czarne robale w zlepionych liściach

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

czarne robale w zlepionych liściach

Post »

Proszę o pomoc. Pięknie rozrosła mi się w tym roku pysznogłówka, jeszcze parę dni temu miała się świetnie, ale wczoraj zobaczyłam, że jest w strasznym stanie. Listki ma pozlepiane (zwłaszcza na szczytach pędów), w środku mieszkają jakieś paskudne ciemnoszare czy nawet czarne gąsienice, malutkie, poniżej 1 cm. Pewnie powyżerają pąki kwiatowe. Rozlepione liście mają w sobie biały nalot, śluz czy coś w tym guście, więc zapewne jakiś motyl się z tego chce narodzić, tyle, że ja nie dam pysznogłówki! Co gorsza, wiele odrostów jest martwych, po prostu dają się wyciągać z ziemi jak z masła, mają popodgryzane korzenie. Może to przypadek, może zupełnie inny szkodnik pozżerał korzonki, ale faktem jest, że znalazłam kilka uschniętych roślinek-odrostów i jednocześnie te pozlepiane listki.

Chyba to samo paskudztwo mam na złocieniach :(

Czym to potraktować? Ratunku!
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: czarne robale w zlepionych liściach

Post »

Są to larwy motyli.U pysznogłówki mogą to być omacnice, uszkadzają rdzeń, co powoduje, że pędy więdną i wyłamują się u podstawy.Do tej grupy należą też zwójki liściowe.Gąsienice żerują w ukryciu wewnątrz oplecionego przędzą liścia, lub kilku liści np. wierzchołkowych.Zwalczać trzeba zanim gąsienice się ukryją, w kwietniu gdy opuszczą kryjówki, gdzie zimowały opryskując także glebę.Można stosować Owadofos, Actellic, albo inne z grupy perytroidów.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: czarne robale w zlepionych liściach

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Popryskałam czymś z "fast" w nazwie. Zobaczymy, czy zadziała. Obeszłam cały ogród - są w marcinkach, pysznogłówce, dwóch złocieniach, na łubinie i chyba we floksach wiechowatych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”