Małe sadzonki eukaliptusa cytrynowego
Małe sadzonki eukaliptusa cytrynowego
Mam pytanko. Posiadam ok 15 wyrośniętych z nasion eukaliptusów cytrynowych. Jedne są większe 10 cm inne mniejsze ok 3,4 cm. Co mam z nimi teraz zrobić??? Rosną w jednej doniczce i chciałabym je rozsadzić. Czy mogę do jednej donicy włożyć np. po 3 roślinki i jakiej ziemi użyć??? Zupełnie nie mam pojęcia jak teraz z nimi postąpić. Pomóżcie.

- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Małe sadzonki eukaliptusa cytrynowego
Ciasno mają na pewno.Jak jeszcze od siewu nie rozsadzałaś to zrób to.
Nawet w większe doniczki po 3-4 szt,potem jak podrosną możesz znów rozrzedzić.
Po przesadzeniu lekko podlej i nakryj na troszku workiem foliowym i nie stawiaj na słońcu kilka dni, niech się zakorzenią w nowym podłożu.
Nawet w większe doniczki po 3-4 szt,potem jak podrosną możesz znów rozrzedzić.
Po przesadzeniu lekko podlej i nakryj na troszku workiem foliowym i nie stawiaj na słońcu kilka dni, niech się zakorzenią w nowym podłożu.
Re: Małe sadzonki eukaliptusa cytrynowego
Dzięki. A do jakiej ziemi przesadzić? Wysiewałam w zwykłej do kwiatów. Po prostu wrzuciłam, zakopałam, podlałam i wyszły wszystkie nasionka. Byłam trochę zdziwiona bo często piszą na forach że do lodówki nasionka trzeba wsadzić potem pod folią trzymać. To samo z eukaliptusem guni. A ja wysiałam nasionka do zwykłej ziemi od razu jak przyszły i po roku mam pół metrowe 2 eukaliptusy 5 pozostałych oddałam a wszystkie się przyjęły. Dlatego aż się boję cytrynowe przesadzić to są moje 2 pierwsze doświadczenia z eukaliptusami.