Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
aż miło się na nie patrzy, piękne są
moje w porównaniu poprzednimi latami wyglądają nędznie, a jeszcze muszą pocierpieć czekając na wysadzenie. Miałam nawozić rzędowo zaraz na początku maja, a zamiast w ogrodzie wylądowałam w łóżku chora
Jedyne co że zdążyłam przed to wsypać pomiot gołębi do beczki i zalać wodą w celu wybicia drutowców. Beczka przykryta była tkaniną więc dostęp powietrza był i trochę to w środku podfermentowało też, ale raczej czasu oczekiwania od nawiezienia do możliwości wysadzenia to nie skróci 

moje w porównaniu poprzednimi latami wyglądają nędznie, a jeszcze muszą pocierpieć czekając na wysadzenie. Miałam nawozić rzędowo zaraz na początku maja, a zamiast w ogrodzie wylądowałam w łóżku chora

Ania
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy można posadzić pomidory na czarnej agrowłókninie? pod nią mam linie kroplującą .
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
W sezonie miałam dość własnych plonów pomidorowych (w Zaduszki zrywałam jeszcze w tunelu), a poza sezonem rzadko kupuję, więc przyznam się, że dziś pierwszy raz jadłam zebrę. Zielone małe pomidorki z Leonowa. Chyba nie były jeszcze dojrzałe -twarde i kwaśne. Chyba trzeba je poleżakować na słonecznym parapecie, żeby smak był miarodajny.
Ale ja nie o "gustibus et coloribus", tylko o czymś co mnie bardziej zastanowiło.
Myślałam o zielonej zebrze bo ładna i dzieci lubią małe i śliczne pomidorki, ale... Niedojrzałe, zielone pomidory są szkodliwe dla zdrowia,gdyż podobnie jak wszystkie zielone części roślin psiankowatych zawiera solaninę. Ciekawa jestem czy ta mutacja pomidora nie gromadzi solaniny w dojrzałych (ale zielonych) owocach? W smaku nie czuć "surowego kartofla".
Uprzedzając - wiem, że jeden zielony pomidor na jakiś czas nikogo nie zabił, a smażone zielone pomidory są ok - obróbka termiczna dezaktywuje solaninę.
Chodzi o dzieci i przyszłe mamy
- bo tu trzeba na wszystko uważać. Sorry jeśli już temat był wałkowany- nie natknęłam się.
Czy może ktoś coś na ten temat wie?
Ale ja nie o "gustibus et coloribus", tylko o czymś co mnie bardziej zastanowiło.
Myślałam o zielonej zebrze bo ładna i dzieci lubią małe i śliczne pomidorki, ale... Niedojrzałe, zielone pomidory są szkodliwe dla zdrowia,gdyż podobnie jak wszystkie zielone części roślin psiankowatych zawiera solaninę. Ciekawa jestem czy ta mutacja pomidora nie gromadzi solaniny w dojrzałych (ale zielonych) owocach? W smaku nie czuć "surowego kartofla".
Uprzedzając - wiem, że jeden zielony pomidor na jakiś czas nikogo nie zabił, a smażone zielone pomidory są ok - obróbka termiczna dezaktywuje solaninę.
Chodzi o dzieci i przyszłe mamy

Czy może ktoś coś na ten temat wie?
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
ech, jakbym czytała o sobienie mam czasu na to całe ogrodnictwo, za każdą godzinkę wyrwaną między gotowaniem obiadu a opieką na dzieckiem i pracą zawodową wysłuchuję od męża tyrady, jakież to mam czasochłonne hobby. Ja chcę być już na emeryturze i mieć czas na ogródek! buuu...

pozdrawiam Ewa
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Ale może jak przefermentuje, będzie bardziej "strawne" i pomidory później szybciej skorzystają z tych dobrodziejstw - ruszą jak z kopyta!Hekate pisze:aż miło się na nie patrzy, piękne są![]()
moje w porównaniu poprzednimi latami wyglądają nędznie, a jeszcze muszą pocierpieć czekając na wysadzenie. Miałam nawozić rzędowo zaraz na początku maja, a zamiast w ogrodzie wylądowałam w łóżku choraJedyne co że zdążyłam przed to wsypać pomiot gołębi do beczki i zalać wodą w celu wybicia drutowców. Beczka przykryta była tkaniną więc dostęp powietrza był i trochę to w środku podfermentowało też, ale raczej czasu oczekiwania od nawiezienia do możliwości wysadzenia to nie skróci

Poza wszystkim -czy mi się wydaje (sądząc po fotce), że masz bernusia?

- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
mam taką nadziejęSybil pisze:Ale może jak przefermentuje, będzie bardziej "strawne" i pomidory później szybciej skorzystają z tych dobrodziejstw - ruszą jak z kopyta!

Tak, mamSybil pisze:Poza wszystkim -czy mi się wydaje (sądząc po fotce), że masz bernusia?Ja mam

Ania
- jasiek01
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 kwie 2013, o 21:51
Violu K, oczywiście można posadzić na czarnej agrowłókninie pomidorki jeśli linia kroplująca jest pod nią, może być czasami problem z zatykaniem otworków w wężu i mogą być miejsca nie podlewane. Najlepiej wężyki do kropelkowego mieć na wierzchu by móc je przepłukać i odetkać zatkane dziurki. ja w tym roku pierwszy raz wysadzę pomidory wysokie na agrowłókninie. Zapewne w sezonie trochę się podszkolę w uprawie pod przykryciem ziemi włókniną 

Jasiek
Sybil, ten temat był opisywany najlepiej wpisz w wyszukiwarkę.
- jasiek01
- 20p - Rozkręcam się...
Sybil, z tego co zerknąłem w internecie, to solaniny w zielonych pomidorach jest niewiele, od 400 mg/ kg w całkiem małych i surowych do ok 100 mg w takich prawie dojrzałych a zielonych, dawki trujące to pow 400 mg na osobę dorosłą, więc jak zjesz ok 1 kg zielonych pomidorów pod dojrzenie dziennie to można nabawić się bólu brzucha i nudności. raczej nie polecają zielonych pomidorków za dużo, a małe dawki są podobno terapeutyczne
zakończę powiedzeniem: "co nas nie zabije, to nas wzmocni" 

Jasiek
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Tak jak kiedyś władcy raczyli się mikrospkopijnymi dawkami cyjanku, by się uodparniac 

- jasiek01
- 20p - Rozkręcam się...
Pół roku takiego odżywiania i można ziemniaków nie gotować, tylko obierać jak jabłka i chrupać 

Jasiek
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jutro sadzę 30 pomidorów do gruntu , bo już trochę mi przerosły . Dziś porobiłem kołki ,powbijałem je i będę od razu je przywiązywał .
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;