co to za biała roślinka kwitnie po lewej stronie zdjęcia i taka żółta po prawej - to jaskier??
Kocham Ogród cz.3
-
Yoannak
- 500p

- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kocham Ogród cz.3
Adrianko,
co to za biała roślinka kwitnie po lewej stronie zdjęcia i taka żółta po prawej - to jaskier??
Joasia
- Gencjana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Yoasiu, biała to obiela,krzew, a żółte to pełniki. Coś tu wypatrzysz?

Małgosiu, ja się u Ciebie permanentnie zachwycam, cieszy mnie , że i Tobie podoba się coś u mnie. To jest peonia,
której maleńką siewkę dostałam od Ewy-Glorii 2 lata temu. I już w tym roku sprawiła mi radość jednym kwiatkiem. Zastanawiam się, jaka to jest, bo na zimę zginęła, ale do bylinowych też niepodobna.Miała być drzewiasta.

Dzisiejszy spacer po wiosennym, rozśpiewanym lesie w rejonie Slęży zakończyliśmy wizytą w pięknym , bajecznie kolorowym
ogrodzie Dali. Coraz więcej w nim różaneczników i azalii, natomiast urocza gospodyni nie hoduje chwastów. Ogród
zadbany wzorowo. Szkoda, że już nie jest z nami.
Nie robiłam fotek, więc widoczek mojego. Ale to jeszcze nie to.

Małgosiu, ja się u Ciebie permanentnie zachwycam, cieszy mnie , że i Tobie podoba się coś u mnie. To jest peonia,
której maleńką siewkę dostałam od Ewy-Glorii 2 lata temu. I już w tym roku sprawiła mi radość jednym kwiatkiem. Zastanawiam się, jaka to jest, bo na zimę zginęła, ale do bylinowych też niepodobna.Miała być drzewiasta.

Dzisiejszy spacer po wiosennym, rozśpiewanym lesie w rejonie Slęży zakończyliśmy wizytą w pięknym , bajecznie kolorowym
ogrodzie Dali. Coraz więcej w nim różaneczników i azalii, natomiast urocza gospodyni nie hoduje chwastów. Ogród
zadbany wzorowo. Szkoda, że już nie jest z nami.
Nie robiłam fotek, więc widoczek mojego. Ale to jeszcze nie to.

- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Pozwiedzałam znów dziś Twój ogród z niezmiennie wielką przyjemnością. Bardzo pięknie witasz wiosnę
Wiązy też ogromnie lubię i mam trzy u siebie. Kloników niestety nie mogę hodować, bo u mnie zbyt zimno i wietrznie. Zachwyciłam się wisienką gruczołkowatą alba plena. Jest jak panna młoda, pełna wdzięku i czaru. Spróbuję ją gdzieś kupić. Poluję też już drugi rok na obielę, ale pomimo obietnic zaprzyjaźnionej szkółki, jeszcze jej nie mam .
Rododendrony masz iście królewskie - czekam na dalszy spektakl
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Bujnie rosną Ci trawki, bardzo lubię takie trawiaste rabaty - chociaż u mnie ich czas nastąpi dopiero latem i jesienią, nie mam tak zgrupowanych traw ozdobnych wiosną (a może trzeba by było?!) 
Nie mam pewnosci ale czy drzewiaste nie maja czasem innych lisci tak jak ta moja?Gencjana pisze:... Zastanawiam się, jaka to jest, bo na zimę zginęła, ale do bylinowych też niepodobna.Miała być drzewiasta.

Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
-
Yoannak
- 500p

Adrianko,
małe roślinki po prawej stronie to goryczki?
Pozostałe widoki jak zawsze piękne, Ty też nie hodujesz chwastów, u Ciebie każdy kawałek jest pięknie zagospodarowany, a ścieżka przy domu, czeka na pełnię kwitnienia
.
Piwonia cudna, ten kolor płatków i te kontrastowe żółte pręciki - bajeczna - zdjęcie też
.
małe roślinki po prawej stronie to goryczki?
Pozostałe widoki jak zawsze piękne, Ty też nie hodujesz chwastów, u Ciebie każdy kawałek jest pięknie zagospodarowany, a ścieżka przy domu, czeka na pełnię kwitnienia
Piwonia cudna, ten kolor płatków i te kontrastowe żółte pręciki - bajeczna - zdjęcie też
Joasia
- Gencjana

Mufko, bardzo mi miło, że mnie odwiedzasz.
Współczuję Ci, że nie możesz posadzić wszystkich roślin.
Obielę rzeczywiscie warto posadzić. Kwitnie chyba dłużej niż wiśnia. I dla kontrastu coś czerwonego dla Ciebie.

Piterku, miło, że zajrzałeś. Trawy są też na innych rabatach. Uważam, że bardzo się przydają do oddzielenia różnych
roślin. Problem tylko z ich rozrastaniem się. Duże trudno wykopać. Ciekawe listki ma parotia, jest u mnie 3 rok.

alphax, juz się wyjaśniło . To jest paeonia oficinalis czyli lekarska. Ja jedną drzewiastą mam, lada moment
zakwitnie. Też miałam taką etykietkę z żółtą (sadzonka sprowadzona z Niemiec) , a jaka się okazała? Zobaczysz. A więc
dopóki nie zakwitnie - nie ciesz się.
Posadziłam naprawdę żółtą na jesieni i myślę, że w przyszłym roku zakwitnie.
Ale coś żółtego dla Ciebie mam.

Yoannak, po prawej fiołki rogate, b.się rozsiały. Ciekawe skąd wiesz o chwastach? Może poczujesz zapach
pontyjskiej?

