Jakie owocowe posadzić
Jakie owocowe posadzić
Witam nabyłem działkę
po sprawdzeniu parametrów działki dowiedziałem się że
1 - Ziemia kwaśna
2 - Wysoki poziom wody gruntowej ( 1 m ) pod ziemią
3 - Ziemia III kategorii
4 - Coś jakby ziemia z gliną lub iłem
Ma to być działka na wypady z miasta
Proszę o doradzenie co posadzić
3 odmiany czereśni ( białą, wczesną, inną )
Wiśnie jaka odmiana
śliwki chcemy 3 drzewka różne
Jabłka 3 odmiany
czy da się na takiej glebie posadzić Morele, brzoskwinie
Oraz jakie maliny, porzeczki, i inne owocowe
po sprawdzeniu parametrów działki dowiedziałem się że
1 - Ziemia kwaśna
2 - Wysoki poziom wody gruntowej ( 1 m ) pod ziemią
3 - Ziemia III kategorii
4 - Coś jakby ziemia z gliną lub iłem
Ma to być działka na wypady z miasta
Proszę o doradzenie co posadzić
3 odmiany czereśni ( białą, wczesną, inną )
Wiśnie jaka odmiana
śliwki chcemy 3 drzewka różne
Jabłka 3 odmiany
czy da się na takiej glebie posadzić Morele, brzoskwinie
Oraz jakie maliny, porzeczki, i inne owocowe
Re: Jakie owocowe posadzić
super odpowiedzi choć nic nie pomagają
Jakie odmiany utrzymają się na takim terenie ew. co zrobić aby rosły
"Super odpowiedź" została usunięta.
bab...
Jakie odmiany utrzymają się na takim terenie ew. co zrobić aby rosły
"Super odpowiedź" została usunięta.
bab...
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poczekać na odpowiedz kogoś kto ma pojęcie o ogrodnictwie 
Obiecałem sobie, nie pisać na FO, ale jak widzę szamanów bez praktyki i podstawowej wiedzy ogrodniczej doradzających to nie mogłem się opanować.

Obiecałem sobie, nie pisać na FO, ale jak widzę szamanów bez praktyki i podstawowej wiedzy ogrodniczej doradzających to nie mogłem się opanować.
brak polskich znaków
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do odmian to najpierw sam określ co chcesz mieć, co Tobie smakuje, gusta są różne.
Czereśnie polecam wczesne odmiany, mniejsza szansa że będą z "wkładką".
Maliny, porzeczki jakie zechcesz ale pomyśl też o borówkach amerykańskich, masz dla nich dobre warunki.
Co do moreli, to nie wiem czy w pobliżu jakieś rosną, niektóre potrzebują zapylania.
Brzoskwinie natomiast lubią łapać choroby od innych, więc sąsiedztwo niewskazane.
Zadawaj bardziej konkretne pytania.
Czereśnie polecam wczesne odmiany, mniejsza szansa że będą z "wkładką".
Maliny, porzeczki jakie zechcesz ale pomyśl też o borówkach amerykańskich, masz dla nich dobre warunki.
Co do moreli, to nie wiem czy w pobliżu jakieś rosną, niektóre potrzebują zapylania.
Brzoskwinie natomiast lubią łapać choroby od innych, więc sąsiedztwo niewskazane.
Zadawaj bardziej konkretne pytania.
Jestem początkującym
Nabyłem działkę 26 arów
Płaską słoneczną blisko rzeki
Lubie owoce dzieci tak samo
A że się nie znam wiec pytam
Czy na takiej glebie będą drzewka owocowe rosły ( czy wszystkie odmiany ) czy są jakieś co mają preferencje itp.
Nad borówką zastanowię się ale pewnie gdzieś upcham parę krzaczków
Jeśli chodzi o zapylanie to z tego co wiem można kupić 3 drzewka i wystarczy
Nabyłem działkę 26 arów
Płaską słoneczną blisko rzeki
Lubie owoce dzieci tak samo
A że się nie znam wiec pytam
Czy na takiej glebie będą drzewka owocowe rosły ( czy wszystkie odmiany ) czy są jakieś co mają preferencje itp.
