Sezon 2013 - rozpoczęty

Powojniki
ODPOWIEDZ
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Powojniki - Sezon 2013

Post »

Pierwszy jaki u mnie zakwitł to Cecile Zawsze kwitnie okazale i zdrowo

Obrazek
joladzola
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani proszę o radę. Dostałam dziś trzy powojniki tj.Jan Paweł 2, The Frist Lady i Westerplatte. Jeden z nich chciałabym posadzić od południa obok Multi Blue (tu cały dzień patelnia) , dwa pozostałe od zachodu ale słońce operuje tam krótko od 13 do 15. Proszę poradzicie mi :)
Pozdrawiam Jolka
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

joladzola - a jak brzmi pytanie? Bo oczywiście sadzić powojniki to ogólnie bardzo polecamy ;)

Jeżeli prosisz o poradę którego dosadzić do MultiBlue(MB) - to jakoś żaden mi tam specjalnie nie pasuje.
First Lady jest niebieska, więc to żadne połączenie, Jan Paweł bezie kwitł zdecydowanie powyżej MB, a Westerplatte... no nie komponują się kolorystycznie wcale.

A moje clemki:

Nadal kwitnie montana var rubens -to niesamowite jak długo utrzymuje się każdy kwiatek, a nowych ciągle przybywa.
Obrazek

"Nelly Moser"
Obrazek

"Gouernsey Cream"
Obrazek

rozpoczyna pokaz "Pafar"
Obrazek

"Vino"
Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

whitedame
Witam wszystkich powojnikomaniaków. Proszę o radę. Mam do obsadzenia północną ścianę altany. Kratka ma szerokość 4 m. Trochę poczytałam i wyszło mi, że zmieści się tam 4 powojniki. Przy czym pierwszy będzie miał wystawę północno-wschodnią, drugi i trzeci północną, a czwarty północno-zachodnią.
Dzisiaj dostałam z okazji Dnia Matki od moich dzieci powojniki: Jackmanii, Hagley Hybrid, Jan Paweł II, Dr. Ruppel.
Jak je rozmieścić kolorystycznie i według ich wymagań?
joladzola
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 19:21

Post »

Witam :wit .lesioc pytanie brzmi czy 2 godz słońca to nie za mało dla tych 3 powojników :?: Ewentualnie jakiego mogę dokupić do multi blue ( strasznie podoba mi się Pafar ?miałam go już ale nie przeżył zimy- być może go źle zabezpieczyłam i przemarzł) Ogólnie rzecz ujmując jestem laikiem jeśli chodzi o powojniki więc będę wdzięczna za każdą wskazówkę . Podziwiam natomiast wasze cuda, oczywiście przepiękne aż się oczy śmieją ;:oj
Pozdrawiam Jolka
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

whitedame - jezeli masz do obsadzenia altanę, to odpuścił bym sobie "Jan Paweł II". Z moich doświadczeń (mam 2 sztuki) wynika, że zaczynają kwitnąć tak dopiero powyżej 1.5-2m.... a jednocześnie do 70cm-1m wysokości bardzo szybko ogołacają się z liści. Raczej średnio będzie wyglądać przy kratce altany. To typowy powojnik do posadzenia bezpośrednio za niewielkim (~1m) krzakiem, przy bardzo wysokiej podporze, lub tez do wpuszczenia na górę dosyć szerokiej bramki lub łuku.
łuku.

"Jackmanii" też jest dość wysoki, ale kwitnie już tez na niższych pędach i nie ogołaca się tak mocno - więc powinien się nadać.

Generalnie większość powojników doskonale radzi sobie i w cieniu i w słońcu. Ja bym celował raczej z jaśniejszymi kwiatami do najciemniejszych miejsc gdzie trochę rozjaśnią i będą dobrze komponować się na ciemnym tle. Zdecydowanie do najzimniejszego, najbardziej narażonego na wiatry miejsca wygrałbym "Jackmanii" - to najbardziej wytrzymała odmiana z tego zestawu.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Moje powojniki generalnie jeszcze śpią :oops: pąki mają, ale do kwitnienia jeszcze trzeba poczekać...
W tej chwili cieszą oczy niezawodne Janny, Maidwell Hall i Stolwijk Gold PBR z gr Antragene :D Są świetne, niezawodne, jedyne co mnie irytuje to ogałacanie sie z liści na dole, ale mozna przed nimi cos posadzić i jest w porządku.

Janny.....

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Maidwell Hall

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

'Stolwijk Gold' PBR

Z tego też będzie pociecha, ładnie przyrasta....

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ave, przepiękne, jakie bujne okazy :D
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

lesioc Dzięki za odpowiedź ;:196 . Jan Paweł II idzie na pergolę, przed dość duży bukszpan. Co w takim razie zamiast niego, może podpowiesz mi jakie powojniki nie ogołacają się z tych o jasnych kwiatach? Poza tym jak zachowują się dwa pozostałe czyli Hagley Hybrid oraz Dr. Ruppel?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
magdalen
200p
200p
Od: 26 cze 2010, o 11:22

Post »

Mój Multi Blue niestety nie może się pokazać w pełnej krasie bo cały czas leje:

Obrazek

Obrazek

Nieszczęsny NN który okazał się powojnikiem górskim

Obrazek
Pozdrawiam Magda
CichaWoda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2012, o 17:19

Post »

Magdo, przepiękny Multi Blue. Mam nadzieję, że mój też kiedyś taki będzie :)
Pozdrawiam,
Małgorzata
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Magdo, fantastyczny. Tak właśnie powinien wyglądać dorodny powojnik ;:108
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Ave pisze:Moje powojniki generalnie jeszcze śpią :oops: pąki mają, ale do kwitnienia jeszcze trzeba poczekać...
W tej chwili cieszą oczy niezawodne Janny, Maidwell Hall i Stolwijk Gold PBR z gr Antragene :D Są świetne, niezawodne, jedyne co mnie irytuje to ogałacanie sie z liści na dole, ale mozna przed nimi coś posadzić i jest w porządku.
Przyznam się, że na te zdjęcia czekałem od czasu, gdy pokazałaś te powojniki w zeszłym roku ;)
Mam nadzieję, że to jest pierwsza odsłona.
magdalen pisze:Mój Multi Blue niestety nie może się pokazać w pełnej krasie bo cały czas leje:
Zjawiskowy, jest na co popatrzeć ;)
Awatar użytkownika
Patrysiowa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2013, o 10:44

Post »

Ave - cudna kolekcja. Ile już kwiatów mają te Twoje cudeńka :D Możesz napisać, po ilu latach dają taki efekt?
Magdalen - to umieram z ciekawości jak będzie wyglądał Twój 'multiblue' jak już będzie "w pełnej krasie" - wg mnie teraz już jest przecudny!
Pozdrawiam,
Ela - początkująca ogrodniczka
Awatar użytkownika
Patrysiowa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2013, o 10:44

Post »

Nie boicie się, że przez te deszcze, które padają nieustannie przez ostatnie kilka dni powojniki zaatakuje uwiąd? Planujecie jakieś profilaktyczne opryski?
Pozdrawiam,
Ela - początkująca ogrodniczka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”