Jestem wyjątkowo zabiegana ostatnio, więc niestety w najbliższych dniach moja aktywność forumowa może być mocno osłabiona... Ale postaram się
Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy
- Pacynka
- 500p

- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy
A dziś 'Nasz Pan' był, więc jak pisałam, tak zrobiłam! Kupiłam dziś całą skrzynkę żagwinów!
Ostatnie już
I jeszcze 'trochę' bylinek
No i u 'przekupek' też co nieco ...Byłam w końcu z eN, więc wiecie ... On uwielbia zakupy
Jestem wyjątkowo zabiegana ostatnio, więc niestety w najbliższych dniach moja aktywność forumowa może być mocno osłabiona... Ale postaram się
- zuzanna2418
- 1000p

- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Witaj !
Ten rodzaj ogrodu jest także bardzo bliski memu sercu, co prawda w Wawie mam ogródek nieco bardziej "miejski" ale w lubelskim, gdzie kupiłam stare gospodarstwo, postanowiłam odtworzyć sielski obraz kolorowych kwiatów wokół domu.
na razie z mężem walczymy z nieokiełznana zielonością perzu, pokrzyw i tego wszystkiego co rośnie samo
Przycięliśmy tez drzewa w starym sadzie i coś tam zaczęliśmy sadzić wdzierając się coraz bardziej w głąb terenu... Cierpliwością i pracą...itd
zdjęcia pokazują pewne zmiany. na razie wszystko małe i rozproszone ale czekamy na efekty w następnych latach.
Serdeczne pozdrowienia!

Ten rodzaj ogrodu jest także bardzo bliski memu sercu, co prawda w Wawie mam ogródek nieco bardziej "miejski" ale w lubelskim, gdzie kupiłam stare gospodarstwo, postanowiłam odtworzyć sielski obraz kolorowych kwiatów wokół domu.
na razie z mężem walczymy z nieokiełznana zielonością perzu, pokrzyw i tego wszystkiego co rośnie samo
Przycięliśmy tez drzewa w starym sadzie i coś tam zaczęliśmy sadzić wdzierając się coraz bardziej w głąb terenu... Cierpliwością i pracą...itd
zdjęcia pokazują pewne zmiany. na razie wszystko małe i rozproszone ale czekamy na efekty w następnych latach.
Serdeczne pozdrowienia!

Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję
Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Witam serdecznie....na razie się tylko wpisuję za namową Zuzi....muszę tu zajrzeć,ale wieczorkiem bo teraz plewię moje chwaściory 
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
przepraszam! myślałam że to ustalone 
- zuzanna2418
- 1000p

Okiennice są, czekają na oczyszczenie i odmalowanie. Na pewno wrócą na swoje miejsce
- Pacynka
- 500p

- Kontakt:
Moi mili! Wczoraj spontanicznie udaliśmy się z eN na wieś, gdyż ani przesyłki, które cierpliwie czekały wciąż w oknie kamienicy kamienicy, ani nieskończony warzywnik, ani - przede wszystkim! - kwitnący wiosennie ogródek przydomowy czekać dłużej już nie powinien! Byłoby to nieprzyzwoitością. Z półdniowego wyjazdu zrobił się właściwie 1dniowy z noclegiem. Niestety dłużej nie mogliśmy zostać ... Ale, ale! Przywitały nas widoki warte zapamiętania ;)
Witam przemiłych nowych gości! zuzanna2418, masz świetny domek i działkę do zagospodarowania. Przemiana niesamowita, wydaje się być to całkiem inne miejsce! Ale to są widoki z 2óch stron domu, prawda?
grazynarosa22, miejmy nadzieje, że namowa zuzki nie okazała się bezpodstawna? ;>
Kochani, kiedy w zeszłym roku stawiałam sobie autentycznie za 'punkt honoru' odnowienie przedogródka w tym roku, nie miałam pewności czy mój honor nie dozna uszczerbku
Ale teraz przepełnia mnie wielka radość i duma!;) Udało się zagospodarować ogródek na tyle, że jest w nim co oglądać i wyrzuty sumienia z powodu zaniedbania odchodzą w niepamięć :]
Wiosenna odsłona odnawianego Przedogródka przedstawia się kwitnąco. Tutaj rzeczony skąpany w porannym i ppd Słońcu :]

