W moim ogródku cz.2 - IWONA1311
Re: W moim ogródku cz.2 - IWONA1311
Iwonko, ja jeszcze wrócę do tej zmienionej rabaty przy tarasie.Teraz wygląda zdecydowanie korzystniej i ma jeszcze jedną zaletę zagości na niej więcej roślin.Ładne rośliny prezentujesz a kwitnąca akacja bajkowa.
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszyskich po małej przerwie na forum, co prawda zaglądałm na chwilkę, ale mam straszne zaległości w waszych ogrodach, na szczęście już wszystko wróciło do normy i nadrobię zaległości.
Na początek kilka zaległych zdjęć, bo teraz to i tak nie ma co fotografować za bardzo, na dworze zimno, mokro i do tego na moich rabatach królują głównie chwasty

mój rh, bardzo biedny ale kwitnie

tegoroczny zakup azalia

i pięknie kwitnący żarnowiec płożący

Elu dzięki za link muszę poczytać o tej robini i wtedy może będę wiedziała jaka to jest odmiana. Cebulicę też kupowałam jako hiacyntowiec, mam też taką której cebulki sadziłam jakieś trzy lata temu, miała być mieszanka jest tylko różowa, a zakwitły dopiero w tym roku.
Stefanek witaj u mnie po raz pierwszy, dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej.
Beatko robinia faktycznie pięknie kwitnie, a to też dlatego że w ubiegłym roku jej nie przyciłam po kwitnieniu, bo pani w szkółce kazała ciąć na wiosnę, ale w tym roku nadrobię ten błąd i troszkę się zagęści. Ty przeciesz możesz ją przycinać to może jednak gdzieś się u Ciebie zmieści.
Sylwia no ja nie wiem chyba jednak ta Twoja zamrażarka dalej nie zamknięta...
Marysiu koniecznie musisz ją u siebie posadzić, niektórzy twierdzą że jest bardzo krucha ale moja rośnie w takim miejscu gdzie ciągle wieje i jeszcze nie złamała jej się ani jedna gałązka, a szczeciniastą to chyba i ja jeszcze sobie kupię.
Aniu masz rację na większej rabatce zmieści się więcej roślin, ale większość roślin które posadziłam to takie które czekały już dłuższy czas w doniczkach aż znajdę dla nich miejsce, jednakże nie wykluczone że zostanie ona jeszcze powiększona..
Na początek kilka zaległych zdjęć, bo teraz to i tak nie ma co fotografować za bardzo, na dworze zimno, mokro i do tego na moich rabatach królują głównie chwasty

mój rh, bardzo biedny ale kwitnie

tegoroczny zakup azalia

i pięknie kwitnący żarnowiec płożący

Elu dzięki za link muszę poczytać o tej robini i wtedy może będę wiedziała jaka to jest odmiana. Cebulicę też kupowałam jako hiacyntowiec, mam też taką której cebulki sadziłam jakieś trzy lata temu, miała być mieszanka jest tylko różowa, a zakwitły dopiero w tym roku.
Stefanek witaj u mnie po raz pierwszy, dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej.
Beatko robinia faktycznie pięknie kwitnie, a to też dlatego że w ubiegłym roku jej nie przyciłam po kwitnieniu, bo pani w szkółce kazała ciąć na wiosnę, ale w tym roku nadrobię ten błąd i troszkę się zagęści. Ty przeciesz możesz ją przycinać to może jednak gdzieś się u Ciebie zmieści.
Sylwia no ja nie wiem chyba jednak ta Twoja zamrażarka dalej nie zamknięta...
Marysiu koniecznie musisz ją u siebie posadzić, niektórzy twierdzą że jest bardzo krucha ale moja rośnie w takim miejscu gdzie ciągle wieje i jeszcze nie złamała jej się ani jedna gałązka, a szczeciniastą to chyba i ja jeszcze sobie kupię.
Aniu masz rację na większej rabatce zmieści się więcej roślin, ale większość roślin które posadziłam to takie które czekały już dłuższy czas w doniczkach aż znajdę dla nich miejsce, jednakże nie wykluczone że zostanie ona jeszcze powiększona..
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale u Ciebie sucho 
- IWONA1311

