Jak podnieść teren?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Crazy_Goska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2013, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak podnieść teren?

Post »

Czy możecie mi pomóc w kwestii podniesienia terenu na części działki?
Jeżeli podzielić moją kwadratową działkę na cztery kwadraty to mam problem z lewym górnym kwadratem.
Notorycznie jest tam mokro, a w rogu właściwie stoi woda.
na pozostałej części jest ok.
Chciałabym podnieść teren w tamtej części [ będzie to jakieś 50 m2 ]
Ogólnie na całej działce jest ziemia gliniasta i nie wiem czy powinnam najpierw sypnąć tam piachem a potem ziemią [ tylko jaką
? humusem? ] czy jakos inaczej sie z tym uporać?
PS. Nie chcę oczka wodnego :wink:
chcę mieć rabatkę z kwiatami i krzewami i drzewem w rogu....
ew. sugestie na temat ilości ton potrzebnych na dany metraż bardzo mi sie przydadzą :)
dziękuję
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak podnieść teren?

Post »

Jeśli nie chcesz stawu, to można wykopać studnię chłonną i do niej skierować drenaż, dno studni powinno być w warstwie przepuszczalnej, można wsypać warstwę żwiru. Piasku można by wozić i wozić - najlepiej zrobić badania gleby, na jakich głębokościach są poszczególne typy, wtedy będzie wiadomo, czy lepiej wywieźć rodzimą i nawieźć lżejszej a na wierzch dać żyźniejszą próchniczną? Nie wszystkie drzewa lubią mokry teren, trawa też będzie gnić na glinie, zwłaszcza wiosną po roztopach. A jak chcesz mieć krety z głowy to pod trawnikiem nawieźcie łupanego kamienia i żwiru, zagęścić i na to dopiero ziemia właściwa. Można też wrzucić siatkę specjalną do eliminacji tego szkodnika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”