Kaktusowy zakątek Marty
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowy zakątek Marty
Epi cudo
Ale matucanka 
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Matucana bombowa, chyba sobie taką na następny sezon sprezentuję 
Tfuu na psa urok ! Jak to listopadowa chryzantema to znaczy, że cieplej już nie będzie. Trzeba myśleć żeby kaktusy chowaćMartada pisze:Aura iście listopadowa więc mi się skojarzyło z chryzantemą- gymnocalycium friedrichii
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co tam z tą sansewierią? Trzeba się bać?sokolica pisze:A znasz przesąd o kwitnącej sansewierii?![]()
Oj tam od razu bać
Nowe dziecko w rodzinie to przecież radość 
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Kamilka, to ja znam inną wersję
Mniej optymistyczną. Ale kto by wierzył w te bzdury 
Bo ta inna wersja to na Śląsku działa a u nas na Mazowszu kwiat sansewierii oznacza ciążę, na szczęście chyba nie dotyczy to kaltusiarzy bo po chałupie by mi pewnie kilkanaścioro biegało 
- Martada

- Od: 17 mar 2013, o 19:34
I znowu mi dużo radości sprawiliście swoimi wpisami
zidentyfikować w miarę poprawnie to już epi sama się nie odważę
Dziękuję ślicznie Henryku
powinnam robić zapiski jak się przedstawia stan wody pod wagonikiem
Dzisiaj i wczoraj stany średnie- wystarczają kaloszki za kostkę, stan rekordowy przedwczoraj
musiałam wrócić do domu po panterki do kolan
Ale u mnie w rejonie glina tuż pod powierzchnią( na półtora sztycha szpadla) więc ziemia wilgoci już nie przyjmuje a niestety głębiej też jej nie puszcza
dawaj go bo ciekawa jestem. Moja kwitnie co roku od 10 cm doniczki, kilka lat temu rozsadziłam na dwie 20-ki i tylko raz- zaraz po podzieleniu zrobiły sobie roczną przerwę w kwiatkach
No to we dwie byśmy niż demograficzny chyba skasowały
Ale jak tu wmówić sobie, że jest piękna wiosna jak własnej percepcji wzrokowej już nie dowierzam i po obleceniu o poranku wszystkich termometrów zaokiennych
przywiodło mnie do pieca z czujnikiem bo te +2 jakoś wielkim optymizmem nie napawa 
I żeby nie było, że same gorzkie żale wylewam to sprzed kilku dni ten co się uwinął
Moja czeska novinka a aparat znowu zgłupiał z kolorami.
Gymnocalycium stellatum v obductum JPR 90/1

Zawsze po cichu był przeze mnie podejrzany o skoligacenie z tą księżniczką ale o ile kłujaki jakoś tam staram sięhen_s pisze:Epies to prawdopodobnie x Nopalxochia phyllanthoides (Deutsche Kaiserin). (?)
Pasuje i kolor i wielkość i kształt kwiatuszka.
Dziękuję ślicznie Henryku
Magdosokolica pisze:Dopiero spojrzałam skąd jesteś. W mediach trąbią, że w mazowieckim rekordowe opady. Prawda to? Topicie się już?
Dzisiaj i wczoraj stany średnie- wystarczają kaloszki za kostkę, stan rekordowy przedwczoraj
Ale u mnie w rejonie glina tuż pod powierzchnią( na półtora sztycha szpadla) więc ziemia wilgoci już nie przyjmuje a niestety głębiej też jej nie puszcza
Nie znamsokolica pisze:A znasz przesąd o kwitnącej sansewierii?
KamilaB pisze:Bo ta inna wersja to na Śląsku działa a u nas na Mazowszu kwiat sansewierii oznacza ciążę, na szczęście chyba nie dotyczy to kaltusiarzy bo po chałupie by mi pewnie kilkanaścioro biegało
No to we dwie byśmy niż demograficzny chyba skasowały
Kamila ja odpukałam zanim napisałamKamilaB pisze:Tfuu na psa urok ! Jak to listopadowa chryzantema to znaczy, że cieplej już nie będzie. Trzeba myśleć żeby kaktusy chowaćMartada pisze:Aura iście listopadowa więc mi się skojarzyło z chryzantemą- gymnocalycium friedrichii! Żebyś w złą godzinę nie wypowiedziała.... to ja sobie już pójdę poszukać czegoś nie malowanego tak na wszelki słuczaj:D
Ale jak tu wmówić sobie, że jest piękna wiosna jak własnej percepcji wzrokowej już nie dowierzam i po obleceniu o poranku wszystkich termometrów zaokiennych
I żeby nie było, że same gorzkie żale wylewam to sprzed kilku dni ten co się uwinął
Moja czeska novinka a aparat znowu zgłupiał z kolorami.
Gymnocalycium stellatum v obductum JPR 90/1

