, lub też nie doczytał.
Ja zakupiłam 45 kocimiętek jednej odmiany Walker's Low ;:306.
Na usprawiedliwienie powiem, że do podziału z siostrą.
Chciałam też: Blue Moon, Six Hills Giant i Snowflake, ale już nie było ;:145.
W tych nowo nabytych nie tarzają się koty. Spróbuj, muszą u Ciebie rosnąć ;:333.
A Twój ogród zachwyca ;:oj.

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jago, lawendy i kocimiętki są moim niebieskim przedmiotem pożądania. Te pierwsze co roku wymarzają, a drugie ledwie przyrastają. Nie lubią mojej czarnej, tłustej i żyznej ziemi, po prostu. Będę jednak uparcie je sadziła, do skutku. Masz chyba dobry adres, skoro prawie hurtowo kupowałaś? Co to będą za widoki, zazdroszczę, zazdroszczę :D I sprawdzam nazwy tych kocimiętek, których nie znam. A Justynki kocimiętka też śliczna, prawda?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kochani, moje malwy mają wielkie liście, a na nich dziury, dziury...Co je zżera i jak temu zaradzić? To chyba jakiś malwożerca, bo kwiatki obok są nietknięte :(
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Irminko, skoro rośnie u Ciebie kosmos, to i kocimiętki powinny. Może podsyp im trochę piasku.
Justynka była tak miła i mnie obdarowała kawałkiem Blue Dragon. Piękny jest. Ja mam coraz więcej ulubionych roślin, których liście przypominają pokrzywy: przetaczniki kocimiętki, dzwonki, kłosowce... ;:224.
A lawendę uważam za przereklamowaną, choć wiem, że oberwę ;:14. Stanowczo wolę np. hyzop, czy właśnie kocimiętki.

;:196 Jagoda
PS. Najlepsze dla mnie internetowe źródło bylin, to szkółka Bergenia.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irminko - nie pamiętam,czy wcześniej pisałam coś w Twoim wątku, ale zaglądałam tu przez cale ubiegłe lato. Teraz zaznaczam sobie ścieżkę do Twojego wyjątkowego ogrodu. Miło, że znowu jesteś z nami :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Irminko a ten z domkiem nie zżera Ci liści malw? Dzisiaj późno wieczorem odkryłam że irysek od Ciebie zakwitł, jutro zrobię zdjęcie, bo jest cudny :lol:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Irminko , a u mnie rozkwita przetacznik od Ciebie, jutro będzie jego zdjęcie u mnie.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dzięki wpisom w Twoim wątku dowiedziałam się,że kocimiętka występuje w bardzo duże j ilości odmian ... zdziwiło mnie to bardzo i zaskoczyło.
Ja też za lawendami nie przepadam bo na moim terenie dość trudno sprostać jej wymaganiom , za to zwykła o szarozielonych liściach kocimietka pięknie rośnie i cudnie pachnie ... jakoś koty ja omijają.
Sieje się ale przycięta po kwitnieniu w ładną kulę odnawia swój srebrzysto-szary płaszcz z liści i znów zakwita . Wtedy nie ma problemu z niepotrzebnymi siewkami.
Musze rozejrzeć się za innymi odmianami i to pilnie ... :;230
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jago, niska kocimiętka rośnie u mnie bez problemów, ta wyższa (jakie jej imię?) trochę gorzej. O wyższości kocimiętki nad lawendą też myślałam ze złości, kiedy ta ostatnio znowu mi wymarzła. Ale, choć kocimiętki piękne są, nie zrezygnuję z lawendowych prób. Zapach uwiódł mnie na zawsze, a taki szpaler lawendy to niekwestionowane cudo ;:108 Cieszę się, że masz już tyle odmian kocimiętek, bo na razie jeszcze ich nie odróżniam, liczę więc na dużo zdjęć z Twojego ogrodu :)

Marysiu, na forum czas leci szybko, ale zobaczyłam, że Twój staż jest naprawdę długi. Wątek ogrodowy zaznaczam, bo mi się podoba, ale potrzebuję nań więcej czasu, a po Gdańsku spacerowałam z wielką przyjemnością, bo to moja młodość, szkoła i rok pomieszkiwania także w Jelitkowie :D

Betti :wit
Masko i Lidziu, a mi kwitnie rutewka orlikolistna i irys biały z pąkami niebieskawymi ;:196 ;:196

Krysiu, już niedługo żadna kocimiętka nie będzie miała przed nami tajemnic, Jaga usystematyzuje stosowną wiedzę i pokaże nam obrazki. Lawenda nie chce u mnie być, to wyrzuciłam ją na ulicę, bo tam piach i kamienie. Nie żartuję. Nie wiem, czy pamiętacie o rewitalizacji mojej wiejskiej ulicy. Właśnie się zakończyła. Chyba jednak bardziej lubiłam zapyziałą wieś z kocim brukiem niż typowe przedmieście. Pokażę niedługo to, co wszyscy lubimy czyli metamorfozę ulicy Starowiejskiej czyli PRZED I PO ;:oj

A tymczasem czerwcowe kwiaty

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Zdjęcia kwiatów piękne! Wygląda tak lekko, pachnąco!

Kocimiętki nie odważyłam się posiać, bo ja koty ... przeganiam! ;:108
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Irminko - piszesz o unikaniu zakupowych pokus.
Ja wróciłam z krótkich, ale dalekich wojaży i tak dzisiaj odchwaszczałam, odchwaszczałam i odchwaszczałam. I tak sobie myślałam, że jak coś jeszcze zechcę kupić do tego ogrodu, to ktoś mnie powinien energicznie stuknąć w łeb gumowym młotkiem!
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, spokojnie posadź kocimiętkę, te nowe odmiany nie mają już (albo mają zbyt mało) wabika na koty, a niektóre koty są też na ten atraktant obojętne. Kocimiętka to klasyczne uzupełnienie różowych i żółtych róż, a wydaje mi się, że takie masz :)

Małgosiu, i gumowy młotek nam nie pomoże! Popatrz, tych kwiatów nie muszę plewić, jedynie wiadrami podlewać ;:306

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek[/url

I ponoć do domu wejść nie można...

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7403bb581c66f519.html]Obrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Cudne zdjęcia roślin w moich ulubionych niebieko-różowo-wrzosowo-fioletowych kolorach.
I do tego jeszcze rudy kot Po prostu....ogrodowa bajka :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Irminko te wylewające się kwiaty z doniczek i koszy są przepiękną dekoracją , rudzielec do ukradzenia :lol: a w moim wątku kwitnie irysek od Ciebie - ten drugi jeszcze nie ;:185 moja rutewka kwitnie na biało, a widzę że jest też kwitnący na różowo :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”