Moje cuda ;-)
Re: moje cuda ;-)
Dufin wydaje mi się, że popełniłam jeszcze jeden błąd - dość szczelnie obsypałam je tymi kuleczkami. PO tym jak zauważyłam pleśń wyjęłam część kulek, tak żeby powietrze miało swobodny dostęp do korzeni. Na razie wygląda na to że jest OK, ale tak jak pisałam wcześniej zaglądam profilaktycznie codziennie, żeby odpowiednio wcześnie zareagować
O nowe żółtki
Ja tam na odcieniach się nie znam, żółty to żółty
więc drugiego wybieram!
PS. I kolejny dowód, że w marketach storczyki lekko nie mają, kwiaty tego pierwszego trochę w kość dostały :/

PS. I kolejny dowód, że w marketach storczyki lekko nie mają, kwiaty tego pierwszego trochę w kość dostały :/
zrobiłam trochę fotek (niestety telefonem więc kiepska jakość ale mam nadzieję że będzie widać)

-- 19 maja 2013, o 21:50 --
actus na początku miały właśnie ok. 2cm wody, ale to chyba było za dużo. Teraz mają odrobinkę na dnie i póki co jest w porządku. Co ciekawe, dopóki były w keramzycie w doniczce było OK - nie pleśniały, a przecież cały czas na spodku była woda

-- 19 maja 2013, o 21:50 --
actus na początku miały właśnie ok. 2cm wody, ale to chyba było za dużo. Teraz mają odrobinkę na dnie i póki co jest w porządku. Co ciekawe, dopóki były w keramzycie w doniczce było OK - nie pleśniały, a przecież cały czas na spodku była woda
EEEE Kaska ,jest super ,zobacz ile masz nowych korzonkow!!!!
wiem że jest nieźle - na jednym 4, na drugim 2, mini tez już jeden wypuszcza, tylko ten czwarty jakoś nie bardzo chce się puścić w tę stronę - idzie w liścia.actus pisze:EEEE Kaska ,jest super ,zobacz ile masz nowych korzonkow!!!!
Ale idzie ,wiec jest ok!!! Brawo 

dziękuję, chociaż mojej zasługi raczej w tym nie ma. Widać, że póki co mają wolę życia, a ja im po prostu staram się nie przeszkadzaćactus pisze:Ale idzie ,wiec jest ok!!! Brawo

- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajnie, gratuluję korzonków
A keramzyt też masz świetny.... wygląda jak kulki marcepanowe...

A keramzyt też masz świetny.... wygląda jak kulki marcepanowe...

kahim dziękuję, a kuleczki podpatrzyłam u Eweliny - kupione w LM
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Kurcze świetne efekty! Ja się właśnie bałam, że jak zastosuję keramzyt to nie będę umiała go prowadzić, bo nie wiem czy ma obsychać, czy ma być stale woda na dnie.. jeśli woda będzie stale na dnie to przecież keramzyt tez będzie stale wilgotny bo on wszystko wciąga w górę
Może to zależy tez od wielkości naczynia i ilości keramzytu? Kurde no, chciałabym wiedzieć na przyszłość
aczy to nie powinno być tak, ze dopiero jak on podciągnie wodę i przeschnie to dolewamy znów wody na dno?

Ja juz pisalam ze u mnie woda jest stale na dnie i tez ida ladnie reanimki 

Dufin myślę, że musisz sama przetestować co się u Ciebie sprawdzi. Ja teraz daję naprawdę niewielką ilość wody na dno, kuleczki podciągają tak mniej więcej do połowy szklanki, natomiast to miejsce gdzie są korzenie jest suche. Wcześniej jak było więcej wody to korzenie były cały czas w mokrym i chyba nie bardzo im to pasowało skoro pojawiła się pleśń
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
hmmm.. no wiec to może faktycznie zależy od objętości naczynia i ilości kulek bo jak ktoś ma naczynie duże i dużo kulek to 2 cm wody kulki podciągną do połowy, a jak ktoś ma szklankę jak ty i naleje 2 cm wody to kulki podciągną ją pod samą górę..
Kasia kiedyś mówiłaś mi, że moczysz swój keramzyt i wodę odlewasz przytrzymują storczyka ręką, już tego nie robisz? teraz tylko dolewasz wody na dnie i spryskujesz czasem górę? Bo ja już nie nadążam za Tobą
Kasia kiedyś mówiłaś mi, że moczysz swój keramzyt i wodę odlewasz przytrzymują storczyka ręką, już tego nie robisz? teraz tylko dolewasz wody na dnie i spryskujesz czasem górę? Bo ja już nie nadążam za Tobą

Oj Aniu chyba mnie z kims mylisz ,nigdy nie moczylam keramzytu i nie odlewalam wody