Nad borówką zastanowię się ale pewnie gdzieś upcham parę krzaczków
Jeśli chodzi o zapylanie to z tego co wiem można kupić 3 drzewka i wystarczy
Na kwaśnej ziemi będą rosły, problem możesz mieć z wilgotnością, bo nie wszystkie podkładki wilgotną ziemię lubią. Odkwasić możesz ziemię wapnowaniem. Poszperaj w sieci, jest masa treści na temat.
Rozpisałam się na kilka akapitów i mi skasowało więc w skrócie.
Co do jabłek to się musisz doprecyzowac, podobnie do gruszek.
Na wilgotnej ziemi to sobie posadź na pewno węgierkę - śliwkę. Lubi takie warunki.
Mam brzoskwinie na 4b ciut zakwaszonej i owocują, więc u Ciebie też pewnie dadzą radę.
Wiśnie także należy określic oczekiwania bo są różne grupy odmian zaczynając od szklanek a na sokówkach i tzw czereśniówkach kończąc. Generalnie uniwersalna to jest nasza stara dobra Łutówka. Ale na soki, wina nalewki wolę szklanki. Na dżem dobra jest łutówka. Podobnie jak na wiśnie w spirytusie też łutówka. Czereśniówki są słodsze.
Maliny to może tradycyjną polkę i polanę? U mnie rok po nasadzeniu i przy dobrym dbaniu miały wysokośc 180 cm ;) i z półtora metra zbierało się michę 10 kg owocu co 2-3 dni
Ale to na młodych krzakach. Wymagają one jednak płodozmianu czyli nowego nasadzenia co kilka lat najlepiej w nowym miejscu.
inne owocowe? Może truskawki i poziomki
Najlepiej to doprecyzuj swoje oczekiwania bo trudno pisać w ciemno, gdy się gustów nie zna.
Rozpisałam się na kilka akapitów i mi skasowało więc w skrócie.
Co do jabłek to się musisz doprecyzowac, podobnie do gruszek.
Na wilgotnej ziemi to sobie posadź na pewno węgierkę - śliwkę. Lubi takie warunki.
Mam brzoskwinie na 4b ciut zakwaszonej i owocują, więc u Ciebie też pewnie dadzą radę.
Wiśnie także należy określic oczekiwania bo są różne grupy odmian zaczynając od szklanek a na sokówkach i tzw czereśniówkach kończąc. Generalnie uniwersalna to jest nasza stara dobra Łutówka. Ale na soki, wina nalewki wolę szklanki. Na dżem dobra jest łutówka. Podobnie jak na wiśnie w spirytusie też łutówka. Czereśniówki są słodsze.
Maliny to może tradycyjną polkę i polanę? U mnie rok po nasadzeniu i przy dobrym dbaniu miały wysokośc 180 cm ;) i z półtora metra zbierało się michę 10 kg owocu co 2-3 dni

inne owocowe? Może truskawki i poziomki

Najlepiej to doprecyzuj swoje oczekiwania bo trudno pisać w ciemno, gdy się gustów nie zna.
Serdeczne dzięki za rzeczową odpowiedź
Doczytałem że można odkwasić tyko chce wiedzieć czy to robić po po zakupie ciut mało mam Kasy.
Jabłka jakie ( dobre )
żona lubi czempiona lub podobne ja glostera , ale jak okrze się że inne będą sobie ładnie radziły to czemu nie. Planowane 3 drzewka
Gruszka chyba nie będzie jakoś nie przepadamy
Ale lubimy pestkowce
czyli Czereśnie ( doczytałem że muszą mieć zapylacze ) wiec 3 drzewka chcemy ( Kupiłem na próbę ) Vegę dziś wraz z ziemią wysadzona z doniczki
- czereśnia dostała 3 metry luzu
Jakie inne czereśnie należy dosadzić i na jakich podkładach najlepiej
Dzieci wybrały czarną porzeczkę jak i porzeczkoagrest. posadzone dałem odstęp 1m
Wiśnie to raczej takie ciut twarde na nalewki planowane 4 drzewka
Węgierka lubię ale muszę mieć jeszcze jakieś deserowe planowane 3 drzewka
Planuje jeszcze czerwoną porzeczkę
ciut malin ale tu doczytam
jakieś Jagody amerykańskie bo ponoć lubią takie warunki
Truskawki i poziomki
co do moreli i brzoskwini chyba się wstrzymam jak ciut wiedzy nabędę
Doczytałem że można odkwasić tyko chce wiedzieć czy to robić po po zakupie ciut mało mam Kasy.
