Kawon ( arbuz ) - część 3
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Wasze już kwitną
Moje to nawet pędu jeszcze nie mają tylko z 3-4 liscie właściwe. Kiedy sialiście, nawoziliście czymś?

Karol
mam włączony grzejnik elektryczny na minimum, i temperatura w środku (wacie) jest na poziomie ok 30'Cartur1968 pisze:Grzejniki jeszcze grzeją?BasTekpew pisze:więc kupiłem nowe nasionka włożyłem do waty wy opatulałem to i na grzejnik,
Lepiej postaw swoje nasiona na lodówce, bliżej tylnej ścianki albo
jeśli masz laptopa - ok. 10cm od wydmuchu ciepłego powietrza z wnętrza.
Wysiew partiami od 10 do 15 kwietnia.Prazyn pisze: Kiedy sialiście, nawoziliście czymś?
Przy 2 liściach właściwych poszły w kubkach do szklarni, w szklarni zaś
miały podgrzewanie nocami.
Nawożenie bardzo delikatne. Powiedzmy co 4-5 podlewanie.
Janosik to się już strasznie ,,rozkrzaczył" - ma 5 lub 6 pędów.
Kwiaty są na odmianach: japoński żółty, janosik, red_star_f1, sugar_baby, golden_midget, na niektórych ponad tydzień już.
- Prazyn
- 200p
Szklarnia robi swoje. Ja nie mam takich luksusów. Moje cały czas (do połowy maja) były w doniczkach a teraz są pod chmurką. W sobote dostaną dawkę gnojówki z pokrzyw.
Karol
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje arbuziki niestety chyba padły
. Leżą zwiędnięte - prawdopodobnie zgniły im od nadmiaru wody korzenie
. Posiałam jeszcze raz, ale czy coś z tego będzie
.

moje tez znów padły, ale raz juz padły i wstały. Nie mam juz siły się tym martwić. To chyba nie od nadmiaru wody, bo moje rosną na czarnej agrowłókninie na górce, z której nadmiar wody spływa. To się okaze co będzie jutro. Pousuwam część liści i moze coś tam odżyje. A jak nie to dosiewka. zdarza się.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 mar 2013, o 11:40
U mnie pojawiły się małe arbuziki. Siałem Sugar Baby i Rosario. Do czasu wsadzenia do foliaka przeżyły mi dwie sadzonki, niestety nie oznaczone i nie wiem tak naprawdę jakie odmiany mam w folii.
Tak czy siak, małe się już pojawiły jakiś tydzień temu ;)
Tak czy siak, małe się już pojawiły jakiś tydzień temu ;)
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dziś zastałem u siebie taki widok, uprawa w gruncie:
Jeśli pogoda się szybko nie zmieni tegoroczny sezon arbuzowy zaraz dobiegnie końca

Jeśli pogoda się szybko nie zmieni tegoroczny sezon arbuzowy zaraz dobiegnie końca

Pozdrawiam, Maciek.
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
U mnie bardzo podobny widok 

-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Dwójce arbuzów przypomniało się, że powinny wykiełkować. Jednak będą cztery sadzonki! 
Panowie, okrywajcie je na noc przez kilka dni, powinny się podnieść.

Panowie, okrywajcie je na noc przez kilka dni, powinny się podnieść.
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też arbuziki w takim stanie ,ale wczoraj trochę się podniosły, co będzie to będzie. 

Nie jestem pewien tego, ale może przytnijcie trochę swoje arbuzy, usuńcie nadmiar liści i trochę je zacieniujcie. Moje wyglądają gorzej a jeszcze próbuję je właśnie w ten sposób ratować. Niech roślina skupi się na ratowaniu tego co najważniejsze. Mozna chyba nawet ciapnąć wierzchołek, w końcu taki zabieg jest nawet polecany.
U mnie bida z nędzą. Czy na targowiskach da się jeszcze kupić rozsadę arbuzów? To chyba moja jedyna nadzieja, bo nie mam nawet nasion na dosiewki D:
U mnie bida z nędzą. Czy na targowiskach da się jeszcze kupić rozsadę arbuzów? To chyba moja jedyna nadzieja, bo nie mam nawet nasion na dosiewki D:
U mnie widok podobny z 12 wysadzonych zostały tylko 4 z czego 1 tak naprawde jest ok kolejne 3 co noc wstają żeby rano jak słońce wzejdzie, oklapnąć właśnie muszę pomyśleć nad czymś, żeby je zacienić ;/ Na szczęście udało mi się zdobyć 3 sadzonki nie wiem jakiej odmiany ale podobno do gruntu. Te nasionka które dałem do kiełkowania jak na razie nic nie pokazują 

- Prazyn
- 200p
Moje arbuzy maja 2-3 liscie właściwe a brzegi tych liści są pozawijane do środka, coś im dolega? U mnie od 3 dni non stop burze, więc może z nadmiaru wody. Martwie się bo chyba wszystkie sadzonki tak mają a jest ich ponad 20

Karol
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
A to na targowiskach można dostać sadzonki arbuzów/melonów? Nigdy takich nie spotkałem jeszcze. Zazwyczaj tylko popularne warzywa są sprzedawane jak sadzonki pomidorów, ogórków itp.Alembik pisze: U mnie bida z nędzą. Czy na targowiskach da się jeszcze kupić rozsadę arbuzów? To chyba moja jedyna nadzieja, bo nie mam nawet nasion na dosiewki D: