Witam.Poczytaj tutaj trochę,może jakiś pomysł się sprawdzi.Widocznie ,coś musisz mieć pachnącego dla pszczółek ,skoro zalatują do altanki,myśląc ,ze to taaaaaaaaaaaaaaaaki wielki ul
Agresywność pszczół,pszczoły u sąsiada,w domu, na balkonie itp.
-
Marek Podlaskie
- 200p

- Od: 26 sie 2012, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pszczoły sąsiada
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /437959081
Witam.Poczytaj tutaj trochę,może jakiś pomysł się sprawdzi.Widocznie ,coś musisz mieć pachnącego dla pszczółek ,skoro zalatują do altanki,myśląc ,ze to taaaaaaaaaaaaaaaaki wielki ul
.Pozdrowionka 
-
Janocka
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 25 kwie 2013, o 16:53
Nie pszczoły stanowią tu problem, ale ludzie. Najgłupsze co można zrobić w takich sytuacjach (niszczyć ule, tępić pszczoły) robią właśnie ludzie bojący się stanąć twarzą w twarz z winowajcą, którym jest drugi człowiek. To tak jak trucie sąsiadowi psa, bo za głośno szczeka. Nasza cywilizacja zamiast postępować w rozwoju, cofa się. No, ale jak tu zmotywować się do rozwoju, kiedy to wymaga wysiłku, ciągłych poświęceń i edukacji.Hosta pisze:No zgadzam się. Ale problem który przytoczyłem powyżej jest autentyczny i dotyczy... także pszczelarza. Niestety jego sąsiad, grzebie dość często przy ulach w tych samych godzinach na działce co inni. Normalnie to pszczółki byłyby no, może zauważalne, ale w tej sytuacji gdy ktoś zagląda im do ula, przekłada ramki itp. to są bardzo rozdrażnione.
Mam w rodzinie kilka osób, które uciekają w popłochu na widok każdego większego bzyka. Rozumiem też strach, bo sama czuję silną niechęć z kolei do robali. Ilekroć popracuję w ogródku, wieczorem nie mogę zasnąć, bo po zamknięciu oczu widzę robale. Dodam, że nie mam żadnego racjonalnego powodu aby się ich bać. Po prostu tak mam. Cóż, głupi przychodzimy na świat i głupi odchodzimy. Warto byłoby jednak, w między czasie, popracować nad osobowością i emocjami.
Ale to tak na marginesie. News'ów ze świata pszczół nie mam, bo mało pszczółek mnie odwiedza. Te, które widuję są bardzo otępiałe, a wiele znajduję martwych. Nie wiem czym jest to spowodowane. Smutny to widok.
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Część postów została przeniesiona do nowego wątku : Moje pszczoły
W tym pozostawiamy związane z sąsiedztwem pasieki.
Adam
W tym pozostawiamy związane z sąsiedztwem pasieki.
Adam
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
miki331

- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem laikiem jeśłi chodzi o pszczoły i to z tych którzy żyja z nimi na codzień. Jeszcze przed wczoraj ogladając z bliska kwitnące drzewka w sadzie , praktycznie zanurzałem sie w w gałęzie w których było mnóstwo bzyczących pszczól i trzmieli. Żadna ani myślał mnie atakowac, mimo ze latały w odległości kilku centymentrów ! Już od kilku lat z nimi obcuje (a nie są wcale moje , bo nie mam pasieki). Tylko raz dotąd zdarzyło mi sie ukąszenie osy, bo nieszczęśliwie zaplatał mi się we włosy a ja nieumiejętnie próbowałem uwolnic ja z mojej grzywy - poczułem jakby mi ktoś stalowy gwoźdż wbił w ciemię (!!).
Jeśli nie pryskamy się pachnidłami do pracy w ogrodzie i nie machamy bez sensu kończynami , to pszczoły nie maja powodu by nas atakować, są na to za mądre !
Jeśli nie pryskamy się pachnidłami do pracy w ogrodzie i nie machamy bez sensu kończynami , to pszczoły nie maja powodu by nas atakować, są na to za mądre !
- Zembolina
- 100p

