Aaaa, jak ma szyszki świerkowe to świerk biały, zmyliła mnie ta kora... ale świerk biały też ma taką gładką .
Co do bambusa to kolega twierdzi że to Fragesia nitida.
Pozdro
jeśli odpada hordowina, to na kolejnych fotkach widac ze te liscie sa bardziej smukle wyglada na kalina sztywnolistna , choc w okresie zimowym liscie powinny byc bardziej padniete chyba i troche bardziej pomarszczone. Dorosly egzemplarz kaliny sztywnolistnej widzialem tylko pod wydzialem ogrodniczym UR w Krakowie. I nie wiem czy prawidlowa nazwa to nie jest kalina szorstkolistna. Na systematyke czasu zawsze brakuje, a Polskie nazwt czasami sa rozne Viburnum rhytidophyllum
Też tak myślę dodam zdjęcia z dzisiaj w celu potwierdzenia. To są te kaliny o które pytałem zimą
1,
i nr 2 który dopiero otworzy swoje kwiaty ale może już ktoś wpadnie na to jaka to Kalina - cały czas uważam że to nie jest sztywnolistna.
To zapraszam do dyskusji
A numer 1 ktoś rozpoznaję???
Kurcze kaliny to jest mój problem
zresztą nie tylko one tak chciałbym potrafić
rozpoznawać o wiele więcej gatunków ale kurczę
nie idzie mi to ostatnio najlepiej
Wydaję mi się że wasze propozycje są trafne i bardzo dziękuję za pomoc.
A teraz zapraszam do kolejnej identyfikacji która może być kłopotliwa ale i może moje sugestie są trafne.
nr1. Klon wydaję mi się że Kapadocki
nr2 to również Klon ale ten już był bardziej dla mnie kłopotliwy w identyfikacji ale obstawiam Klon Grossera myślałem też nad cienkoszypułkowym ale liście są chyba za szerokie no ale proszę o sugestie.
nr3 To na pewno Kasztanowiec zresztą bardzo piękne drzewa. Moje propozycję to Kasztanowiec żółty
-- Wt 14 maja 2013 18:38 --
A co do nr2 to też zastanawiam się nad młodym okazem Pensylwańskiego Klona! Ale bardzo proszę o pomoc!
No nieźle muszę przyznać że wszystkie są do siebie szalenie podobne i już kompletnie nie wiem jaki to klon.
A skąd jeżeli mogę zapytać czerpiecie takie informację o klonach??? Bardzo lubię te drzewa
ale w literaturze jak mam być szczery jest nie za wiele a przynajmniej w tej co spotkałem.