Jabłka jakie ( dobre )
żona lubi czempiona lub podobne ja glostera , ale jak okrze się że inne będą sobie ładnie radziły to czemu nie. Planowane 3 drzewka
Gruszka chyba nie będzie jakoś nie przepadamy
Ale lubimy pestkowce
czyli Czereśnie ( doczytałem że muszą mieć zapylacze ) wiec 3 drzewka chcemy ( Kupiłem na próbę ) Vegę dziś wraz z ziemią wysadzona z doniczki
- czereśnia dostała 3 metry luzu
Jakie inne czereśnie należy dosadzić i na jakich podkładach najlepiej
Dzieci wybrały czarną porzeczkę jak i porzeczkoagrest. posadzone dałem odstęp 1m
Wiśnie to raczej takie ciut twarde na nalewki planowane 4 drzewka
Węgierka lubię ale muszę mieć jeszcze jakieś deserowe planowane 3 drzewka
Planuje jeszcze czerwoną porzeczkę
ciut malin ale tu doczytam
jakieś Jagody amerykańskie bo ponoć lubią takie warunki
Truskawki i poziomki
co do moreli i brzoskwini chyba się wstrzymam jak ciut wiedzy nabędę
W sumie odkwasić możesz sukcesywnie, bo to się robi po trochu przez kilka lat na przednówku raczej.
Jabłka już wybrałeś ;) champion w sumie jesienny, gloster to taka wczesna zima w sensie nadawania się do spożycia. Poszperaj jeszcze jakąś odmianę, która może poleżeć sobie w warunkach jakie Ty posiadasz do przechowywania owoców i tyle. Ja lubię idareta
a większość twierdzi, że to okropne jabłko. Ale to jabłko może w chłodzie bez żadnych ceregieli poleżeć nawet i do czerwca ;) O czereśniach się nie wypowiem bo mamy Vana i Burlata ale to obecnie przestarzałe odmiany i się raczej tego nie sadzi. Nowych nie znam, bo my sie na jabłka nastawiamy nie na czereśnie.
Odnośnie krzaczków to może jeszcze jakaś porzeczka czerwona? Świetnie nadaje się na wino, dżemy do ciast i na nalewki. Z jednego krzaczka jakieś dwie trzy łubianki można w szczycie owocowania krzaczka śmiało zebrać, jak się o niego odpowiednio dba.
Cztery drzewka wiśni to za 3-4 lata będziesz jeszcze po rodzinie i znajomych rozdawał ;) To polecam uniwersalną i wiecznie żywą Łutówkę. W sumie łatwa w utrzymaniu, ale jak o wszystko też trzeba dbać. Znajomi mają wiśni dużo i w sumie wymaga ona obecnie więcej zabiegów opryskiwania niż jabłonie. Ale na działce pewnie nie będziesz miał ryzyka żadnej zarazy więc wystarczy dbać o dobre nawożenie. No i o to aby drzewka nie złapały jakiejś zarazy bakteryjnej bo zwyczajnie się wykończą. Widać to głownie po pękaniu kory i wydzielaniu się żywicy oraz po zamieraniu pędów.
Borówki jeśli masz miejsce to sobie posadź kilka krzaczków owocujących po sobie. Borówka daje zależnie od gatunku owoce do lipca do nawet października ale tutaj uwaga bu musi siedziec w ziemi z torfem wysokim i musisz ją podlewać. Lubi wodę. Można ją a raczej nawet należy podsypać korą. Ale parowaną kupną, bo z lasu to sobie robali przyniesiesz.
U mnie są Duke, Bluecrop i jeszcze jakieś ale nie pamiętam w tej chwili ;)
ale niech się inni wypowiedzą, bo pewnie jest wiele doświadczonych osób, które coś doradzą
Jabłka już wybrałeś ;) champion w sumie jesienny, gloster to taka wczesna zima w sensie nadawania się do spożycia. Poszperaj jeszcze jakąś odmianę, która może poleżeć sobie w warunkach jakie Ty posiadasz do przechowywania owoców i tyle. Ja lubię idareta

Odnośnie krzaczków to może jeszcze jakaś porzeczka czerwona? Świetnie nadaje się na wino, dżemy do ciast i na nalewki. Z jednego krzaczka jakieś dwie trzy łubianki można w szczycie owocowania krzaczka śmiało zebrać, jak się o niego odpowiednio dba.
