Opuncja (Opuntia ) - wymagania,pielęgnacja ,zimowanie
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Opuntia - pytanie
Opuncji nie ukorzenia się w wodzie. Przepuszczalny substrat, piasek, perlit, seramis i pusta doniczka - tak.

Iwona
Moje wątki - spis

Moje wątki - spis
- 
				dolarek90pro
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 4 wrz 2010, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozmnażanie kaktusa (opuncja) Jak?
Witam, Chciałbym rozmnożyć kaktusa: 
zdjęcia:

Za pomocą oderwania jednego 'listka' i zasadzenie go ponownie do ziemi.
Trzy razy mi się udało (w tym dwa razy nie) w ten sposób, że oderwałem 'listek/płatek' opuncji i zasadziłem/wsadziłem do ziemi po czym puścił korzenie i wyrósł mi ogromny. I jest trochę zbyt duży i chcę go rozmnożyć
Proszę o pomoc w jaki sposób mam to zrobić? Jak mam postępować, co zrobić najpierw (do wody czy do ziemi, i czy nawozić bezpośrednio po zasadzeniu normalnie jak inne kaktusy?)oraz inne przydatne informacje.
Pozdrawiam!

zdjęcia:
Za pomocą oderwania jednego 'listka' i zasadzenie go ponownie do ziemi.
Trzy razy mi się udało (w tym dwa razy nie) w ten sposób, że oderwałem 'listek/płatek' opuncji i zasadziłem/wsadziłem do ziemi po czym puścił korzenie i wyrósł mi ogromny. I jest trochę zbyt duży i chcę go rozmnożyć

Proszę o pomoc w jaki sposób mam to zrobić? Jak mam postępować, co zrobić najpierw (do wody czy do ziemi, i czy nawozić bezpośrednio po zasadzeniu normalnie jak inne kaktusy?)oraz inne przydatne informacje.
Pozdrawiam!

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Re: Rozmnażanie kaktusa (opuncja) Jak?
Po oderwaniu członu, musi rana nieco przeschnąć. Dobę na przykład. Potem do suchego substratu, mineralnego, nie ziemi. I zraszać co kilka dni podłoże. Nie podlewać, nie nawozić. Opuncje są łatwe w ukorzenianiu. 
 Kaktusów świeżo po posadzeniu nie podlewa się ok 2 tyg, a nawozi się raz na 2 m-ce maks.
  Kaktusów świeżo po posadzeniu nie podlewa się ok 2 tyg, a nawozi się raz na 2 m-ce maks.

Tych innych kaktusów nie nawozi się zaraz po posadzeniudolarek90pro pisze:czy nawozić bezpośrednio po zasadzeniu normalnie jak inne kaktusy?
  Kaktusów świeżo po posadzeniu nie podlewa się ok 2 tyg, a nawozi się raz na 2 m-ce maks.- 
				dolarek90pro
- 20p - Rozkręcam się... 
Na Przykład co tu masz na myśli?sokolica pisze:Potem do suchego substratu, mineralnego, nie ziemi.
Po oderwaniu członu kaktusa w jakie miejsce położyć aby rana przeschła (np. na parapecie?)

- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
No, w przewiewnym, może być na parapecie,półce, czy co tam innego.
A podłoże to do kaktusów :żwirek, piasek, suche ma być, nie podlane.

A podłoże to do kaktusów :żwirek, piasek, suche ma być, nie podlane.
- sokolica
Połóż byle gdzie, byle nie przy czymś ciepłym/gorącym. aha, jak już oderwiesz ten człon to najlepiej najpierw końcówkę posypać ukorzeniaczem, potem niech schnie.
Właściwy substrat dla kaktusów to tak, jak pisze Lucy: piasek, żwirek o pH obojętnym (najlepiej kwarcowy) i ziemia. Przy czym tej ziemi nie powinno być więcej niż 30%. Do ukorzeniania można ziemi nie dodawać wcale.

