Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jasiek01
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 kwie 2013, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

;:114 niezłe są, gratulacje
Jasiek
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

aż miło się na nie patrzy, piękne są :D

moje w porównaniu poprzednimi latami wyglądają nędznie, a jeszcze muszą pocierpieć czekając na wysadzenie. Miałam nawozić rzędowo zaraz na początku maja, a zamiast w ogrodzie wylądowałam w łóżku chora ;:174 Jedyne co że zdążyłam przed to wsypać pomiot gołębi do beczki i zalać wodą w celu wybicia drutowców. Beczka przykryta była tkaniną więc dostęp powietrza był i trochę to w środku podfermentowało też, ale raczej czasu oczekiwania od nawiezienia do możliwości wysadzenia to nie skróci :roll:
Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już też nie mogłam wytrzymać i wysadziłam przedwczoraj:).
Obrazek
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Czy można posadzić pomidory na czarnej agrowłókninie? pod nią mam linie kroplującą .
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

W sezonie miałam dość własnych plonów pomidorowych (w Zaduszki zrywałam jeszcze w tunelu), a poza sezonem rzadko kupuję, więc przyznam się, że dziś pierwszy raz jadłam zebrę. Zielone małe pomidorki z Leonowa. Chyba nie były jeszcze dojrzałe -twarde i kwaśne. Chyba trzeba je poleżakować na słonecznym parapecie, żeby smak był miarodajny.
Ale ja nie o "gustibus et coloribus", tylko o czymś co mnie bardziej zastanowiło.
Myślałam o zielonej zebrze bo ładna i dzieci lubią małe i śliczne pomidorki, ale... Niedojrzałe, zielone pomidory są szkodliwe dla zdrowia,gdyż podobnie jak wszystkie zielone części roślin psiankowatych zawiera solaninę. Ciekawa jestem czy ta mutacja pomidora nie gromadzi solaniny w dojrzałych (ale zielonych) owocach? W smaku nie czuć "surowego kartofla".
Uprzedzając - wiem, że jeden zielony pomidor na jakiś czas nikogo nie zabił, a smażone zielone pomidory są ok - obróbka termiczna dezaktywuje solaninę.
Chodzi o dzieci i przyszłe mamy ;:131 - bo tu trzeba na wszystko uważać. Sorry jeśli już temat był wałkowany- nie natknęłam się.
Czy może ktoś coś na ten temat wie?
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

nie mam czasu na to całe ogrodnictwo, za każdą godzinkę wyrwaną między gotowaniem obiadu a opieką na dzieckiem i pracą zawodową wysłuchuję od męża tyrady, jakież to mam czasochłonne hobby. Ja chcę być już na emeryturze i mieć czas na ogródek! buuu...
ech, jakbym czytała o sobie :|
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

Hekate pisze:aż miło się na nie patrzy, piękne są :D

moje w porównaniu poprzednimi latami wyglądają nędznie, a jeszcze muszą pocierpieć czekając na wysadzenie. Miałam nawozić rzędowo zaraz na początku maja, a zamiast w ogrodzie wylądowałam w łóżku chora ;:174 Jedyne co że zdążyłam przed to wsypać pomiot gołębi do beczki i zalać wodą w celu wybicia drutowców. Beczka przykryta była tkaniną więc dostęp powietrza był i trochę to w środku podfermentowało też, ale raczej czasu oczekiwania od nawiezienia do możliwości wysadzenia to nie skróci :roll:
Ale może jak przefermentuje, będzie bardziej "strawne" i pomidory później szybciej skorzystają z tych dobrodziejstw - ruszą jak z kopyta! :)
Poza wszystkim -czy mi się wydaje (sądząc po fotce), że masz bernusia? :) Ja mam :)
Pabblo_Pl

Post »

A to moje dziś wysadzone :

Obrazek
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

Sybil pisze:Ale może jak przefermentuje, będzie bardziej "strawne" i pomidory później szybciej skorzystają z tych dobrodziejstw - ruszą jak z kopyta! :)
mam taką nadzieję :D
Sybil pisze:Poza wszystkim -czy mi się wydaje (sądząc po fotce), że masz bernusia? :) Ja mam :)
Tak, mam :) Choć w avatarku to akurat nie on, zdjęcie z odwiedzin w zaprzyjaźnionej hodowli z 4-dniowym maleństwem :wink:
Ania
Awatar użytkownika
jasiek01
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Violu K, oczywiście można posadzić na czarnej agrowłókninie pomidorki jeśli linia kroplująca jest pod nią, może być czasami problem z zatykaniem otworków w wężu i mogą być miejsca nie podlewane. Najlepiej wężyki do kropelkowego mieć na wierzchu by móc je przepłukać i odetkać zatkane dziurki. ja w tym roku pierwszy raz wysadzę pomidory wysokie na agrowłókninie. Zapewne w sezonie trochę się podszkolę w uprawie pod przykryciem ziemi włókniną :uszy
Jasiek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sybil, ten temat był opisywany najlepiej wpisz w wyszukiwarkę.
Awatar użytkownika
jasiek01
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Sybil, z tego co zerknąłem w internecie, to solaniny w zielonych pomidorach jest niewiele, od 400 mg/ kg w całkiem małych i surowych do ok 100 mg w takich prawie dojrzałych a zielonych, dawki trujące to pow 400 mg na osobę dorosłą, więc jak zjesz ok 1 kg zielonych pomidorów pod dojrzenie dziennie to można nabawić się bólu brzucha i nudności. raczej nie polecają zielonych pomidorków za dużo, a małe dawki są podobno terapeutyczne ;:oj zakończę powiedzeniem: "co nas nie zabije, to nas wzmocni" ;:3
Jasiek
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Tak jak kiedyś władcy raczyli się mikrospkopijnymi dawkami cyjanku, by się uodparniac ;:306
Awatar użytkownika
jasiek01
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Pół roku takiego odżywiania i można ziemniaków nie gotować, tylko obierać jak jabłka i chrupać ;:92
Jasiek
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jutro sadzę 30 pomidorów do gruntu , bo już trochę mi przerosły . Dziś porobiłem kołki ,powbijałem je i będę od razu je przywiązywał .
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”