- Od: 25 kwie 2014, o 23:04
Re: pszczoły w ramie okiennej
Ja w dniu dzisiejszym przed wyjściem do pracy zauważyłam, że jakieś pszczołopodobne ląduje na ścianie mojego balkonu i zmierza do otworu w ścianie w którym tkwią kołki pod wkręty (miały być wykorzystany do zawieszenia sznurka na bieliznę). Pomyślałam że na pewno szuka gniazdka i że taki plastik się nie nadaje... wracam wieczorem do domu, patrzę a tam 1 dziurka zalepiona gliną, a w drugiej wisi jajko
jak na załączonym obrazku. Mam nadzieję że przetrwają do wiosny i nie spleśnieją w tym plastiku....
Nie wiem co to był za gatunek, ciekawe co to było?
w każdym razie osłupiałam z wrażenia 

Nie wiem co to był za gatunek, ciekawe co to było?

Pszczoły (?) w ziemi balkonowej - problem
Witam,
Mamy problem z naszą donicą balkonową.
Donica jest betonowa - wbudowana na stałe za barierką, po całej szerokości balkonu.
Zauważyliśmy w zeszłym roku duży ruch muszek/pszczół, jak się później okazało - chowały się pod ziemią.
Obecnie chcemy zagospodarować balkon w zieleń i niestety te muszki / pszczoły także przeszkadzają. Poniżej zdjęcie samej "śpiącej królewny" oraz samej dziury w ziemi.
Jest ich na tyle dużo, że mocno przeszkadzają zarówno w sadzeniu jak i w spędzaniu czasu na balkonie.
Jak się ich pozbyć? Wymiana całej ziemi? Jest jej bardzo dużo więc jak zapobiec późniejszemu ponownemu ich pojawieniu się?
Z początku chcieliśmy tylko dosypać ziemi, lecz owady zostaną. Może istnieje jakaś chemia lub naturalne spodoba na ich odstraszenie?
http://i.imgur.com/9ld6Ezh.jpg
http://i.imgur.com/0Fj1B8R.jpg
Zdjęcia ogromne,zamieniam na linki/Adm.
Mamy problem z naszą donicą balkonową.
Donica jest betonowa - wbudowana na stałe za barierką, po całej szerokości balkonu.
Zauważyliśmy w zeszłym roku duży ruch muszek/pszczół, jak się później okazało - chowały się pod ziemią.
Obecnie chcemy zagospodarować balkon w zieleń i niestety te muszki / pszczoły także przeszkadzają. Poniżej zdjęcie samej "śpiącej królewny" oraz samej dziury w ziemi.
Jest ich na tyle dużo, że mocno przeszkadzają zarówno w sadzeniu jak i w spędzaniu czasu na balkonie.
Jak się ich pozbyć? Wymiana całej ziemi? Jest jej bardzo dużo więc jak zapobiec późniejszemu ponownemu ich pojawieniu się?
Z początku chcieliśmy tylko dosypać ziemi, lecz owady zostaną. Może istnieje jakaś chemia lub naturalne spodoba na ich odstraszenie?
http://i.imgur.com/9ld6Ezh.jpg
http://i.imgur.com/0Fj1B8R.jpg
Zdjęcia ogromne,zamieniam na linki/Adm.
Re: Pszczoły w domu,na balkonie...
U nas jak był taki problem to po prostu wymieniliśmy całą ziemię. Co do chemii, warto zapytać w jakimś sklepie z takimi rzeczami.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
Jakie pszczoły mogą zrobić gniazda w kompostowniku? Sa spore , brązowe , większe od murarek.
Koleżanka wybierała ziemie z kompostownika i je odkryla. Boi się ,ze mogą być kąśliwe ,bo ma wnuka
Asia
Koleżanka wybierała ziemie z kompostownika i je odkryla. Boi się ,ze mogą być kąśliwe ,bo ma wnuka
Asia
- Szczurbobik

- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Re: Agresywność pszczół,pszczoły u sąsiada,w domu, na balkonie itp.
Najbardziej "kąśliwa" jest pszczoła miodna. Jeśli to faktycznie pszczoły, to samotnice. Nie powinny być groźne.
Pozdrawiam Lucyna
-
Pelasia

- Kontakt:
A czarne pszczoły, myślę że to one;
Wielkości szerszenia , Czarne, połyskliwe na niebiesko, albo granatowo…
Wielkości szerszenia , Czarne, połyskliwe na niebiesko, albo granatowo…
- Szczurbobik

Zazdroszczę zadrzechni. Nie wiem jak z ich agresją, ale większość błonkówek nie niepokojona, nie jest agresywna.
Pozdrawiam Lucyna
-
Pelasia

- Kontakt:
Chyba mam u mnie na działce domek, w spróchniałym konarze leszczyny .
Widziałam ją, jak z niej wylatywała .
- Szczurbobik

Ja tymczasem przygotowuję się na ponowne przyjęcie 25 000 pszczół
W zeszłym roku pszczelarz wstawił mi pięć uli na czas kwitnienia lipy, w tym roku powtarzam współpracę. Miodne są agresywniejsze niż samotnice, ale, zauważyłam, że do pszczół trzeba mieć pogodne nastawienie. Ty jesteś spokojny i one również 
Pozdrawiam Lucyna
-
Krasny
- 500p

- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Mam bardzo kontrowersyjne pytanie. Mianowicie, wie może ktoś jak pozbyć się roju pszczół? Kilka dni temu (w kwietniu!) całkiem spory rój założył gniazdo w ścianie budynku gospodarczego sąsiada mojej mamy. Dosłownie metr od granicy działki, przy ogrodzie. Problem jest taki, że jest uczulona i zdarzyło mi się już wieźć ją na pogotowie po użądleniu. Prawie się udusiła. Nie ma możliwości wydobycia i przeniesienia tej rodziny. To stare poniemieckie budownictwo z pustką powietrzną pomiędzy cegłami i sąsiad nie zgodzi się na kucie ściany. Pszczół za to pozbędzie się z chęcią. Jedyne wejście jakim dostają się do środka to mała szczelina w wykruszonej zaprawie pomiędzy cegłami. Naprawdę wolałbym uniknąć ich zabijania, ale ryzyko jest za duże żeby mogły tam zostać. Jedna już próbowała mnie użądlić kiedy przyglądałem się z odległości kilku metrów jak pracują. To znaczy, że są wredne. Spokojna rodzina nie atakowała by podczas pełni wiosennego pożytku. W sadzie kwitną wiśnie, grusze i kończą śliwy. Powinny być zbyt zajęte na agresję.
Krasny
Jedna już próbowała mnie użądlić kiedy przyglądałem się z odległości kilku metrów jak pracują.
Kiedyś sprawdzałem ich cierpliwość też z kilku metrów przy wymianie plastrów miodu ubrany w sportowy strój letni
. Podszedłem o kilka metrów za blisko i wpierw była jedna wściekła a po chwili już kilka następnych
To jest spokojny gatunek , ale jak się trafi na niespokojne to można niedoszacować ich potencjału. Mieliśmy kiedyś w jednym ulu agresywną odmianę. Można się bawić w różne naturalne metody, jest ich sporo w internecie. Wpierw warto się wyposażyć w jeden kombinezon albo chociaż górną część a reszta jak kto lubi.
Jedna już próbowała mnie użądlić kiedy przyglądałem się z odległości kilku metrów jak pracują.
Kiedyś sprawdzałem ich cierpliwość też z kilku metrów przy wymianie plastrów miodu ubrany w sportowy strój letni