Witam,
od początku marzy mi się piękna kompozycja z różnokolorowych storczyków. Naczytałam się masę wypowiedzi. Najrzęsiściej zabierają się osoby do tego tematu i całkowicie nie respektują prawa uprawy tych pięknych epifitów.
na początku marzyła mi się wspólna donica i wszystkie na raz - już przetestował ktoś inny i nie da rady - korzenie muszą oddychać, a podłoże musi mieć przewiew.
Zakupiłam więc wysokie lekkie donice (do przemalowania

) o średnicy 30cm. mieści się tam ok 3-4 doniczek w zależności od ich wielkości. Oczywiście zamiar mój jest następujący:
doniczka zakupiona na allegro wysokość 50cm
- Doniczka, osłonka TOWER DPC30 bardzo przystępna cena

kolejno na spód do odpowiedniej wysokości zasypie kamyczkami bo doniczki są bardzo lekkie i narażone na wywrotkę.
Na kamyczkach będzie ułożona podstawka z keramzytem i odrobiną wody, na to odpowiednio docięta kratka i doniczki z roślinami. Stanowisko w naświetlone lecz szyby są na wysokości 1m coś jakby lekko zmatowione, więc słońce będzie rozproszone padało na liście. Codzienne spryskiwanie korzeni napowietrznych obowiązkowe.
meritum sprawy

Kilka storczyków w jednej doniczce. kupione z tego samego źródła w czasie kwitnienia.
Kilka storczyków od 2-4 storczyki średniej wielkości. Przesadzone będą po przekwitnięciu oczywiście. Mieszanka bardzo gruba przewiewna z OS.
Rozważam dwie propozycję doniczek - zakup osłonki plastikowej bezbarwnej i zrobienie jej full dziurek ok o,5 cm (przy większych korzenie w tych momentach bardzo obsychają niewspółmiernie z resztą). osłona z racji wgłębienia na dole na którym też oczywiście będą dziurki wytopione prętem. Osłonki są dość wysokie o średnicy ok 12 cm, wys. ok 15-17 cm. Do takich wymiarów chciałabym wsadzić 2 do 3 stoczków - lubią ciasnotę i z tego co zauważyłam im ciaśniej tym lepiej a zmienić najlepiej jak rozsadzają korzeniami doniczkę

wcześniej nie ma potrzeby (przynajmniej u mnie - nie przeszkadza im mała ilość podłoża, radzą sobie wyśmienicie nawet lepiej w mniejszej niż w dużej bo idą w korzenie a nie w kwiat i brak im stabilności w dużej donicy). 2-3 rośliny z powodów jak najszybszego przesychania podłoża boje się, że 2 rośliny nie dadzą rady tak szybko osuszyć podłoże i możne zacząć zagniwać.