Kaktusowo u Abaddon'a
- Rejden
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 sie 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowo u Abaddon'a
Fajny kwiatek, na żywo wygląda uroczo.
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmm, to pozostańmy po prostu przy Rebutia (Aylostera) cv. I będzie po kłopocie 
Śliczny kwiatek
Śliczny kwiatek
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mateusz,
Twój wątek zrobił się ładny i kolorowy. Taki jakie najbardziej lubię. A jeszcze niedawno, pamiętam...
Brawo!
Twój wątek zrobił się ładny i kolorowy. Taki jakie najbardziej lubię. A jeszcze niedawno, pamiętam...
Brawo!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Pochwała od Henryka
Jestem z siebie dumny i rad, że mój wątek ostatnio cieszy się takim powodzeniem
Miło jest gościć Was wszystkich
Mam nadzieję, że będzie tu kolorowo przez cały sezon.
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Kwiatuszek cudny, mój chyba, aż taki ładny nie jest, może jak się ogarnie, to tez tak pięknie zakwitnie 
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Śliczny
Zaczynam żałować, że nie doszłam do Tesco 
- theoria_

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Wyprowadziłeś M. zeilmanniana "na ludzi"
Chyba mało kto kupił by taką paskudę - szacun!
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
To chyba będzie "najbardziej zdjęciowy" post mojego życia na tym forum 
Zaczniemy od poranka. Zapowiadał się dzisiaj ładny dzień. Słońce, trochę chmur na niebie, cieplutko. Idealna pogoda na rozwinięcie pąków. Kilka kaktusów zdecydowało się na bujniejszą prezentację, więc trochę tego co już było
Rebutia heliosa x albiflora cv. sunrise

Mammillaria zeilmanniana

Weingarthia lanata

Później przypomniałem sobie, że będąc na targach ogrodniczych umawiałem się z częstochowskim kaktusiarzem Panem Morozem na odwiedziny w jego szklarni. Pojechałem zatem. Dla zainteresowanych parę zdjęć zakamarków wspomnianej szklarni:

Ładnie kwitnące Astrophytum capricorne

Praktycznie żadne z tych kaktusów nie były na sprzedaż. Okazy kolekcjonerskie tylko do oglądania
Żeby człowieka podrażnić widzi się je jako pierwsze po wejściu do szklarni.
Przemieszczając się dalej w głąb napotykamy bardzo leciwe roślinki. Najpierw rodzaj Notocactus, który chyba przeżył ciężką walkę z przędziorkami:

Następnie tuż obok Astrophytum w wieku od 40 do 65 lat:

Z tego miejsca docieramy do części szklarni, gdzie znajduje się masa wysianych roślin. Wiele z nich od lat prosi się o przepikowanie, na które Pan Moroz nie ma czasu:

W części widocznej w oddali w większości znajdowały się kaktusy przeznaczone na sprzedaż ale nie robiłem zdjęć, bo wiele z nich było na tyle małe, że na zdjęciu i tak nie byłoby nic widać. Po środku szklarni duży zagon, w którym rosło kilka gatunków opuncji i wielki, ok. 5m Cereus:

Z wyprawy przywiozłem ze sobą tylko 2 kaktusy. Tak jak pisałem wcześniej wiele kaktusów, które mi się podobały nie były na sprzedaż. Dużo było mocno zaniedbanych i nie zachęcały do kupna. Do swojej kolekcji przygarnąłem:
Gymnocalycium andreae

Gymnocalycium schickendantzii chyba... Pan Moroz nie był pewien co to za gatunek. Coś gadał, że to prawdopodobnie G. nigri ale nie znalazłem nigdzie takiej rośliny a do Gymnocalycium nigriareolatum raczej niepodobne. Proszę o pomoc w rozpoznaniu znawców

