Nawożenie rzędowe
Re: Nawożenie rzędowe
Co masz na myśli mówiąc o właściwościach termicznych ?
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy rozkładające się rośliny mogą wydzielać ciepło, które lubią ogórki?
Jak już wcześnie napisałam, ktoś dał kompost do badania i okazało się, że składem prawie niczym się nie różni od obornika zwierzęcego. Stąd moje pytania, jak w poprzednim poście?
Jak już wcześnie napisałam, ktoś dał kompost do badania i okazało się, że składem prawie niczym się nie różni od obornika zwierzęcego. Stąd moje pytania, jak w poprzednim poście?

Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Dokąd trwa rozkład z dostępem tlenu kompost się zagrzewa. Ale jednocześnie zabiera z gleby azot. Zatem jeśli chce się taki kompost zastosować do nawożenia ogórków należy zadbać o nawożenie przedsiewne azotem, a w przypadku rozsady- o nawożenie startowe.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na nawożenie przedsiewne za póżno, bo już jest po siewie...
Ale jak tylko się pokarzą pierwsze listki to podsypię azofoską.

Ale jak tylko się pokarzą pierwsze listki to podsypię azofoską.

Pozdrawiam
Żadne podsypanie
Rozpuścić w wodzie i podlać roslinki po rozłożeniu liścieni

Rozpuścić w wodzie i podlać roslinki po rozłożeniu liścieni
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, jest to mój pierwszy i na pewno nie ostatni post na tym forum, wiedza do zdobycia przeogromna, jednak i pewne pytania mnie nachodzą. W tym wypadku chciałbym sie dowiedzieć czy obornik bydlęcy granulowany, może być zastosowany w nawożeniu rzędowy tuż przed wysadzeniem pomidora do ziemi, czy jednak nie powinno się tego robić.
Dodam, że posiadany przeze-mnie granulat średnio na 1 litr zawiera: ok. 4g fosforu, 8g potasu, 20g wapnia. A jego skład stanowi naturalny obornik bydlęcy w postaci 85 % + 15% ziemi torfowej... tak przynajmniej napisali na opakowaniu ;)
Dodam, że posiadany przeze-mnie granulat średnio na 1 litr zawiera: ok. 4g fosforu, 8g potasu, 20g wapnia. A jego skład stanowi naturalny obornik bydlęcy w postaci 85 % + 15% ziemi torfowej... tak przynajmniej napisali na opakowaniu ;)
Pozdrawiam Kamil
Pan Bóg raczy wiedzieć czy z tego nawozu,po rozlasowaniu w glebie nie będzie się wydzielał amoniak ?.
A ile ten obornik zawiera azotu ?. Nie jest podane na opakowaniu ?
Na 1 m2 potrzeba
azotu - 24 g
fosforu- 36 g
potasu- 60 g
Więc aby pokryć potrzeby co do fosforu potrzeba 9 kg/m2 tego nawozu. Ale przy tej dawce, potasu wprowadzi się trochę za dużo, bo 72 g. A azot ?. A jest to istotny składnik z wielu względów.
A ile ten obornik zawiera azotu ?. Nie jest podane na opakowaniu ?
Na 1 m2 potrzeba
azotu - 24 g
fosforu- 36 g
potasu- 60 g
Więc aby pokryć potrzeby co do fosforu potrzeba 9 kg/m2 tego nawozu. Ale przy tej dawce, potasu wprowadzi się trochę za dużo, bo 72 g. A azot ?. A jest to istotny składnik z wielu względów.
-
- 50p
Tutaj posiadam tabelę z zawartościa tego "cudeńka", jednak ciężko chyba coś z tego odczytać (oczywiście trzeba kliknąć)

Pozdrawiam Kamil
Tu jest może trochę bardziej wyraźnie

Azot organiczny/ czyli niedostępny dla roślin/ - 1,40 %
Fosfor jako P2O5 - 1,99 %
Potas jako K2O - 1,27 %
czyli w 1 kg nawozu jest 19,9 g fosforu i 12,7 g potasu
Szczerze Ci powiem, że ten nawóz,taki jaki on jest prosto z opakowania, do nawożenia rzędowego się nie nadaje.Musiałby być sfermentowany i to z dodatkiem saletry potasowej. Ale na taką operację jest już za późno.
Jeśli Cie to interesuje dlaczego się nie nadaje, to Ci wytłumaczę.

Azot organiczny/ czyli niedostępny dla roślin/ - 1,40 %
Fosfor jako P2O5 - 1,99 %
Potas jako K2O - 1,27 %
czyli w 1 kg nawozu jest 19,9 g fosforu i 12,7 g potasu
Szczerze Ci powiem, że ten nawóz,taki jaki on jest prosto z opakowania, do nawożenia rzędowego się nie nadaje.Musiałby być sfermentowany i to z dodatkiem saletry potasowej. Ale na taką operację jest już za późno.
Jeśli Cie to interesuje dlaczego się nie nadaje, to Ci wytłumaczę.
-
- 50p
No to bardzo proszę o podpowiedź i ewentualnie do czego może się przydać taki nawóz?
Pozdrawiam Kamil
Podaj mi ile tego nawozu w kg jest w opakowaniu i ile metrów rzędu chcesz nawieźć nim ?. Coś wymyślimy.
-
- 50p
Kupiłem 25 kg tego granulatu, z początkowym zamiarem wspomożenia brokuł, ale z racji, iż teraz czas na pomidory, stwierdziłem że i tu może się przydać. No, a co do "tuneliku" to jest on taki typowo pod naukę i ma wymiary 2,2x4 m. Wyliczyłem, że zmieszczę tam 21 sadzonek w trzech rzędach po 7.
Pozdrawiam Kamil
Ponieważ ja się oderwałem od innego zajęcia a Tobie widzę się nie spieszy, co mam do powiedzenia, to powiem.
Weźmiesz wiadro o poj 10 l. Wsypiesz do niego 2 kg tego niby obornika suszonego oraz 8 dkg saletry potasowej i 5 dkg saletrzaku i zalejesz to do poj 10 l wodą. Nawóz ten powinien rozmięknąć w ciągu 24 godzin. Nazajutrz więc wylejesz zawartość wiadra równomiernie w rowek o długości 5 mb i zasypiesz ziemią. To gwarantuje Ci dostarczenie do gleby wymaganych ilości azotu, fosforu i potasu.
Weźmiesz wiadro o poj 10 l. Wsypiesz do niego 2 kg tego niby obornika suszonego oraz 8 dkg saletry potasowej i 5 dkg saletrzaku i zalejesz to do poj 10 l wodą. Nawóz ten powinien rozmięknąć w ciągu 24 godzin. Nazajutrz więc wylejesz zawartość wiadra równomiernie w rowek o długości 5 mb i zasypiesz ziemią. To gwarantuje Ci dostarczenie do gleby wymaganych ilości azotu, fosforu i potasu.
-
- 50p
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, jednak mam pytanie czy nie byłoby jakiegoś planu B dla tego granulatu bo zjeździłem dziś wszystkie sklepy w moim mieście i saletrzaku nie uświadczy, dziwne bo ogródków działkowych u nas od groma, zresztą z saletrą też nie jest tak łatwo
. Jutro zobaczę jeszcze w jednym punkcie w sąsiednim mieście, ale jeśli można to prosiłbym o ewentualny alternatywny pomysł na "uzdrowienie" tego granulatu.

Pozdrawiam Kamil