Właściwy substrat dla kaktusów to tak, jak pisze Lucy: piasek, żwirek o pH obojętnym (najlepiej kwarcowy) i ziemia. Przy czym tej ziemi nie powinno być więcej niż 30%. Do ukorzeniania można ziemi nie dodawać wcale.
- 
				dolarek90pro
- 20p - Rozkręcam się... 
sokolica pisze:aha, jak już oderwiesz ten człon to najlepiej najpierw końcówkę posypać ukorzeniaczem, potem niech schnie.
Oderwałem i schnie sobie
 tylko nie mam takiego czegoś jak 'ukorzeniacz' chyba nie będzie z tego problemu.  A po zasadzeniu kaktusa gdzieś jutro pod wieczór, dużą ilością wody zrosić ziemię?
 tylko nie mam takiego czegoś jak 'ukorzeniacz' chyba nie będzie z tego problemu.  A po zasadzeniu kaktusa gdzieś jutro pod wieczór, dużą ilością wody zrosić ziemię?
- sokolica
Wcale   Zacznij zraszanie za kilka dni. Lekko, tak tylko żeby 1cm wierzchniej warstwy był wilgotny. Następny raz jak wszystko dobrze wyschnie.
  Zacznij zraszanie za kilka dni. Lekko, tak tylko żeby 1cm wierzchniej warstwy był wilgotny. Następny raz jak wszystko dobrze wyschnie.

Zacznij zraszanie za kilka dni. Lekko, tak tylko żeby 1cm wierzchniej warstwy był wilgotny. Następny raz jak wszystko dobrze wyschnie.
  Zacznij zraszanie za kilka dni. Lekko, tak tylko żeby 1cm wierzchniej warstwy był wilgotny. Następny raz jak wszystko dobrze wyschnie.- 
				dolarek90pro
- 20p - Rozkręcam się... 
Dzięki wielkie za pomoc. Zobaczymy co z tego wyjdzie 
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!

- 
				daria11715
- 200p 
- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Opuntia - opuncja
mam pytanie co do opuncji. przywiozłam ze sobą szczepki z Krety. dzień później  wsadziłam prosto do ziemi czy dobrze zrobiłam?. minął około tydzień.. jedna z nich tak trochę oklapła i zżółkła a inne stoją zielone.

- blabla
- -Moderator Forum-. 
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Należało poczekać z posadzeniem około tygodnia, by rana mogła się zagoić. Człon, który pożółkł prawdopodobnie zaczął gnić. Sugeruję wyciągnąć go z ziemi i sprawdzić, co się z nim dzieje. Może jakieś zdjęcia?

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek

Mój wątek
- 
				daria11715
- 200p 
to jest jedna co żółknie

to druga tez wyjęłam

a to trzecia która jest w doniczce i jest jeszcze zielona. nie wiem czy też ją wyjąć?

to druga tez wyjęłam

a to trzecia która jest w doniczce i jest jeszcze zielona. nie wiem czy też ją wyjąć?

- blabla
- -Moderator Forum-. 
- Kontakt:
Pierwsza i druga sadzonka są właściwie w stanie agonii. Ostatnia nie wygląda źle. Nie mniej sugeruję przesadzić ją do sugego podłoża kaktusowego (warto poczytać sobie ten wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=29595  ) i za jakiś tydzień pierwszy raz podlać. Następnie podlewać co około 2 tygodnie czekając na ukorzenienie się. Gdy sadzonka pobierze wodę i zacznie rosnąć można rozpocząć standardowe podlewanie jak wszystkich innych kaktusów.

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek

Mój wątek
- 
				daria11715
- 200p 
chciałam dziś przesadzić tą opuncję. lecz jak chciałam ją wyjąć to natrafiłam na korzeń.. czy w takim wypadku mam ją przesadzić czy zostawić w tej ziemi?

- blabla
- -Moderator Forum-. 
- Kontakt:
Należy przesadzić roślinkę do podłoża kaktusowego. Substrat, w którym rośnie obecnie nie wygląda najlepiej.

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek

Mój wątek