Byliny z nasion,wysiew,rozsady
Re: Które byliny polecacie wysiać?
Polecam wysianie trytomy, pięknie wschodzi i szybko rośnie, u mnie już są posadzone do ziemi.
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Justka Jak byliny? Wysiałaś? Interesuje mnie lepnica, trojeść i mak,jak powschodziły?Justka pisze:Wszystko chociaż w pojedynczych egzemplarzach - przezyło![]()
Teraz zaczyna się sezon na nowe sianie bylinek
Sieję głównie dla samego siania bo chyba będzie problem gdzie to posadzic![]()
Kupiłam i zamierzam wysiać
Silenetzn, lepnicę
Firletkę Arkwrighta
Niezapominajkę (bo mi gdzies wcięło)
Stokrotkę (bo w zasadzie nie wiem czy to dwuletnia, czy posiana raz będzie się rozrastać)
Trzykrotke Andersona
Trojeść krwistą
Mak wschodni Royal Wedding
to na początek tyle
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Iwonko a jak je zimujesz? W ubiegłym roku też mi ślicznie powschodziły, ale wyczytałam na forum, że pierwszej zimy nie powinny spędzić w gruncie. No i w domu mi padły.IwonaJ pisze:Polecam wysianie trytomy, pięknie wschodzi i szybko rośnie, u mnie już są posadzone do ziemi.

Zimuję w ziemi, przykryłam gałązkami świerkowymi, niech się hartują, przetrwały zimę. Nie wiem jak będzie z trytomami i żurawkami bo są z tegorocznego siewu.
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
UlkaUlpen11 pisze:Aniu, dziękuję.Zapiszę adres. Muszę przestudiować ofertę, co by jeszcze zamówić,żeby nie sprowadzać tylko jednego opakowania.

Jeśli chodzi o ostrogowca to na paczce pisze, że długo i nie równomiernie wschodzi nawet do miesiąca. Wczoraj wysiałam,będę zdawać relacje.
Pozdrawiam!
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich w tym wątku
Czy ktoś siał fiołka wonnego?
-- 17 maja 2013, o 20:58 --

Czy ktoś siał fiołka wonnego?
-- 17 maja 2013, o 20:58 --
Pozdrawiam. Ania
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 13:56
Aniu, pisz i pokazuj zdjęcia jak rozwija się i rośnie ostrogowiec. Kiedyś dostałam nasiona , które miały być ostrogowcem. Wzeszły szybko, zakwitły w tym samym roku i w sierpniu już ich nie było. Więc to raczej nie to, chociaż kwiaty podobne były do ostrogowca tyle, że niskie.
Pozdrawia Urszula.
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Oj jeszcze ich nie posiałam, ale muszę to zrobić w tym tygodniu, znaczy chciałabymanym pisze: Justka Jak byliny? Wysiałaś? Interesuje mnie lepnica, trojeść i mak,jak powschodziły?

Powiem, że przekonałam się do siania dwuletnich i bylin. Pysznogłówka to bije rekordy w rozratsaniu się. Dziś zakoczył mnie siany w zeszlym roku kuklik, nie było mnie przez weekend a on wypuścił super pąki.
Zabiera się inkervilla i zobaczę w jakiej ilości się pokaże , póki co zlokalizowałm trzy

Teraz zaczęła kwitnąć dziewanna z zeszłorocznego siewu.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Ja sieje co roku bardzo dożo bylin tzn. drugi rok bo tyle mam ogród, to super sprawa masz cale kępy jednej rośliny, które wyglądają bardzo okazale, dzięki temu z pustego pola naprawdę obsadziłam kawał ziemi. To na przykład gęsiówka biała i naparstnica siana ubiegłej wiosny,naparstnic mam mnóstwo:) .Teraz gęsiówka już taki pokaz dała a to dopiero początek mam pełno bylin które szykują się to kwitnienia siane ubiegłej wiosny. 

- rozmalinka
Paprotko, robiłaś rozsady, czy siałaś prosto do gruntu?
Pozdrawiam. Ania
- paprotka882
- 500p
rozmalinka Pikowałam raz do wielopalety z malutkimi doni-czuszkami takie myślę z 2cm na 2cm, a jak osiągnęły wysokość naprawdę mała, czyli jakieś 3 cm wysokości wysadziłam na ogród. Tak robię z większością i po roku z dosłownie paru siewek mam teraz takie poduchy oraz inne spore byliny.
- rozmalinka
Niesłychane... A jak myślisz, czy można od razu do gruntu?

Pozdrawiam. Ania
- paprotka882
- 500p
Byliny? byliny raczej nie chwasty szybciej mi rosną niż one i już nie wiem co jest co. Poza tym tam raczej nie udają mi się z trzy razy coś tak siałam i nic z tego nie było a tak do pojemnika to zawsze coś wyjdzie parę bo parę ale zawsze coś tam jest i wiem ze to docelowa roślina jaki ma liść i wtedy wiem co wyrywać na rabacie a co zostawić.
- rozmalinka
Dzięki
. Chyba zabiorę się pomału do siania. Zacznę od fiołka wonnego, bo mam dużo do zadarnienia.

Pozdrawiam. Ania
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
W tym roku zamierzam siać do gruntu. Pikowanie wymaga dużo czasu i nie wszystkie roślinki się przyjmują. Aby spowolnić wyrastanie chwastów, zamierzam wyściółkować międzyrzędzia. Użyję pasków pociętej szarej tektury a na nią jakąś zieloną biomasę.rozmalinka pisze:A jak myślisz, czy można od razu do gruntu?![]()