Prośba o pomoc w zdiagnozowaniu problemu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Behemot_31
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2013, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Prośba o pomoc w zdiagnozowaniu problemu

Post »

Witajcie

Od 6 lat mam w domu palmę. Palmiątko rosło sobie pięknie i nigdy nie sprawiało swojemu opiekunowi przykrości, ani przy przesadzaniu, ani po podlewaniu (woda z kranu odstana ok 1 tygodnia). Od ok 3 tygodni na łodygach rośliny pojawiły się ciemno brązowe plamy, a na dolnych i środkowych liściach (po zewnętrznej stronie jasno, a wewnątrz ciemno-brązowe). Z uwagi na fakt, że palma dość mocno poszła w górę przesadziłam ją i od 2 tygodni przy cotygodniowym podlewaniu stosuję nawóz firmy Agzecol (zgodnie ze wskazaniami producenta). Liściom, o których mowa powyżej usychają także końcówki. Nie wiem, czy przyczyną pogorszenia się zdrowia rośliny jest moja zła pielęgnacja (choć staram się i zapewniam, jej chyba wszystko co lubi :), czy raczej "zło trzeci"e np. grzyb. Raczej nie przelewam rośliny. Z drugiej zaś strony nie stosuję podkładu ze żwiru, ale jak dotąd to roślinie nie przeszkadzało. Bardzo Was proszę o pomoc w diagnozie i udzielenie wskazówek co do dalszego psotępowania.

PS roślina stoi w wysokiej donicy i ma stały dostęp do światła.

pozdrawiam
Ewa.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Prośba o pomoc w zdiagnozowaniu problemu

Post »

Może wrzucisz jakies zdjęcie ?

Ale ja bym zrezygnowała z nawozu i sprawdziła czy nie ma za mokrych korzeni.
Behemot_31
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Witam dziękuję za odpowiedź :). Powyżej zdjęcia (mam nadzieję, że dobrze załączone)

pozdrawiam

Ewa
Behemot_31
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dwa ostatnie są zbyt małe, więc umieszczam powiększony format
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”