Uff... Przemogłem
Ogólnie szklarnia Pana Moroza bardziej do oglądania niż kupowania. Roślin na sprzedaż jest trochę ale akurat mnie specjalnie nie interesowały. Dużo roślin zaniedbanych, martwych nawet. Jednak obejrzeć warto
Jedno jedyne miejsce w Częstochowie, gdzie czuję się na właściwym miejscu.
Zaczniemy od poranka. Zapowiadał się dzisiaj ładny dzień. Słońce, trochę chmur na niebie, cieplutko. Idealna pogoda na rozwinięcie pąków. Kilka kaktusów zdecydowało się na bujniejszą prezentację, więc trochę tego co już było
Rebutia heliosa x albiflora cv. sunrise

Mammillaria zeilmanniana

Weingarthia lanata

Później przypomniałem sobie, że będąc na targach ogrodniczych umawiałem się z częstochowskim kaktusiarzem Panem Morozem na odwiedziny w jego szklarni. Pojechałem zatem. Dla zainteresowanych parę zdjęć zakamarków wspomnianej szklarni:

Ładnie kwitnące Astrophytum capricorne

Praktycznie żadne z tych kaktusów nie były na sprzedaż. Okazy kolekcjonerskie tylko do oglądania
Przemieszczając się dalej w głąb napotykamy bardzo leciwe roślinki. Najpierw rodzaj Notocactus, który chyba przeżył ciężką walkę z przędziorkami:

Następnie tuż obok Astrophytum w wieku od 40 do 65 lat:

Z tego miejsca docieramy do części szklarni, gdzie znajduje się masa wysianych roślin. Wiele z nich od lat prosi się o przepikowanie, na które Pan Moroz nie ma czasu:

W części widocznej w oddali w większości znajdowały się kaktusy przeznaczone na sprzedaż ale nie robiłem zdjęć, bo wiele z nich było na tyle małe, że na zdjęciu i tak nie byłoby nic widać. Po środku szklarni duży zagon, w którym rosło kilka gatunków opuncji i wielki, ok. 5m Cereus:

Z wyprawy przywiozłem ze sobą tylko 2 kaktusy. Tak jak pisałem wcześniej wiele kaktusów, które mi się podobały nie były na sprzedaż. Dużo było mocno zaniedbanych i nie zachęcały do kupna. Do swojej kolekcji przygarnąłem:
Gymnocalycium andreae

Gymnocalycium schickendantzii chyba... Pan Moroz nie był pewien co to za gatunek. Coś gadał, że to prawdopodobnie G. nigri ale nie znalazłem nigdzie takiej rośliny a do Gymnocalycium nigriareolatum raczej niepodobne. Proszę o pomoc w rozpoznaniu znawców

Uff... Przemogłem
- LUKASxd
- 500p

- Od: 30 wrz 2012, o 13:07
Miałeś widoki
Gratuluję nowości
Pozdrawiam
Gratuluję nowości
Pozdrawiam
Napiszę tylko jedno:
WOW
Piękne widoki
WOW
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Prawda,Mateusz miałeś co podziwiać,ale jak widać dużo roślin zaniedbanych,może przez nawał pracy,ale i tak miąłeś frajdę
dla oczu,gymlaczki super
dla oczu,gymlaczki super
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Fantastyczna wyprawa, do prawdziwej dżungli

Pomożemyabaddon1986 pisze: Z tego miejsca docieramy do części szklarni, gdzie znajduje się masa wysianych roślin. Wiele z nich od lat prosi się o przepikowanie, na które Pan Moroz nie ma czasu:
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Ładne roślinki sobie sprawiłeś
A ile się naoglądałeś
Szkoda, że tak mało można było kupić. Choć z drugiej strony, jakbyś mógł wziąć wszystko, co wpadnie Ci w oko, musiałbyś pewnie posiłkować się kredytem 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Takie widoki lubię! I Twoje pięknie kwitnące rośliny i jeszcze te stare rośliny które oglądałeś... Więcej takich dni proszę!
Gymnocalycium schickendantzii? Hmm...
Podobny...
Gymnocalycium schickendantzii? Hmm...
Podobny...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
- przemo1413

- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Widzę że nieźle u Ciebie kwitną kaktusy
A wycieczka jaką sobie zrobiłeś po prostu super