Obielę rzeczywiscie warto posadzić. Kwitnie chyba dłużej niż wiśnia. I dla kontrastu coś czerwonego dla Ciebie.

Piterku, miło, że zajrzałeś. Trawy są też na innych rabatach. Uważam, że bardzo się przydają do oddzielenia różnych
roślin. Problem tylko z ich rozrastaniem się. Duże trudno wykopać. Ciekawe listki ma parotia, jest u mnie 3 rok.

alphax, juz się wyjaśniło . To jest paeonia oficinalis czyli lekarska. Ja jedną drzewiastą mam, lada moment
zakwitnie. Też miałam taką etykietkę z żółtą (sadzonka sprowadzona z Niemiec) , a jaka się okazała? Zobaczysz. A więc
dopóki nie zakwitnie - nie ciesz się.
Ale coś żółtego dla Ciebie mam.

Yoannak, po prawej fiołki rogate, b.się rozsiały. Ciekawe skąd wiesz o chwastach? Może poczujesz zapach
pontyjskiej?

- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Bardzo ciekawe drzewko pokazałaś
No tak, obielę muszę już w tym roku koniecznie gdzieś upolować ! I jeszcze długo kwitnie, same plusy ! Piękne zdjęcie jej zrobiłaś i w dodatku ten wgląd na bujne, wypielęgnowane, zadbane rabaty - marzenie...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
- Ma-Do

- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Peonia lekarska takiej odmiany,to rzadki i raczej trudny do zdobycia rarytas!
Jest bardzo ładna.
Pozostałe widoki z Twojego ogrodu budzą mój podziw.
Jest bardzo ładna.
Pozostałe widoki z Twojego ogrodu budzą mój podziw.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
-
Yoannak
- 500p

Adrianko,
o pontyjskiej marzę, póki co niestety bez wzajemności, jakoś nie mogę ich spotkać na swojej drodze żeby kupić
.
Szerokie widoki piękne
.
o pontyjskiej marzę, póki co niestety bez wzajemności, jakoś nie mogę ich spotkać na swojej drodze żeby kupić
Szerokie widoki piękne
Joasia
- Gencjana

Mufko, parocja jeszcze dziecko, nie wiem nic o jej kwitnieniu. Nie pamiętam, gdzie kupiłam obielę (wysyłkowo), jak chcesz
poszukam rachunku. Dzięki za miłe słowa o moim ukochanym ogródku.
Może to Ci się też spodoba.

Małgosiu, nawet nie miałam świadomości. Natomiast moja drzewiasta ma aż 17 kwiatów w 3 roku. (3, 9, 17).
Właśnie wczoraj zakwitła...Wiem, że lubisz różowe.

Yoasiu, o pontyjską nie jest łatwo, choć Ewa w ub.roku trafiła na nią. Doczekasz się na pewno. Tak jak ja na
Schneeperle. Mam ją dzięki uprzejmości pewnego forumowicza. Piękna, prawda?

A dla wszystkich , którzy tu zajrzą , początek choroby - moja pierwsza azalia.

poszukam rachunku. Dzięki za miłe słowa o moim ukochanym ogródku.

Małgosiu, nawet nie miałam świadomości. Natomiast moja drzewiasta ma aż 17 kwiatów w 3 roku. (3, 9, 17).
Właśnie wczoraj zakwitła...Wiem, że lubisz różowe.

Yoasiu, o pontyjską nie jest łatwo, choć Ewa w ub.roku trafiła na nią. Doczekasz się na pewno. Tak jak ja na
Schneeperle. Mam ją dzięki uprzejmości pewnego forumowicza. Piękna, prawda?

A dla wszystkich , którzy tu zajrzą , początek choroby - moja pierwsza azalia.

- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dokopałaś się do starych zdjęć piwonii drzewiastej ?
Ciekawa jestem czy faktycznie ma teraz więcej płatków.....
Ciekawa jestem czy faktycznie ma teraz więcej płatków.....
- Gencjana

alphax, ale wydaje mi się, że w takim kolorze jest mało roślin, prawda? Soir de Paris -i tak właśnie pachnie.

Mariolko, oczywiście wydawało mi się.Zapomniałam. Bardzo bym chciała jeszcze posadzić drzewiastą w delikatnym, pastelowym
kolorze. Mam nadzieje, że w przyszłym roku doczekam się kwiatka żółtej (na miała taka być
), bo zaczęła ładnie rosnąć.
Odpukuję. Teraz dedykuję gościom fotki, ale skoro wczoraj byłaś... A może tu nie zajrzałaś?

Mariolko, oczywiście wydawało mi się.Zapomniałam. Bardzo bym chciała jeszcze posadzić drzewiastą w delikatnym, pastelowym
kolorze. Mam nadzieje, że w przyszłym roku doczekam się kwiatka żółtej (na miała taka być
Odpukuję. Teraz dedykuję gościom fotki, ale skoro wczoraj byłaś... A może tu nie zajrzałaś?

Tak to prawda Adrianna jest to raczej rzadki kolor.
Piszesz o zoltej piwonii drzewiastej, masz ja dlugo, rosnie w gruncie czy w donicy?

Paeonia Suffruticosa prawdopodobnie HAI HUANG kupilem miesiac temu i planuje wlasnie posadzic w duzej donicy, mysle ze to mozliwe co myslisz?
Piszesz o zoltej piwonii drzewiastej, masz ja dlugo, rosnie w gruncie czy w donicy?

Paeonia Suffruticosa prawdopodobnie HAI HUANG kupilem miesiac temu i planuje wlasnie posadzic w duzej donicy, mysle ze to mozliwe co myslisz?
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych