Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata
A ja też tak myślę że moje się zmieniają; nie tylko kwiaty rok temu miałam wspaniałe kępy kwiatów a w tym po jednej dwie gałązki. Miałam białe orliki w tym roku ich nie widzę za to mam nowe różowe 
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miłko, ponoć na świętego Marcina najlepsza gęsina. Mamy jeszcze trochę czasu, ale może tak być, że to będą gęsi rezydentki
Beatrix, dziękuję, zajrzę z pewnością. Mój żmijowiec właśnie z dzikich łąk
Kasiu, myślę, że cottage garden to dla Ciebie jedynie inspiracja, Ty z wielkiego zamiłowania do kwiatów, z rozmachem i konsekwencją tworzysz własny ogrodowy styl, który podziwiamy
Justynko, widziałam tę kocimiętkę w sprzedaży, ale pomyślałam, że to ewidentna pomyłka, bo ona listkowo jest bardzo mało kocimiętkowa. A teraz, kiedy widzę ją z kwiatkami, to baardzo mi się podoba. Niewielka jej część bardzo mnie uszczęśliwi. Znajdź coś w moim ogrodzie, koniecznie
Sławku, kocimiętki zawsze lubiłam. Nie mogę znaleźć u Jagi, jakie ma trzy nowości. Ja też szukam różnych odmian, choć dobrze rośnie u mnie jedynie niska, najpospolitsza. Nie mam ziemi do lawendy, kocimiętki i irysów, a szkoda
Małgosiu, bardzo to mnie cieszy. Moje orliki też pozmieniały kolory, ale czy na pewno to nie wiem do końca. Gosiu, świadomie nie wybrałam się na targi kwiatowe, a potem nastąpił straszliwy kwiatowy efekt jo-jo. Nie pisałabym o tym, ale byłam m.in. w Hortulusie (Dobrzyca) i tam właśnie widziałam różową i białą lawendę, której ogłosiłaś poszukiwanie.
Masko, służę białymi orlikami
W Twojej ulubionej Ustce było dzisiaj 13 stopni i arktyczny wiatr. U mnie, 18 kilometrów od morza 7 stopni więcej i upał. Byliśmy bez kurtek, zapomniałam aparatu i znad morza uciekliśmy

Beatrix, dziękuję, zajrzę z pewnością. Mój żmijowiec właśnie z dzikich łąk
Kasiu, myślę, że cottage garden to dla Ciebie jedynie inspiracja, Ty z wielkiego zamiłowania do kwiatów, z rozmachem i konsekwencją tworzysz własny ogrodowy styl, który podziwiamy
Justynko, widziałam tę kocimiętkę w sprzedaży, ale pomyślałam, że to ewidentna pomyłka, bo ona listkowo jest bardzo mało kocimiętkowa. A teraz, kiedy widzę ją z kwiatkami, to baardzo mi się podoba. Niewielka jej część bardzo mnie uszczęśliwi. Znajdź coś w moim ogrodzie, koniecznie
Sławku, kocimiętki zawsze lubiłam. Nie mogę znaleźć u Jagi, jakie ma trzy nowości. Ja też szukam różnych odmian, choć dobrze rośnie u mnie jedynie niska, najpospolitsza. Nie mam ziemi do lawendy, kocimiętki i irysów, a szkoda
Małgosiu, bardzo to mnie cieszy. Moje orliki też pozmieniały kolory, ale czy na pewno to nie wiem do końca. Gosiu, świadomie nie wybrałam się na targi kwiatowe, a potem nastąpił straszliwy kwiatowy efekt jo-jo. Nie pisałabym o tym, ale byłam m.in. w Hortulusie (Dobrzyca) i tam właśnie widziałam różową i białą lawendę, której ogłosiłaś poszukiwanie.
Masko, służę białymi orlikami
W Twojej ulubionej Ustce było dzisiaj 13 stopni i arktyczny wiatr. U mnie, 18 kilometrów od morza 7 stopni więcej i upał. Byliśmy bez kurtek, zapomniałam aparatu i znad morza uciekliśmy

-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Irminko, Sławek się ewidentnie pogubił, lub też nie doczytał.
Ja zakupiłam 45 kocimiętek jednej odmiany Walker's Low
.
Na usprawiedliwienie powiem, że do podziału z siostrą.
Chciałam też: Blue Moon, Six Hills Giant i Snowflake, ale już nie było
.
W tych nowo nabytych nie tarzają się koty. Spróbuj, muszą u Ciebie rosnąć
.
A Twój ogród zachwyca
.
Jagoda
Ja zakupiłam 45 kocimiętek jednej odmiany Walker's Low
Na usprawiedliwienie powiem, że do podziału z siostrą.
Chciałam też: Blue Moon, Six Hills Giant i Snowflake, ale już nie było
W tych nowo nabytych nie tarzają się koty. Spróbuj, muszą u Ciebie rosnąć
A Twój ogród zachwyca
- irminka

