Priam - odległy cebulkowy świat.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Priam - odległy cebulkowy świat.

Post »

AGNESS - zaczynam zastanawiać się nad zakupem małej sadzonki rh jakushimanum. Zawsze to jakaś nowa odmiana w ogrodzie ;) A Nova Zembla to niezawodny różanecznik.

Grażynko
-wychodzi na to, że zmiany w myśleniu są nieuniknione. Właśnie z wymienionych przez Ciebie powodów zacząłem kupować krzewy ozdobne. Jutro prawdopodobnie zamówię sobie judaszowca o którym od dawna myślę ;) A Novą Zemblę gorąco Ci polecam. Mój okaz jest u mnie od 6 lat ;)

Omawiany różanecznik 'Nova Zembla'

Obrazek -- Obrazek
Nocne zdjęcia
Nova Zembla i klon palmowy
Obrazek --Obrazek
Kwitnąca obecnie magnolia i tulipany
Obrazek -- Obrazek
Czosnek ozdobny i tamaryszek
Obrazek -- Obrazek
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Priam ależ tu u Ciebie pięknie!!! ;:138 ;:180
Co za cudne i zadbane roślinki!
Coś czuję że będę częstym twoim gościem jeśli tylko pozwolisz ... :wink:
Że Ja nie trafiłam do Ciebie wcześniej ;:131
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Przemku, judaszowca ma Tadeusz 48, tego roku ładnie kwitł, bo nie było wiosennych przymrozków.
ale w inne wiosny Tadeusz go okrywał i mimo tego kwiaty obmarzały.
Nie jesteś codziennie na działce, więc rozważ, czy warto? A może u Ciebie cieplej?
Piękne obrazy z Holandii, ale my nigdy takiego efektu nie osiągniemy,
bo nasze cebulki nie są jednorazowe zwykle, chcemy je mieć wiele lat, prawda?
Sadziłam krokusy w trawniku, ale każdego roku było ich mniej i mniej,
być może owca skubiąca trawę na halach jest dla nich bardziej sprzyjająca niż moja kosiarka :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

reniusia20 - dziękuję za komplementy. Z dbaniem o nie bywa różnie - ze względu na odległość jaka dzieli mnie od ogrodu (260 km). Mimo to staram się jak mogę aby wszystko wyglądało ładnie i w miarę uporządkowanie. A do kolejnych odwiedzin szczerze zachęcam ;)

elsi - judaszowca już zamówiłem. Najbliższym tygodniu ma do mnie dotrzeć. Będę miał na uwadze Twoje rady. Na pewno w pierwszym roku go wspomogę włókniną. Bardzo długo o nim marzyłem wiec w końcu się zdecydowałem. Mam nadzieję, że to nie była zła decyzja. Natomiast w przypadku krokusów mam dobre zdanie. Co prawda jest tak jak piszesz, że tulipany i krokusy z roku na rok nam marnieją. Według mnie głownie przez to, że nie są wykopywane co roku i przesuszane. Zbyt duża ilość opadów latem niszczy nasze cenne kwiaty. Dlatego też zaczynam większą uwagę zwracać na krzewy i drzewka ozdobne ;) Zapraszam częściej do mojego ogrodu - im więcej uwag tym lepszym stanę się ogrodnikiem.

Obrazek -- Obrazek -
Obrazek -- Obrazek -
Obrazek -- Obrazek -
Obrazek -- Obrazek
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

jest bardzo ładnie u ciebie, wiele roślin których nie znam , pięknie i kolorowo :uszy
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bardzo cieszy mnie Twoja obecność w moim wątku. Jeżeli masz pytania dotyczące moich roślin to się nie krępuj ;)

Serduszka i bratki
Obrazek -- Obrazek
Jarzmianka 'Venice' i szałwia błyszcząca 'Ramona'
Obrazek -- Obrazek
Lak jednoroczny i widok ogólny na miejsce gdzie posadziłem cyklameny neapolitańskie
Obrazek -- Obrazek
Niskie iryski i fioletowy różanecznik
Obrazek -- Obrazek
Bletilla - storczyk gruntowy, którego w zeszłym roku zimowałem w domu. W tym posadziłem go do gruntu i zapomniałem okryć przed mrozem, ale przetrwał! Obok kamasja.
Obrazek -- Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Przemku bardzo okazałe masz roślinki, pięknie kwitnie serduszka i jak zwykle u Ciebie jakiś rarytasik:storczyk gruntowy Bletilla.Lubię do Ciebie zagladać , bo zawsze można coś ciekawego znaleźć i nacieszyć oczy pięknymi widokami.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Przemku ;:180 te kolory!
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

ślicznie kwitną te serduszka ;:173
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Priamie-mimo,że w ogrodzie jesteś z doskoku to wszystko pięknie kwitnie!Pod wpływem lektury tego wątku postanowiłam swoje cebulowe jednak wykopywać i przesuszać.Dziś padnie na żonkile.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Przemku jakiś bardzo ciemny ten różanecznik, musi być piękny. Mam nadzieję, ze pokażesz fotki w pełnym rozkwicie ;:oj
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wrócę jeszcze na chwilkę do mojego storczyka. Dokładna nazwa to: Storczyk naziemny (Bletilla striata). Odmiana 'Variegata' ze względu na biało obrzeżone liście. W naturze występuje w Azji głownie w Chinach i Japonii stąd jego potoczna nazwa "japoński storczyk". Według internetowych informacji Bletilla jest storczykiem chłodolubnym. W okresie wzrostu, czyli wiosną i latem zaleca się aby stanowisko na którym rośnie miało temperaturę poniżej 20°C. W moim przypadku raczej tak jest. Do godziny 10 jest w delikatnym słońcu a z każdą kolejną godziną w coraz większym cieniu leszczyny i świerków. Generalnie podłoże powinno mieć charakter podłoża do storczyków domowych z przewagą materiałów włóknistych z dodatkiem drobnoziarnistej kory sosnowej. Nie lubi przesadzania i dzielenia. Podczas sadzenia do podłoża warto dodać gliny, ponieważ źle rośnie i kwitnie na piaszczystych i suchych glebach. W okresie spoczynku zimą temperatura powinna wynosić ok. 5° C. Temperatura minimalna zimą 1°C. Co w moim przypadku graniczy z cudem. W końcu w Polsce nie mamy tak ciepłych zim. W 2011 wykopywałem storczyka na zimę i przeniosłem do domu. W 2012 postanowiłem zaryzykować. Chyba się opłacało i może w końcu doczekam się kwiatów. Już na początku maja (majówka) zauważyłem malutkiego kiełka. Jednak podchodziłem do tego z rezerwą. Jednak podczas mojego ostatniego pobytu widziałem, że roślina urosła. Teraz zapewne dorasta do 20-30cm. Miło byłoby, gdyby podczas mojego najbliższego pobytu ze środka liści wyrastał pęd kwiatostanowy z 6-10 różowymi, pachnącymi kwiatkami. Zamierzam delikatnie nawieźć go nawóz uniwersalnym Do Roślin Ozdobnych z mikroelementami firmy dr Green http://www.dr-green.pl/index.php?p=nawozy&id=41 . Latem muszę zapewnić mu obfite podlewanie. W internecie pojawia się też wzmianka o tym, że nie zaleca się zraszania liści. Zeszłej jesieni liście zaczęły brązowieć i zrobiły się w nich dziury.

14 kwietnia 2011
Obrazek
26 sierpnia 2012
Obrazek -- Obrazek
1 maj -- 18 maj 2013
Obrazek -- Obrazek
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

to życzę kwiatów , na pewno zakwitnie skoro tak o niego dbasz ;:108
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Przemku :wit masz super ogród i taki zadbany ;:108 gratulację takich wielkich poczynań i tylu roślin w ogrodzie ;:138
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lilie rozpoczynają swój spektakl. Dzwonek skupiony zaczyna zmieniać wartę przy Novej Zembli.
Obrazek -- Obrazek
Irysy karłowate to już niedobitki, ale za to funkie zaczynają królować.
Obrazek -- Obrazek
Orszelina olcholistna rozwija zdrowe listki, a ciemny różanecznik wszedł w decydująca fazę.
Obrazek -- Obrazek
Posadzone na początku maja żurawiny wypuściły nowe pędy. Tamaryszek kończy kwitnienie.
Obrazek -- Obrazek

DuczekiOsia -
miejmy nadzieję, ze tak będzie i bletilla nas zachwyci ;)

przemo1669 - oj tam oj tam. Mój ogród ma wiele niedociągnięć z którymi ciężko mi walczyć.

AGNESS -
specjalnie dla Ciebie zrobiłem zdjęcie fioletowego Rh. W sobotę będę tam znowu wiec może zdjęcie będzie lepsze ;)

EwkaEs - wysadzanie to dobry pomysł. najgorsze jest to, ze sam nie umiem się za to zabrać ;) cieszę się, ze zmobilizowałem chociaż Ciebie.
ps. zgłosiłaś Konstantego do konkursu?

reniusia20 - właśnie kolory sprawiają że wybieram te konkretne rośliny ;)

julianna - z myślą o Tobie wykonałem szerszy opis Bletilli (powyżej).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”