- Rejden

- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Ładny kwiatuszek. Zdradziłaś jak będzie wyglądał mój, który wczoraj miał za mało słońca, na zakwitnięcie.
Rozszyfrowałaś ten jego numer polowy JPR 90/1 ?
Rozszyfrowałaś ten jego numer polowy JPR 90/1 ?
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Dobrze, że Ci aparat przekłamuje kolory, bo przynajmniej można obejrzeć kwiat w różnym oświetleniu
Gymnocalycium stellatum v obductum ładnie kwitnie
Właśnie za takie kwiaty bardzo lubię ten rodzaj 
Powiadasz, że u Ciebie +2*C tylko? To u mnie jednak nieco bardziej optymistycznie, bo jak na razie temperatura w nocy spadła minimalnie do 5 stopni. Do domu schowałem tylko parodie i melocactusa
Reszta musi wytrzymać.
Powiadasz, że u Ciebie +2*C tylko? To u mnie jednak nieco bardziej optymistycznie, bo jak na razie temperatura w nocy spadła minimalnie do 5 stopni. Do domu schowałem tylko parodie i melocactusa
- LUKASxd
- 500p

- Od: 30 wrz 2012, o 13:07
Gymnocalycium ślicznie zakwitło
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Rafal44
- 500p

- Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Fajnie zakwitł
mój też szykuje się do kwitnięcia mam nadzieje że będzie porównywalne choc mój jest chyba trochę mniejszy. Robisz bardzo ładne zdjęcia 
Pozdrawiam Rafał
- Martada

- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Piotrze, Mati, Łukaszu, Rafale
wszelkie wskaźniki temperatury które posiadam.
Turbini, noto, espostoa i madisoniorum dalej na parapetach
Czekają na zmianę i lepsze widoki w prognozach.
Rzeczywiście nie zamyka kwiatów madisoniorum, ritteri delikatnie stula płatki- przynajmniej moja
NiestetyRejden pisze:Rozszyfrowałaś ten jego numer polowy JPR 90/1 ?
Trzy albo cztery dni temu tak mnie zaskoczyłyabaddon1986 pisze:Powiadasz, że u Ciebie +2*C tylko? To u mnie jednak nieco bardziej optymistycznie, bo jak na razie temperatura w nocy spadła minimalnie do 5 stopni. Do domu schowałem tylko parodie i melocactusa Reszta musi wytrzymać.
Turbini, noto, espostoa i madisoniorum dalej na parapetach
Czekają na zmianę i lepsze widoki w prognozach.
Sorki Arturze znawca ze mnie żaden z moich 5-ciu matucan kwitły zaledwie dwie i tylko na podstawie tego mogę się wypowiadać.Artur89 pisze:Odnośnie matukan (kiedyś miałem okazję obserwować M. intertexta, która kwitła przez 2-3 dni i nie zamykała kwiatu na noc). Nie znam się kompletnie na tym rodzaju... ciekawe czy to u nich jest normą. Jest okazja by ktoś sie wykazał wiedzą i/bądź doświadczeniem
Rzeczywiście nie zamyka kwiatów madisoniorum, ritteri delikatnie stula płatki- przynajmniej moja
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
E, to lepiej nie. Zresztą to bzdury takie same, że niby kaktusy przynoszą nieszczęście do domuMartada pisze:Nie znam dawaj go bo ciekawa jestem.
Ładniutki ten G. stellatum v. obductum, tzn kwiatek. Roślina sama w sobie, dla mnie zupełnie jak stellatum, po prostu. Choć Prochazka pod bardzo zbliżonym nr ma właśnie obductum.
Matucana.....
Gymnocalicia pięknie zakwitły, obficie
Gymnocalycium stellatum v obductum JPR 90/1 ma cudowne kwiaty!
Gymnocalicia pięknie zakwitły, obficie
Gymnocalycium stellatum v obductum JPR 90/1 ma cudowne kwiaty!