Jago, lawendy i kocimiętki są moim niebieskim przedmiotem pożądania. Te pierwsze co roku wymarzają, a drugie ledwie przyrastają. Nie lubią mojej czarnej, tłustej i żyznej ziemi, po prostu. Będę jednak uparcie je sadziła, do skutku. Masz chyba dobry adres, skoro prawie hurtowo kupowałaś? Co to będą za widoki, zazdroszczę, zazdroszczę
I sprawdzam nazwy tych kocimiętek, których nie znam. A Justynki kocimiętka też śliczna, prawda?

Kochani, moje malwy mają wielkie liście, a na nich dziury, dziury...Co je zżera i jak temu zaradzić? To chyba jakiś malwożerca, bo kwiatki obok są nietknięte

Kochani, moje malwy mają wielkie liście, a na nich dziury, dziury...Co je zżera i jak temu zaradzić? To chyba jakiś malwożerca, bo kwiatki obok są nietknięte
-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Irminko, skoro rośnie u Ciebie kosmos, to i kocimiętki powinny. Może podsyp im trochę piasku.
Justynka była tak miła i mnie obdarowała kawałkiem Blue Dragon. Piękny jest. Ja mam coraz więcej ulubionych roślin, których liście przypominają pokrzywy: przetaczniki kocimiętki, dzwonki, kłosowce...
.
A lawendę uważam za przereklamowaną, choć wiem, że oberwę
. Stanowczo wolę np. hyzop, czy właśnie kocimiętki.
Jagoda
PS. Najlepsze dla mnie internetowe źródło bylin, to szkółka Bergenia.
Justynka była tak miła i mnie obdarowała kawałkiem Blue Dragon. Piękny jest. Ja mam coraz więcej ulubionych roślin, których liście przypominają pokrzywy: przetaczniki kocimiętki, dzwonki, kłosowce...
A lawendę uważam za przereklamowaną, choć wiem, że oberwę
PS. Najlepsze dla mnie internetowe źródło bylin, to szkółka Bergenia.
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Irminko - nie pamiętam,czy wcześniej pisałam coś w Twoim wątku, ale zaglądałam tu przez cale ubiegłe lato. Teraz zaznaczam sobie ścieżkę do Twojego wyjątkowego ogrodu. Miło, że znowu jesteś z nami 
- Maska

- Kontakt:
Irminko a ten z domkiem nie zżera Ci liści malw? Dzisiaj późno wieczorem odkryłam że irysek od Ciebie zakwitł, jutro zrobię zdjęcie, bo jest cudny 
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Irminko , a u mnie rozkwita przetacznik od Ciebie, jutro będzie jego zdjęcie u mnie.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Dzięki wpisom w Twoim wątku dowiedziałam się,że kocimiętka występuje w bardzo duże j ilości odmian ... zdziwiło mnie to bardzo i zaskoczyło.
Ja też za lawendami nie przepadam bo na moim terenie dość trudno sprostać jej wymaganiom , za to zwykła o szarozielonych liściach kocimietka pięknie rośnie i cudnie pachnie ... jakoś koty ja omijają.
Sieje się ale przycięta po kwitnieniu w ładną kulę odnawia swój srebrzysto-szary płaszcz z liści i znów zakwita . Wtedy nie ma problemu z niepotrzebnymi siewkami.
Musze rozejrzeć się za innymi odmianami i to pilnie ...
Ja też za lawendami nie przepadam bo na moim terenie dość trudno sprostać jej wymaganiom , za to zwykła o szarozielonych liściach kocimietka pięknie rośnie i cudnie pachnie ... jakoś koty ja omijają.
Sieje się ale przycięta po kwitnieniu w ładną kulę odnawia swój srebrzysto-szary płaszcz z liści i znów zakwita . Wtedy nie ma problemu z niepotrzebnymi siewkami.
Musze rozejrzeć się za innymi odmianami i to pilnie ...
- irminka

Jago, niska kocimiętka rośnie u mnie bez problemów, ta wyższa (jakie jej imię?) trochę gorzej. O wyższości kocimiętki nad lawendą też myślałam ze złości, kiedy ta ostatnio znowu mi wymarzła. Ale, choć kocimiętki piękne są, nie zrezygnuję z lawendowych prób. Zapach uwiódł mnie na zawsze, a taki szpaler lawendy to niekwestionowane cudo
Cieszę się, że masz już tyle odmian kocimiętek, bo na razie jeszcze ich nie odróżniam, liczę więc na dużo zdjęć z Twojego ogrodu
Marysiu, na forum czas leci szybko, ale zobaczyłam, że Twój staż jest naprawdę długi. Wątek ogrodowy zaznaczam, bo mi się podoba, ale potrzebuję nań więcej czasu, a po Gdańsku spacerowałam z wielką przyjemnością, bo to moja młodość, szkoła i rok pomieszkiwania także w Jelitkowie
Betti
Masko i Lidziu, a mi kwitnie rutewka orlikolistna i irys biały z pąkami niebieskawymi

Krysiu, już niedługo żadna kocimiętka nie będzie miała przed nami tajemnic, Jaga usystematyzuje stosowną wiedzę i pokaże nam obrazki. Lawenda nie chce u mnie być, to wyrzuciłam ją na ulicę, bo tam piach i kamienie. Nie żartuję. Nie wiem, czy pamiętacie o rewitalizacji mojej wiejskiej ulicy. Właśnie się zakończyła. Chyba jednak bardziej lubiłam zapyziałą wieś z kocim brukiem niż typowe przedmieście. Pokażę niedługo to, co wszyscy lubimy czyli metamorfozę ulicy Starowiejskiej czyli PRZED I PO
A tymczasem czerwcowe kwiaty

Marysiu, na forum czas leci szybko, ale zobaczyłam, że Twój staż jest naprawdę długi. Wątek ogrodowy zaznaczam, bo mi się podoba, ale potrzebuję nań więcej czasu, a po Gdańsku spacerowałam z wielką przyjemnością, bo to moja młodość, szkoła i rok pomieszkiwania także w Jelitkowie
Betti
Masko i Lidziu, a mi kwitnie rutewka orlikolistna i irys biały z pąkami niebieskawymi
Krysiu, już niedługo żadna kocimiętka nie będzie miała przed nami tajemnic, Jaga usystematyzuje stosowną wiedzę i pokaże nam obrazki. Lawenda nie chce u mnie być, to wyrzuciłam ją na ulicę, bo tam piach i kamienie. Nie żartuję. Nie wiem, czy pamiętacie o rewitalizacji mojej wiejskiej ulicy. Właśnie się zakończyła. Chyba jednak bardziej lubiłam zapyziałą wieś z kocim brukiem niż typowe przedmieście. Pokażę niedługo to, co wszyscy lubimy czyli metamorfozę ulicy Starowiejskiej czyli PRZED I PO
A tymczasem czerwcowe kwiaty

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Zdjęcia kwiatów piękne! Wygląda tak lekko, pachnąco!
Kocimiętki nie odważyłam się posiać, bo ja koty ... przeganiam!
Kocimiętki nie odważyłam się posiać, bo ja koty ... przeganiam!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Irminko - piszesz o unikaniu zakupowych pokus.
Ja wróciłam z krótkich, ale dalekich wojaży i tak dzisiaj odchwaszczałam, odchwaszczałam i odchwaszczałam. I tak sobie myślałam, że jak coś jeszcze zechcę kupić do tego ogrodu, to ktoś mnie powinien energicznie stuknąć w łeb gumowym młotkiem!
Ja wróciłam z krótkich, ale dalekich wojaży i tak dzisiaj odchwaszczałam, odchwaszczałam i odchwaszczałam. I tak sobie myślałam, że jak coś jeszcze zechcę kupić do tego ogrodu, to ktoś mnie powinien energicznie stuknąć w łeb gumowym młotkiem!
- irminka

Miłko, spokojnie posadź kocimiętkę, te nowe odmiany nie mają już (albo mają zbyt mało) wabika na koty, a niektóre koty są też na ten atraktant obojętne. Kocimiętka to klasyczne uzupełnienie różowych i żółtych róż, a wydaje mi się, że takie masz
Małgosiu, i gumowy młotek nam nie pomoże! Popatrz, tych kwiatów nie muszę plewić, jedynie wiadrami podlewać
[/url
I ponoć do domu wejść nie można...
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7403bb581c66f519.html]

Małgosiu, i gumowy młotek nam nie pomoże! Popatrz, tych kwiatów nie muszę plewić, jedynie wiadrami podlewać
[/urlI ponoć do domu wejść nie można...
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7403bb581c66f519.html]

- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Cudne zdjęcia roślin w moich ulubionych niebieko-różowo-wrzosowo-fioletowych kolorach.
I do tego jeszcze rudy kot Po prostu....ogrodowa bajka
I do tego jeszcze rudy kot Po prostu....ogrodowa bajka
- Maska

- Kontakt:
Irminko te wylewające się kwiaty z doniczek i koszy są przepiękną dekoracją , rudzielec do ukradzenia
a w moim wątku kwitnie irysek od Ciebie - ten drugi jeszcze nie
moja rutewka kwitnie na biało, a widzę że jest też kwitnący na różowo