Chore hipperastrum - proszę o radę

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
diesymphonie
50p
50p
Od: 22 maja 2013, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Chore hipperastrum - proszę o radę

Post »

Witam!
Ponieważ zbliża się dzień matki, zakupiłam w kwiaciarni 2 "amarylisy". Wiadomo, jest już dawno po ich sezonie kwitnienia, cebulki były zasadzone, ale nie zakwitnięte. Jeden jest w porządku, ma długi zielony liść, drugi został obcięty, pewnie się złamał. Druga zwartnica wzbudziła moje podejrzenie dopiero w domu. Po pierwsze, jej cebula jest raczej mała - nie przeszkadzało mi to - uznałam, że urośnie. Niestety bardzo poważnie kiwała się i... po prostu wyjęłam ją z ziemi. W środku znalazłam cebulkę narcyza i Bóg wie czym była ta druga. Wylądowały w ogrodzie jako gratis - ktoś miał pomysł... Sama cebula była słabiutko ukorzeniona, bez problemu ją wyjęłam (kiwałam nią troszkę, żeby sprawdzić czy jest solidnie posadzona). Jej powierzchnia jest nieładna, a małe listeczki, które z niej wyrastają... mają czerwone plamy :( Pomyślałam, że to plamistość. Mamy jednego amarylka i drugi kupiony wygląda na zdrowego, więc ten "podejrzany" został przeniesiony do innego pokoju.
Proszę o pomoc w identyfikacji choroby i wskazówki co do pielęgnacji. Tak chciałam ucieszyć mamę cebulami, a za chwilę okaże się, że jeszcze przyniosłam do domu choróbsko... Muszę wiedzieć, czy ten się nada, czy może powinnam poszukać czegoś nowego :roll: Ech, gdybym te listki obejrzała już w kwiaciarni....

cebulka po wyjęciu - tylko jeden zdrowy, nowy korzeń, spód wilgotnawy, brzydka "skórka":
http://oi41.tinypic.com/fus36w.jpg

Po obraniu cebulki - rdzawe plamy na łuskach:
http://oi42.tinypic.com/298lnd.jpg

Intensywnie czerwone plamy na młodych listkach:
http://oi40.tinypic.com/30sfrjl.jpg

A taki miał być:
http://oi42.tinypic.com/ejif7m.jpg

W życiu nie widziałam takiego różowego amarylisa. Napaliłam się "jak dziad na zgniłki" ;:223

Przepraszam za jakość zdjęć.

Proszę powiedzieć, czy warto zachować tą cebulę.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich! :)
Pozdrawiam
~Justyna
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chore hipperastrum - proszę o radę

Post »

Nie ma zdjęć. :(
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
diesymphonie
50p
50p

Post »

Przepraszam, u mnie linki działają :(
Może tutaj:
http://imageshack.us/a/img268/1228/zdjcie0034p.jpg

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może mam za mało postów, żeby publikować linki i zdjęcia?
Pozdrawiam
~Justyna
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Ja bym radziła pomoczyć cebule w środku p/grzybowym Kaptan i zostawić na kilka dni do wysuszenia. Potem wetrzeć trochę ukorzeniacza w piętkę korzeniową i posadzić do 1/3 wysokości. Leczenie czerwonej plamistości jest długie, więc raczej musisz uzbroić się w cierpliwość.
Można też zrobić wyciąg z czosnku i nim posmarować cebule. Próbować warto - a nóż widelec uda się i będzie satysfakcja i radość. :wink:

Ja w linkach widzę foty.
Awatar użytkownika
diesymphonie
50p
50p

Post »

Gdyby mnie i mamy nie cechowała cierpliwość, to nie kupowałabym jej przekwitniętych kwiatów :wink:
No dobra, korci mnie, jak nie wiem, żeby zobaczyć co z tej różowej wyrośnie, bo druga zwartnica ma być czerwona, taką już widziałam na żywo :)

Tak patrzę na allegro - różne ceny i objętości ma ten kaptan, nigdy go nie stosowałam, muszę zapytać w ogrodniczym. Powinnam oberwać te listki i chore łuski? Czytałam coś na ten temat. Jeśli je oberwę, to już będzie zupełny mikrus z tego malucha :evil:
Pozdrawiam
~Justyna
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41

Post »

Łuski bym oderwała tylko te suche, a liście to nie wiem. Moich cebul nie moczę, tylko smaruję rozpuszczonym kaptanem. Tak jakbym je malowała. Stare cebule w ten sposób wyleczyłam, teraz kupiłam i dostałam nowe, no i problem znowu się pojawił. A cebulkę na pewno warto zachować, nie wygląda tak źle.
Awatar użytkownika
diesymphonie
50p
50p

Post »

Cebulka w doniczce, tylko nie widzę przyrostu, a tamten już drugi, długi liść ma :(
Pozdrawiam
~Justyna
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Justynka cierpliwości, cebulka musi się po tych wszystkich stresach zaklimatyzować, jak to się zwykło mówić - "korzenie muszą złapać i poczuć glebę" :wink: , a jeśli ich nie miała albo miała bardzo nędzne, to najpierw musi je odbudować.
Można sprawdzić co też się tam dzieje w korzeniach, ale to dodatkowy stres dla rośliny i kolejne zahamowanie wzrostu. Ale jeśli cokolwiek się dzieje złego to można bez zwłoki interweniować po takim sprawdzeniu. Ja tak przynajmniej robię jeśli mam wątpliwości.
Mam jeszcze taki swój własny patencior na niepewne cebule (kiedyś storczyki), że sadzę w przezroczystych doniczkach. Wtedy można zaobserwować, czy korzenie się rozwijają bez potrzeby wyjmowania z ziemi.
Jeśli już zdecydujesz się wyjąć cebulę do sprawdzenia i nie będzie nowych korzeni to wetrzyj trochę ukorzeniacza w piętkę-to powinno ją zachęcić do ukorzeniania się :wink:
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41

Post »

To prawda, nie masz jeszcze powodu do zmartwień. W tym roku kupiłam z przeceny jedną cebulkę, zdrową i w dobrym stanie, a po przesadzeniu się chyba z miesiąc zastanawiała, zanim postanowiła liść wypuścić. Także cierpliwości i powodzenia :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”