Jestem przeszczęśliwa, ponieważ zaniedbane rośliny, na uratowaniu których najbardziej mi zależało, odwdzięczyły się w postaci przygotowań do kwitnienia!
Jestem niezmiernie zdumiona, że odrobina zainteresowania i miłości dała taki szybki efekt. A może to zasługa ogólnie bujnego roku?
Irysy Flavescens, które od dawna nie kwitły mają pąki!

Podobnie stara poczciwa piwonia, która w zeszłym roku oprotestowała kwitnienie oraz inna, przesadzana w późnojesiennym terminie, nie tylko się przyjęła, ale także chce być podziwiana;>

Odratowywany orlik także się nade mną zlitował. Podlany obficie w akcie desperacji 'Prawdziwym Biohumusem Extra' (do ziół;) wypuścił listki, więc do towarzystwa dokupiłam mu kwitnącego już, pełnego orliczka

Czosnki 'Aflatunense' w różnych etapach rozwoju wdzięcznych kul i niskie kosaćce z kolorem niespodzianką /prezent od znajomych/ sadzone późną jesienią okazały się być doborowym towarzystwem ;)

Przy ganku bujność niesamowita! Odnaleziony, cierpliwy łubin, który całe wieki czekał, by o sobie przypomnieć, także szykuje się na swój spektakl! A właśnie, palec nie mój

Tulipanki pod płotem muszą być już na tyle głęboko, że nie uszkodziłam ich przekopując szpadlem teren i zaznajamiają nowicjuszy /tulipany 'Upstar'/ z warunkami w ogródku oraz opowiadają co też się dzieje za płotem ;]

Witam przemiłych nowych gości! zuzanna2418, masz świetny domek i działkę do zagospodarowania. Przemiana niesamowita, wydaje się być to całkiem inne miejsce! Ale to są widoki z 2óch stron domu, prawda?
grazynarosa22, miejmy nadzieje, że namowa zuzki nie okazała się bezpodstawna? ;>
Kochani, kiedy w zeszłym roku stawiałam sobie autentycznie za 'punkt honoru' odnowienie przedogródka w tym roku, nie miałam pewności czy mój honor nie dozna uszczerbku
Wiosenna odsłona odnawianego Przedogródka przedstawia się kwitnąco. Tutaj rzeczony skąpany w porannym i ppd Słońcu :]

Jestem przeszczęśliwa, ponieważ zaniedbane rośliny, na uratowaniu których najbardziej mi zależało, odwdzięczyły się w postaci przygotowań do kwitnienia!
Irysy Flavescens, które od dawna nie kwitły mają pąki!

Podobnie stara poczciwa piwonia, która w zeszłym roku oprotestowała kwitnienie oraz inna, przesadzana w późnojesiennym terminie, nie tylko się przyjęła, ale także chce być podziwiana;>

Odratowywany orlik także się nade mną zlitował. Podlany obficie w akcie desperacji 'Prawdziwym Biohumusem Extra' (do ziół;) wypuścił listki, więc do towarzystwa dokupiłam mu kwitnącego już, pełnego orliczka

Czosnki 'Aflatunense' w różnych etapach rozwoju wdzięcznych kul i niskie kosaćce z kolorem niespodzianką /prezent od znajomych/ sadzone późną jesienią okazały się być doborowym towarzystwem ;)

Przy ganku bujność niesamowita! Odnaleziony, cierpliwy łubin, który całe wieki czekał, by o sobie przypomnieć, także szykuje się na swój spektakl! A właśnie, palec nie mój

Tulipanki pod płotem muszą być już na tyle głęboko, że nie uszkodziłam ich przekopując szpadlem teren i zaznajamiają nowicjuszy /tulipany 'Upstar'/ z warunkami w ogródku oraz opowiadają co też się dzieje za płotem ;]

- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Gratulacje
Zieloniutko, kolorowo i swojsko, czyli dokłądnie tak jak powinno być 
- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Ślicznie Pacynko
Zrobiło się prawdziwie sielsko i swojsko !
Napisz mi proszę co z liliowcami ? W jakiej są kondycji ? Ze zdjęć widać, że w doskonałej, więc może też doczekamy się ich kwiatowego spektaklu w tym sezonie ? Mam wielką nadzieję, że tak będzie
Napisz mi proszę co z liliowcami ? W jakiej są kondycji ? Ze zdjęć widać, że w doskonałej, więc może też doczekamy się ich kwiatowego spektaklu w tym sezonie ? Mam wielką nadzieję, że tak będzie
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- Pacynka
- 500p

- Kontakt:
Dzięki sweety!
Mufeczko, pytasz o rdzawe, o których pisałam u Ciebie w wątku? Jeśli o nie chodzi to są niesamowicie duże i gęste. Już dawno takie nie były. Może za sprawą wiórów rogowych i podlewania wczesnowiosennego
Ale nie wypatrzyłam żadnych oznak chęci kwitnienia. Czy już powinny wypuścić pędy kwiatowe? Jeśli tego nie zrobią w tym sezonie, to chyba rzeczywiście podleję je jakąś odżywką do kwitnących, tak jak radziłaś. Albo będę próbować swoimi siłami. Dziś przygotowałam pokrzywy na gnojówkę... Zastanowię się, może jeszcze przyszły sezon się pobawię w czekanie ;)
Mufeczko, pytasz o rdzawe, o których pisałam u Ciebie w wątku? Jeśli o nie chodzi to są niesamowicie duże i gęste. Już dawno takie nie były. Może za sprawą wiórów rogowych i podlewania wczesnowiosennego
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ach ta świeża zieleń wiosenna! Przedogródek prezentuje się wspaniale!
- Mandragora

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Piękne zdjęcia nam przywiozłaś
Szkoda, że wypad taki krótki, prawda? 
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Ten domek z tym kwitnącym ogródkiem też jakby odmłodział
- Ewelina7
- 200p

- Od: 28 mar 2012, o 23:28
Pacynko- po prostu pięknie. Widać, że pod dobrą ręką ogród rozkwita z całą mocą!
Ewelina
Mój mały ogród...
Mój mały ogród...
- zuzanna2418
- 1000p

Pacynko, tak rzeczywiście, to są dwie strony domu, trudno teraz zrobić zdjęcie frontu bo "przód" cały zaorany z kompostem i przerobiony glebogryzarką, posiany przedplon (gryka i łubin). Jak to wszystko skiełkuje razem z chwaściorami, to czeka nas kolejna orka (sąsiad z traktorem jest nieoceniony) i sądzę, ze dopiero przyszłej wiosny zaczniemy zakładać ogród.Mamy szczytny plan odtworzyć coś w rodzaju ogrodu Bazylego Albiczuka, malarza samouka z tamtych stron, który uwiecznił swój ogród na obrazach i które to obrazy oczarowały mnie i mojego męża.
Na razie staramy się zagospodarować teren wokół ganku. I zastanawiamy się nad odmłodzeniem gigantycznego, starego jaśminowca, który ma niespotykanie wielkie kwiaty, odmiana nieznana mi zupełnie.
Trudnością podstawowa jest to, że wszystko musi czekać na nasz przyjazd...
Pozdrowienia
Na razie staramy się zagospodarować teren wokół ganku. I zastanawiamy się nad odmłodzeniem gigantycznego, starego jaśminowca, który ma niespotykanie wielkie kwiaty, odmiana nieznana mi zupełnie.
Trudnością podstawowa jest to, że wszystko musi czekać na nasz przyjazd...
Pozdrowienia
- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Tak Pacynko pytałam o rdzawe, ale widzę, że bujnie wyrosły, więc możesz być o nie spokojna. Z pewnością zakwitną, ale mają jeszcze chwilę czasu, jeszcze przygotowują się na swój pokaz kwitnienia
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)