Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1

Hosty
Zablokowany
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Zdjęcie robiłam dzisiaj. No właśnie mam obok posadzone Whirlwind też kupione w tym roku i one się jakos inaczej wybarwiają tzn. na początku mają liscie w ciemnozielone na obrzeżach i jaśniejsze w środku, ale część liści już w środku wybielała i widać unerwienie, a ta hosta jest cały czas taka w różnych odcieniach zieleni :shock: :shock: :shock:
Aneta
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

H. Whirlwind - zdjęcia wykonane przed chwilą - ma charakterystyczne liście, wybarwienie, zielone unerwienie...... :wink:

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie whirlwind rosnące w cieniu,bo od północnej strony domu,wyglądają tak/3 różne sadzonki/:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Ostatnio na polskim rynku pojawia sie masa takich Whirlwind, po prostu mutujące. Ale to raczej zaleta niż wada :)
To na pewno jakaś WHIRLWINDOWATA (... uff). Prawdziwa Whirlwind ma młode listki białe w środku, starsze nieco zielenieją, szczególnie przy unerwieniu.

I jeszcze jedna cecha, młode wyglądają nieco inaczej, starsze sadzony, bądź dorosłe rośliny są bardzo grube, wyglądają jak słynna Woop Woop. Margines bardzo ciemny, zielony. Moja w piątym roku życia przestała w ogóle zielenieć, cały czas jest jasna w środku. Być może tak sie właśnie ta odmiana zachowuje .
niezapominajka567
100p
100p

Post »

A ta druga to co według Was??? :D
Aneta
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Domyślam sie, że po prostu zielona Whirlwind. Zieloną mutacją Whirlwind jest Second Wind.
niezapominajka567
100p
100p

Post »

Dziwne!!!! Wczoraj wklejałam 2 zdjecia a teraz jest jedno... :cry:
Więc wklejam ponownie i proszę o identyfikacje.

Obrazek
Aneta
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Anetko - zdjęcie przecież jest na swoim miejscu, :shock: a odpowiedź Tomasza H. Second Wind, to chyba odpowiedź na Twoje pytanie dotyczące identyfikacji drugiej hosty. :D :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie można jednak stwierdzić, że to Second Wind. Ona WYGLąDA jak Second Wind .
Galea
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lip 2008, o 10:52

Post »

Tomasz II pisze:Domyślam się, że po prostu zielona Whirlwind. Zieloną mutacją Whirlwind jest Second Wind.
A ja czytałam gdzieś Twoją wypowiedź że "Jest sportem fortunei Hyacinthiny, John Kulpa 1989" :lol:
niezapominajka567
100p
100p

Post »

Nie wiem dlaczego mi się nie otwiera ta druga fotka i stad pomyślałam, że to jest odpowiedź odnośnie pierwszego zdjęcia :lol: Czy to możliwe, że jeżeli jest to mutacja Whirlwind żeby była aż taka różnica we wzroscie? Wszystkie były kupione i sadzone w tym roku, a ta Second Wind rośnie dużo dużo szybciej w stosunku do właściwych Whirlwind.
Aneta
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Niezapominajko 567 :) No to by sie zgadzało, Second Wind ma więcej chlorofilu, niż Whirlwind i osiąga większe rozmiary. Lecz nie ma pewności czy ta Twoja jest tą. Dbajmy o czystość odmian, bo i tak zamieszanie.
Daj jej własna nazwę, tak będzie najuczciwiej :)

Whirlwind jest sportem fortunei Hyacinthiny, Second Wind sportem Whirlwind.
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Tomaszu - pisałeś mi na tej str na dole: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=384

że funkie ze zdj 1 i 4 to mediavariegata.
Zrobiłam dzisiaj zdjęcia, bo mnie zastanowiło, że młode liście wyglądają bardzo różnie. Czy to możliwe, że to inna odmiana? Czy też jest to wynik wieku hosty? Bo ta jest z podziału dużej rośłiny, jakiś miesiąc temu:
Obrazek

a ta młoda, niedawno kupiona
Obrazek
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ta druga to raczej u. Mediovariegata. Pierwsza być może u. Univitata, nieco mniej popularna. Droga cocinello, obie rośliny są młode i teraz trudno stwierdzić, jak będą się wybarwiać, gdy dorosną.
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

nieoceniony mój Tomaszu - cieszę sie że znów mi pomogłeś. Jednak dobrze myślałam, że to nie to samo. Mogę jeszcze dla pewności zrobić zdj tej, która była dzielona, ale chyba nie będe Ci już zawracać głowy.... A jeśli chodzi o wybarwienie to wiem, ze to zalezy od tylu czynników, że ciężko jest cokolwiek założyć.
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Zablokowany

Wróć do „Hosty”