Wszystko o klonach,odmiany
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o moich klonach
Starsze okazy niestety.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zaczynają kiełkować, po niemal rocznym przelegiwaniu, nowe dla mnie gatunki klonów.
Dobrym sposobem na siew jest przetrzymanie nasion w lodówce na sucho a następnie wysiew w X-XI do gruntu ub pojemników i pozostawienie ich na dworze.
Dobrym sposobem na siew jest przetrzymanie nasion w lodówce na sucho a następnie wysiew w X-XI do gruntu ub pojemników i pozostawienie ich na dworze.
Czy mógłby ktoś tutaj u kogo rośnie klon cynamonowy\strzępiastokory (Acer Griseum) zamieści jego zdjęcie i podać ile lat już rośnie. Od dawna bardzo mnie się podoba to drzewko i w końcu chciałbym je w tym roku posadzić ale wcześniej chciałbym wiedzieć jakie ma tempo wzrostu i ile miejsca należy dla niego przewidzieć.
Szukam (bardzo szukam) klona jawora "Esk Sunset" ("Eskimo Sunset"). Może ktoś widział tę odmianę w szkółkach w promieniu 100 - 120 km od Warszawy? Albo gdzieś wysyłkowo? Najchętniej duży, wysoki, szczepiony i piękny. Ale może też być mały i niepozorny - urośnie przecież. Pomóżcie, proszę 

Jest w Przytok, piękny, duży, ale nie da się go wysłać
Jest też w Krzywaczce, ale też nie wysyłają. Jechać po jedno drzewo przez pół Polski trochę mi się nie uśmiecha. Choć powoli zaczynam już o tym myśleć
Pomocy

Pomocy

Ja... Przesadziłem kilka pospolitych klonów.. W tamtym roku 1 na próbę w tym 4. Zapewne coś może odpaść... Choć ja mam szczęśliwą rękę do przesadzania... Kiedyś przesadzałem klona w Sylwestra ( trochę twarda ziemia była , Ale rośnie do dzisiaj ( klon srebrzysty )
W momencie, gdy szukałam odmiany klona, w Ciechanowie nie mieli "Esk Sunset". Bo gdyby mieli - pojechałabym na pewno. W ofercie internetowej był, ale zadzwoniłam i okazało się, że to co wisi w Internecie ma niewiele wspólnego z tym, co mają na miejscu.
Zresztą już kupiłam "Nizetti". Bardzo podobna do "Esk Sunset" odmiana.
Zresztą już kupiłam "Nizetti". Bardzo podobna do "Esk Sunset" odmiana.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Klon srebrzysty (Acer saccharinum) siewka?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Tak, siewka. Bardzo dziękuję 

WitamKalmia pisze:Może ktoś mi podpowie, co to może być za klon?
Nie srebrzysty.
Po kształcie liści i barwie ogonków trudno jednoznacznie określić, przydało by się zdjęcie makro pędów i liści od spodu (barwa, owłosienie). Sprawdźukurundzki A ukurunduense, ostroząbkowyA. argutum, i kłosowy A. spicatum.
Pozdrawiam
Jurek
Jurku, dziękuję.
Najbardziej mi pasuję klon ostroząbkowy jednak. Tym bardziej, że nasionko pochodzi z Rogowa.
Jak podrosnie, to dam następne zdjęcie.
Mam nadzieję, że zbyt wielki nie wyrośnie
Pozdrawiam serdecznie
Najbardziej mi pasuję klon ostroząbkowy jednak. Tym bardziej, że nasionko pochodzi z Rogowa.
Jak podrosnie, to dam następne zdjęcie.
Mam nadzieję, że zbyt wielki nie wyrośnie

Pozdrawiam serdecznie

Może zabrzmi to źle, ale ja sie tam klonów boję. Są bardzo kruche i zdarzyło mi się przeżyć kilka nawałnic w których głównymi ofiarami były właśnie klony.konary pękały pod naporem deszczu/wiatru jak zapałki...
Witam jestem nowy mam pytanie czemu nie mogę zobaczyć oferty klonów xipe pisze ze nie mam uprawnień nie bardzo czytałem reguł...ale to bieda czy jest inny sposób na zobaczenie tej oferty