Obrzeże z kostki?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
davvido1234
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 maja 2013, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Obrzeże z kostki?

Post »

Witam, planuję oddzielić jakimś obrzeżem kawałek działki, trawe od miejsca, gdzie bedzie wycielone agrowłókniną i zasypane to będzie grysem, i co wybrać? Plastikowe obrzeża, czy zrobić z paska kostki osadzonego na cemencie? Może jakieś inne sposoby?
dzięki z góry
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Obrzeże z kostki?

Post »

Wybór obrzeża w dużej mierze zależy od charakteru działki a nic o tym nie wspominasz.
davvido1234
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

myślałem zrobić pasek pojedynczy z kostki jak w linku, osadzić to na cemencie?
http://informatorbudownictwa.pl/images/ ... rewbet.jpg
00anusia00
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lip 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

przy kostce będzie trudno kosić trawę (musi być równo z trawnikiem, a i tak trawa będzie wrastać w kostkę), a przy plastikowym obrzeżu to już w ogóle horror. Chyba że jeszcze będziesz latał z podkaszarką, będzie to wyglądało mało elegancko moim zdaniem. a myślałeś o ekoboardach? To wygląda fajnie. Jest takie gładkie przejście między żwirem a trawnikiem.
davvido1234
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ale to by było wybrane najpierw troche i osadzone na betonie, jeśli chodzi o kostkę. a z tym plastikowym, to najpierw bym sciosał trawę.
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p
Od: 14 cze 2012, o 10:25

Post »

ja robiłem obrzeża i z cegły i z kostki, jeżeli nikt po tym nie będzie chodził, skakał itd, to wystarczy osadzić ją na ziemi i tyle.
Co do poziomów, to cegly mam na równi z ziemią - poziom z którego wyrasta trawa. i kosiarką ładnie sie na nie wjeżdza i wszystko fajnie kosi.
Przy kostce, kostka jest wyżej i nie ma z tym problemów. Jak coś gdzies przerośnie to też nie problem coś wyrwać. mam tez kostkę na poziomie gruntu i kosi się fajnie. Ogółem jak pomiedzy kostka jest ziemia to szybciej coś tam wyrośnie czy to trawa czy jakieś inne zielska. Jak dasz zaprawę no to co najwyżej mech się się pojawi a tak to fugi powinny zostac wolne od roślinności:)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
niuniek_84
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dla nowych osób które chcą wykonać obrzeże z kostki przedstawiam moje wykonanie ... akurat miałem nadwyżki jej, a musiałem w jakiś sposób zagospodarować ogród.
Bardzo prosto jest to zrobione:
- rowek wykopany łopatką,
- wsadzona kostka i dobita młotkiem gumowym na odpowiednią wysokość
- zasypanie boków ziemią i dobre zlanie wodą

Minęły prawie dwa lata, a kostka jest na swoim miejscu, nie przemieszcza się itp.
Teraz czas ją troszkę podnieść, ponieważ sporo nawoziłem ziemią przez co zaczyna być dołek.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”