Cztery drzewka wiśni to za 3-4 lata będziesz jeszcze po rodzinie i znajomych rozdawał ;) To polecam uniwersalną i wiecznie żywą Łutówkę. W sumie łatwa w utrzymaniu, ale jak o wszystko też trzeba dbać. Znajomi mają wiśni dużo i w sumie wymaga ona obecnie więcej zabiegów opryskiwania niż jabłonie. Ale na działce pewnie nie będziesz miał ryzyka żadnej zarazy więc wystarczy dbać o dobre nawożenie. No i o to aby drzewka nie złapały jakiejś zarazy bakteryjnej bo zwyczajnie się wykończą. Widać to głownie po pękaniu kory i wydzielaniu się żywicy oraz po zamieraniu pędów.
Borówki jeśli masz miejsce to sobie posadź kilka krzaczków owocujących po sobie. Borówka daje zależnie od gatunku owoce do lipca do nawet października ale tutaj uwaga bu musi siedziec w ziemi z torfem wysokim i musisz ją podlewać. Lubi wodę. Można ją a raczej nawet należy podsypać korą. Ale parowaną kupną, bo z lasu to sobie robali przyniesiesz.
U mnie są Duke, Bluecrop i jeszcze jakieś ale nie pamiętam w tej chwili ;)
ale niech się inni wypowiedzą, bo pewnie jest wiele doświadczonych osób, które coś doradzą
Witam dziś nasadziłem Czereśnie Vega z informacji dostała po 3 metry z każdej strony luzu
Oraz Porzeczko agrest i Czarną porzeczkę
w planach Jagodę amerykańską / truskawkę i poziomkę
Oraz Porzeczko agrest i Czarną porzeczkę
w planach Jagodę amerykańską / truskawkę i poziomkę
- Krys71
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2013, o 23:56
jeśli masz kwasną glebę to może posadzisz borówkę amerykańską lub jagodę kamczacką. 

-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Jeśli zakładasz działkę musisz się liczyć z tym że będziesz musiał pryskać drzewa na choroby i szkodniki a więc proponuje wybrać :
Jabłonie - mało podatne na parcha i mączniaka możesz wybrać odmianę letnią jesienną i zimową do przechowywania w skrzynkach ( w piwnicy ) do wiosny .
Czereśnie - do 3 tygodnia dojrzewania nie mają robaków a , w 4-5 tygodniu dojrzewania czereśni mogą się pojawić robaki ale w 6-8 tygodniu dojrzewania czereśni na pewno pojawią się robaki i aby nie było musisz opryskać w czasie lotu szkodnika i opryskać w terminie .
Śliwy dojrzewają od połowy lipca do października i jeśli nie popryskasz jak opadnie 80% płatków będziesz miał mało śliw a na odmianach dojrzewających we wrześniu i październiku na ponad 90% owoców będą robaki .
Ze śliw proponuje Cacanska Lepotica ok.40 g , Prezydent ok. 50-60 g bardzo plenne a również Silvia 50-60 g , renklody i tolerancyjne na szarkę .
http://e.sggw.waw.pl/file.php/507/odmia ... iczych.pdf
Jabłonie - mało podatne na parcha i mączniaka możesz wybrać odmianę letnią jesienną i zimową do przechowywania w skrzynkach ( w piwnicy ) do wiosny .
Czereśnie - do 3 tygodnia dojrzewania nie mają robaków a , w 4-5 tygodniu dojrzewania czereśni mogą się pojawić robaki ale w 6-8 tygodniu dojrzewania czereśni na pewno pojawią się robaki i aby nie było musisz opryskać w czasie lotu szkodnika i opryskać w terminie .
Śliwy dojrzewają od połowy lipca do października i jeśli nie popryskasz jak opadnie 80% płatków będziesz miał mało śliw a na odmianach dojrzewających we wrześniu i październiku na ponad 90% owoców będą robaki .
Ze śliw proponuje Cacanska Lepotica ok.40 g , Prezydent ok. 50-60 g bardzo plenne a również Silvia 50-60 g , renklody i tolerancyjne na szarkę .
http://e.sggw.waw.pl/file.php/507/odmia ... iczych.pdf