Co jest mojemu trawnikowi?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
R_30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co jest mojemu trawnikowi?

Post »

Witam, to mój pierwszy post na forum. Chciałam poprosić was o pomoc w zdiagnozowaniu trawniczka :)
Trawnik był założony w maju zeszłego roku, całe lato był piękny i zielony, na jesień pojawiły się takie oto plamy. Myśleliśmy że na wiosnę trawa odbije i będzie wszystko ok,
ale niestety się pomyliliśmy. Po stopnieniu śniegu okazało się że plamy są nadal, jest ich nawet więcej. Co to może być?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Co jest mojemu trawnikowi?

Post »

Skoro na jesień się pojawiły plamy to nie wiem czy słońce nie przypaliło trawy i nie miała ona szans by odbić.

Teraz przypadkiem nie jest ona przerzedzona w tych miejscach bardziej niż na pozostałym terenie ?

Jak nie jest to rzucić nawóz i podlewać.

Po zimie nie było pleśni śniegowej ? Trawa nie miała nalotu i czerwonych przebarwień w tych placach.
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mogą tak też żerować stada robali ,gdzieś czytałam że drutowce też robią szkody
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
R_30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za podpowiedzi.
Nie było czerwonych nalotów, słońce też raczej nie przypaliło bo ona nie jest w tych miejscach wyschnięta tylko raczej wygląda jakby korzenie gniły, jest wilgotna i wychodzi garściami. Nawóz już posypany.
Przerzedzona też raczej na całości trawnika, nie jakoś szczególnie na tych placach.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Nie powinna gnić od nadmiaru wody bo skoro teren nie zacieniony to najwyżej będzie się gotować ale skoszona trawa da odparować glebie.
Wcześniej jak była zdrowa to w tym miejscu była wyższa niż na pozostałym placu ?

Może jakiś zgorzel Ci się wdał.
R_30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie, nie była wyższa. Mieliśmy równy zielony trawnik gdzieś do września poprzedniego roku.
Znalazłam coś takiego jak rizoktonioza traw, wygląda podobnie. I dotyczy traw gazonowych (taką właśnie mamy,zapomniałam napisać). Ktoś wie coś na temat tej choroby?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”