Kawa arabska - kwitnienie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Asano
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2007, o 15:08

Kawa arabska - kwitnienie

Post »

Witajcie.
To pierwszy mój post - choć jestem tu od jakiegoś roku, więc na początek witam wszystkich bardzo serdecznie ;)
A teraz mniej przyjemnie - mam problem.

Od około 7 lat hoduję Kawę Arabską, ma ponad 2m wysokości i wygląda jak na zdjęciu- cudnie prawda?? :D
Mój problem polega na tym że wszystkie, a było ich sporo, pąki kwiatowe zanim się rozwiną zasychają. Taka sytuacja powtarza się już od 3 lat - tego roku 2 kwiaty zakwitły - jednak bardzo szybko opadły.
Kawa rośnie zdrowo, liście pięknie wybarwione, bez plam, podlewam tak jak się powinno - chyba - czekam aż ziemia lekko przeschnie i dopiero wtedy leję wodę, zasilam nawozem wieloskładnikowym mikrovit 2 (moje cytryny go kochają!) co około 2-3 tygodnie.
Poradźcie proszę co zrobić aby mi moje "maleństwo" zakwitło.

Moja Kawusia ;)
Obrazek
Zachnięte pąki
Obrazek
zdrowe pąki
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam wszystkich maniaków roślinek ;)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zraszać roślinę codziennie wodą najlepiej destylowaną ewentualnie odstaną przegotowaną o temp. pokojowej, jak będzie za suche powietrze i zbyt mała ilość nawozu kawa zawsze tak będzie reagowała po zawiązaniu kwiatów będą one usychały. :D
Asano
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2007, o 15:08

Post »

Dzięki!
Już przy doniczce stoi pojemnik w wodą - zmierzyłem wilgotność otaczającego powietrza i rzeczywiście była bardzo niska - w okolicach 67-69% ! Jeśli chodzi o nawozy to chyba jest ich odpowiednia ilość, ale zobaczymy po jakimś czasie jak się będzie zachowywać.
Rozumiem że Kawa - podobnie jak cytryna i niektóre inne cytrusy - kwitnie i owocuje przez cały rok i nie będę musiał czekać na pączki cały rok? :)
pozdrawiam
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Poczytaj tutaj o kawie, kwitnie w miesiącach letnich.
marynarz20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2008, o 22:05

Kawa,kiedy zakwitnie

Post »

w jakim czasie powinna kawa zakwitnąc jeśli ma juz ponad 30 cm, a nie wiem ile ma lat ponieważ dostale ją od śp babci 2 lata temu. zapomnialem sie dowiedziec ile ta kawa miala lat kiedy jeszcze babcia zyla. sądze ze juz bedzie miala z 3-4 lata bo niektore liscie wygladaja jak po ,,II wojnie swiatowej"
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

moich rodziców kawa wydała pierwsze owoce jak miała 5 lat, miała ok 80 cm wysokości...
ale nigdy nie owocowała obficie, dorosła do ok 150 cm, miała jakieś 10 lat i umarła :(
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”