Aniu to są zaległe zdjęcia sprzed kilku dni, teraz już jest mokro i dalej pada, nawet nie ma jak zrobić nowych zdjęć.
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie grzesz mówiąc o swoich chwastach, bo się zamienię za moje
Różanecznik rośnie chyba na słońcu? - pewnie to mu niezbyt pasuje.
Mój jedyny Rh rośnie już na trzecim miejscu i będzie zmieniał miejscówki, póki mu nie podpasuje
.
Jak oceniasz stosowanie szyszek jako wyściółkę rabat?
Świerkowe zgarnęłam z rabaty, rosły na nich jakieś grzyby, niewykluczone, że były pożyteczne, ale pewności nie miałam
.
Różanecznik rośnie chyba na słońcu? - pewnie to mu niezbyt pasuje.
Mój jedyny Rh rośnie już na trzecim miejscu i będzie zmieniał miejscówki, póki mu nie podpasuje
Jak oceniasz stosowanie szyszek jako wyściółkę rabat?
Świerkowe zgarnęłam z rabaty, rosły na nich jakieś grzyby, niewykluczone, że były pożyteczne, ale pewności nie miałam
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- IWONA1311

Elu nie pisz tak bo nie widziałaś dziś moich rabatek, na jednej skrzyp jest większy od rosnącej tam choinki...o reszcie nie będę pisać bo wstyd, a tu nie można wyjść nawet popatrzeć na kwiatki bo leje okropnie. Rh od początku nie był za ładny, na razie nie mam dla niego lepszego miejsca, bo w tym ma choć trochę cienia popołudniu.
Co do szyszek to ładnie wyglądają na rabatach i chwasty tam prawie nie rosną, ale wg mnie najbardziej nadają się na rabaty gdzie rosną iglaki, krzewy itp. W tym roku np zabrałam wszystkie z rabaty z paprotkami bo paprotki małe a szyszki je zagłuszały. na moich szyszkach żadnych grzybów na razie nie widać.
Co do szyszek to ładnie wyglądają na rabatach i chwasty tam prawie nie rosną, ale wg mnie najbardziej nadają się na rabaty gdzie rosną iglaki, krzewy itp. W tym roku np zabrałam wszystkie z rabaty z paprotkami bo paprotki małe a szyszki je zagłuszały. na moich szyszkach żadnych grzybów na razie nie widać.
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Iwonko,co to jest płożące co kwitnie na żółto? Widzę,że masz tamaryszka młodego,mój kupiony był w ubiegłym roku,dzisiaj własnie go ciachnełam dosyc mocno dla zagęszczenia.Nie wiem czy on to lubi tak jak mój letni.
- IWONA1311

Małgosiu to żółe płożące to żarnowiec płożący, jeszcze mały, choć dość szybko rośnie, w ubiegłym roku dostałam małą sadzoneczkę a w tym już potroił swoje rozmiary. Tamaryszek też kupiłam w tamtym roku na wiosnę, był mały i muszę powiedzieć że dość szybko rośnie, niestety śnieg go połamał i jest taki byle jaki, jak przekwitnie to go poprzycinam i spróbuję uformować go na drzewko.
Witaj Iwonko, po żarnowiec zapraszam do nas. Jedyny z nim problem to taki że potrafi bezproblemowo przemarznąć w niezbyt mroźną zimę
. Formowanie w drzewko..hmmmmm
Iwonko wspaniałe zdjęcia, żarnowiec płożący bardzo ładnie się prezętuje.
Azalia choć młoda tobardzo ładnie kwitnie.
Powodzenia
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Żarnowiec płożący pięknie wygląda! Nie znałem wcześniej.
- nirali

- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Hej Iwonko jaki tam badylko u Ciebie króluje?! Piękne rabaty! Żarnowiec świetnie się wkomponował w szyszeczki
U mnie tamaryszek pięknie wyglądał do chwili deszczu...teraz ociężały prawie leży i zdecydowanie stracił na swoim uroku.
W sobotę wykorzystaliśmy chwilę bez opadu i trawę wykosiliśmy ale warzywniak i kilka rabat pięknie zarasta. Chcemy słoneczka
U mnie tamaryszek pięknie wyglądał do chwili deszczu...teraz ociężały prawie leży i zdecydowanie stracił na swoim uroku.
W sobotę wykorzystaliśmy chwilę bez opadu i trawę wykosiliśmy ale warzywniak i kilka rabat pięknie zarasta. Chcemy słoneczka
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Iwonko żarnowiec przepiękny
nawet nie wiedziałam, że jest taki płożący.....
Prześliczną azalię kupiłaś...... one tak cudnie zdobią majowe ogrody
Prześliczną azalię kupiłaś...... one tak cudnie zdobią majowe ogrody
- IWONA1311

Danusiu Ty nie zapraszaj bo ten fioletowo różowy Wasz żarnowiec śliczny, jeszcze cały Wam zabiorę
Stefanek bardzo dziękuję za miłe słowa, ten żarnowiec jest śliczny a im większy tym ładniejszy szkoda tylko że tak krótko kwitnie.
Jacku ja tez nie znałam kiedyś tego żarnowca, choć co roku widywałam go u sąsiadki, dopiero jak zakwitł to zwróciłam na niego uwagę i dostałam kawałeczek, dość szybko się rozrasta.
Kasiu teraz to już samo badylsko rabaty zarośnięte, warzywniak i truskawki też, nie wiem za co się pierwsze brać, do tego sporo u mnie takiego jesiennego mleczu wysokiego, okropne badylsko rozrasta się jak perz wystarczy mały kawałeczek korzonka i już jest, nie mogę tego wytępić chyba trzeba będzie sięgnąć po chemię. mój tamaryszek po tych deszczach też już nie jest taki ładny.
Agnieszko dziękuje za miłe słowa mi azalie bardzo się podobają, w ubiegłym roku kupiłam jedną ale chyba była przemarznięta i później jakoś tak nie kupowałam żadnej, w tym roku znów kupiłam jeśli dobrze zniesie zimę to będzie ich u mnie więcej.
Wczoraj i dziś juz pogoda była znośna, upałów nie było ale też i deszczu nie było do wieczora, bo jak zwykle u nas w Boże Ciało musiało zagrzmieć i popadać, na szczęście burza przeszła raczej bokiem.
dziś na dobranoc kilka zdjęć rabatki "zza płota" i roślinek na niej kwitnących

piwonia majówka

iryski

orliki

i na koniec pokażę wam jak ładnie się zregenerowłay po zimie moje aukuby

Stefanek bardzo dziękuję za miłe słowa, ten żarnowiec jest śliczny a im większy tym ładniejszy szkoda tylko że tak krótko kwitnie.
Jacku ja tez nie znałam kiedyś tego żarnowca, choć co roku widywałam go u sąsiadki, dopiero jak zakwitł to zwróciłam na niego uwagę i dostałam kawałeczek, dość szybko się rozrasta.
Kasiu teraz to już samo badylsko rabaty zarośnięte, warzywniak i truskawki też, nie wiem za co się pierwsze brać, do tego sporo u mnie takiego jesiennego mleczu wysokiego, okropne badylsko rozrasta się jak perz wystarczy mały kawałeczek korzonka i już jest, nie mogę tego wytępić chyba trzeba będzie sięgnąć po chemię. mój tamaryszek po tych deszczach też już nie jest taki ładny.
Agnieszko dziękuje za miłe słowa mi azalie bardzo się podobają, w ubiegłym roku kupiłam jedną ale chyba była przemarznięta i później jakoś tak nie kupowałam żadnej, w tym roku znów kupiłam jeśli dobrze zniesie zimę to będzie ich u mnie więcej.
Wczoraj i dziś juz pogoda była znośna, upałów nie było ale też i deszczu nie było do wieczora, bo jak zwykle u nas w Boże Ciało musiało zagrzmieć i popadać, na szczęście burza przeszła raczej bokiem.
dziś na dobranoc kilka zdjęć rabatki "zza płota" i roślinek na niej kwitnących

piwonia majówka

iryski

orliki

i na koniec pokażę wam jak ładnie się zregenerowłay po zimie moje aukuby

- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niezwykle podobają mi się Twoje iryski